Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Recept za kiseljenje cikle

omjer za kiseljenje cikle
Foto: Pixabay / Cikla

Ciklu smo već spominjali u mnogo navrata, pa samo ukratko da kažemo kako je riječ o jako zdravoj i kvalitetnoj namirnici. Za kiseljenje cikle važno je pogoditi omjer koji vama osobno najbolje odgovara. Netko voli više kiselo, netko manje kiselo.

Kako ukiseliti ciklu? Evo recepta. Kada netko spomene ciklu, većini nam je prva reakcija da je to povrće puno željeza i da je zdravo. Nije to daleko od istine, a kao tako bogata željezom, cikla je super namirnica za one koji pate od anemije.

Zašto je cikla jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije? Zato što sadrži i stanovitu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla dok ga u povrću uglavnom nema. Naime, pomanjkanje tog vitamina uz ostalo otvara vrata pernicioznoj anemiji, jer navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.

Zašto je cikla tako intenzivno crvena? Cikla ima intenzivnu crvenu boju od sastojka koji se zove antocijan (prirodno obojena materija) i zbog koje je u biti uvriježeno mišljenje o njezinom izravnom utjecaju na dobru krvnu sliku u čovjeka, što i nije daleko od istine. Naučno dokazana istina je da cikla sa svojim visokim sadržajem željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca.

Kako napraviti sok od cikle? Ništa lakše! Sok se radi od svježe cikle, jer je ona i u takvom obliku lako probavljiva, i to tako da se cikla prvo nariba a zatim istisne sok, koji se može piti sam ili pomiješan sa sokovima ostalog povrća i voća, zaslađen medom.

Kiseljenje cikle

Cikla se najčešće koristi ukiseljena kao namirnica za zimu, a da bi i vi imali svoju zimnicu, donosimo vam recept za kiseljenje cikle. Omjer za kiseljenje cikle možete prilagoditi po svom ukusu.

Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno. Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine nekih pola centimetra. Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom.

Sirup se slaže u slijedećem omjeru: 1 mjerica šećera, 2 mjerice alkoholnog octa, 4 mjerice vode i žlica soli.

Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tom soku. Drugi dan ciklom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.

Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.

Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...