Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Odaberite sebi napitak za zdravlje mozga i dobro pamćenje

Unosom određenih spojeva, ovom prilikom spojeