Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Petni trn (simptomi i liječenje)

tablete za petni trn
Foto: Pixabay / Peta

Petni trn, odnosno Calcar calcanei je izbočenje na petnoj kosti. Ovo izbočenje se najčešće pojavljuje prema dole. Bol u peti se često javlja nakon prvih koraka poslije spavanja ili nakon dugog sjedenja. Tablete za petni trn pomažu, da suzbijete bolove. Sami uzrok bolova ćete ipak drugačije liječiti.

Petni trn je ustvari reaktivno stvaranje kosti koje se događa uslijed kroničnog mehaničkog preopterećenja. Tada zbog podražaja prilikom hodanja dolazi do upale i javlja se bol.

Ova bolest ce češće javlja kod starijih osoba. Za petni trn je karakteristična jaka bol u sredini pete, koja ne dopušta opterećenje na tom dijelu stopala.

Također može nastati i kao rezultat obrane organizma, odnosno kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti.

Kako bi se spriječilo eventualno oštećenje tetive na hvatištu se stvara kalcifikat, koji s jedne strane sprječava oštećenje hvatišta, a s druge strane istodobno vrši pritisak na meko i živčano tkivo. Na taj način dolazi do upale i boli u području pete.

Simptomi i faze bolesti

Simptomi petnog trna su najčešće trenutni gubitak osjećaja u tom dijelu noge.  Ova pojava može veoma ozbiljno djelovati na vaše čulo dodira i na ravnotežu. Također utječe i na opću percepciju i mogućnost kretanja. Bol u peti prilikom hodanja pa čak i sjedenja ili ležanja može dovesti do osjećaja peckanja, bockanja poput ubadanja iglicama. Također može doći i do prividne obamrlosti stopala ili cijele noge. Uz ove simptome petni trn može uzrokovati i neke druge simptome,a to su otežano disanje koje se javlja se kao posljedica stresa zbog ovog stanja, zabrinutost, osjećaj zbunjenosti, vrtoglavica, glavobolja, usporeno hodanje te ukočenost u drugim dijelovima tijela. Nakon pojave prvih simptoma najbolje je javiti se liječniku što prije kako bi što bolje izliječili ovo stanje.

Nakon pojave petnog trna simptomi se manifestiraju kroz tri faze:

 • akutna
 • subakutna
 • kronična

Prva faza

Najintenzivnija bol u peti se javlja u akutnom stadiju bolesti. Do boli dolazi odjednom i bez ikakvih simptoma prije koji bi nagovijestili nastupanje ove bolesti. Kako bi ublažili bol najbolje da sjednete i podignete nogu na neki predmet kako bi potaknuli cirkulaciju, a možete staviti i hladan oblog na donji dio stopala.

Druga faza

U drugoj fazi, odnosno subakutnoj, javlja se bol u peti prilikom hodanja i kretanja. Bol se može javiti i ako dugo stojite. U ovoj fazi bol je veoma neugodna i opasna jer se ona nastavlja čak i kad nakon sjedenja napravite prve korake. U tom periodu može doći do gubljenja ravnoteže, stoga morate biti oprezni kako ne bi došlo do pada koji može izazvati ozbiljne fizičke povrede.

Treća faza

Zadnja faza ove bolesti je kronična faza. Tada petni trn uzrokuje osjećaj konstantne ukočenosti stopala. Tijekom dana intenzitet boli ne opada što može dovesti do nervoze jer vas bol sputava u obavljanju svakodnevnih obaveza i radnji.

Svi ovi simptomi najčešće se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili dugog sjedenja, te mogu biti u predjelu pete ili na njenoj unutrašnjoj površini. Bol može biti toliko jaka i nepodnošljiva da se mnogi bolesnici žale da imaju osjećaj kao da im je čavao zabijen u peti.

Kako bi dijagnosticirali petni trn potreban je pregled specijaliste, te ultrazvučno i rendgensko snimanje. Iako su simptomi bol u području donje i unutarnje strane pete, ponekad ne mora doći do osjećaja boli s obzirom na to da postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove. A isto tako postoje i izrazito bolna stanja kod kojih kalcifikat nije prisutan.

Ova bolest najčešće pogađa muškarce, sportaše, osobe koje imaju spuštena stopala i osobe koje nose neprimjerenu obuću.

Kako liječiti petni trn

Terapija za liječenje petnog trna se određuje prema trenutnom stanju u kojem je pacijent. Cilj ove terapije je zacjeljivanje oštećenih struktura, te ublažavanje bolova, istezanje mekih struktura i na kraju jačanje mišića nogu. Pacijentima se preporuča odmor, vježbe za stopala i upotreba protuupalnih lijekova. Također se preporuča nošenje posebno izrađenih ortopedskih uložaka. Ovakvi ulošci pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Postoje i jastučići za petu koji rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolno mjesto. Tablete za petni trn, lijekove protiv bolova, može propisati liječnik. Ako je riječ o bolovima koje želite sami suzbiti, pokušajte sa nekim standardnim tabletama koje se uzimaju bez recepta.

Najčešća terapija za liječenje petnog trna je fizioterapiji u kombinaciji s vježbanjem, odnosno kombinacija različitih postupaka kako bi se bol i upala smanjila. Ultrazvuk, laser, elektroterapija i magnetoterapija su metode koje se najčešće koriste.

Vježbe za smanjivanje boli

Ova bolest se javlja podjednako i kod mlađih i kod starijih osoba, a može se javiti i kod sportaša. Ovi trikovi vam mogu pomoći u bržem liječenju ove bolesti, a to su tri lagane vježbe.

Prva je efikasno jutarnje istezanje. Stanite bosi ispred zida te se s obje ruke naslonite na zid. Lijevu nogu izbacite naprijed, a desnu prema nazad. Cijelo vrijeme pritišćite zid 30ak sekundi te ćete osjetiti kako istežete Ahilovu tetivu.  Nakon pola minuta samo zamijenite noge desna je naprijed, lijeva iza i ponovite vježbu kao i prije. Kako bi spriječili neugodnu bol ponavljajte ovu vježbu svako jutro.

Masaža je efikasna

Masaža uz pomoć hladnog rolera također pomaže u smanjivanju boli. Uzmite malu bocu u kojoj ste smrznuli vodu, preko nje stavite ručnik ili krpu te je stavite na pod. Stanite na bocu i pomičite je naprijed nazad 5 minuta, nakon toga zamijenite noge i ponovite vježbu. Ova vježba potiče cirkulaciju i eliminira petni trn.

Najjednostavnija metoda za uklanjanje boli kod petnog trna je ručna masaža. Gola stopala izmasirajte polako i ravnomjerno palčevima. Osjetite gdje su vam bolna  mjesta te ih nježno masirajte. Možete koristiti za masažu kokosovo ulje ili ulje karanfilića koje ima jako blagotvorno djelovanje. Na taj ćete način efikasno spriječiti i eliminirati bol u stopalu.

Osim ovih vježbi za liječenje petnog trna se primjenjuje i terapija udarnim valom. Cilj ove terapije je prouzročiti iritaciju u ozlijeđenom području putem zvučnih pulseva, te na taj način potaknuti proces zacjeljivanja. Uz ovu terapije se također primjenjuje i manualna medicina u obliku masaže. Pritisak se vrši direktno na bolno mjesto.

Liječenje petnog trna obično traje nekoliko tjedana kada dolazi do smanjenja bolova u peti.  Ali do potpunog povlačenja simptoma može proći i nekoliko mjeseci. Ako se petni trn neadekvatno liječi može doći do kronične promjene tkiva te u težim slučajevima za liječenje je potrebna operacija.

Savjeti za liječenje petnog trna:

 • Pojačajte cirkulaciju i povećajte unos kalcija kako bi smanjili bol
 • Koristite oblog od meda i soli
 • Napravite tinkturu od aspirina

Oblog od meda i soli napravite tako da sastojke pomiješate u omjeru 1:1. U što debljem sloju namažite bolno mjesto, prekrijte gazom, zalijepite flasterom i umotajte najlonskom vrećicom. Preko toga obujte čarape i tako prespavajte. Ovaj oblog stavljate svaku večer dok bol potpuno ne nestane.

Tinkturu od aspirina napravite tako što ćete 10 tableta od 200 mg usitniti u prah, zatim taj prah zalijete sa 250 ml komovice ili sa 70%-nim medicinskim alkoholom. Ostavite da odstoji 1-2 dana. Svaku večer stavite oblog od tako napravljene tinkture na petu, umotajte vrećicom i obujte čarapu i tako prespavajte. Ujutro stopalo operite mlakom vodom, dobro obrišite i namažite što masnijom kremom.

Kada je potrebno potražiti pomoć liječnika

Ako niste sigurni u uzrok boli u peti obratite se liječniku. Liječenje boli u peti mora biti pravilno usmjereno na specifičan uzrok problema.

Liječnika obavezno kontaktirajte ako se javi:

 • Bol u peti koja se javlja tijekom noći ili dok se odmarate
 • Nemogućnost normalnog hodanja
 • Bol koja ne prestaje nakon nekoliko dana
 • Znakovi infekcije kao što su pojava groznice, crvenila i topline
 • Otekline ili gubitak boje na stražnjoj strani stopala
 • Svi drugi neobični simptomi

Reference:

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...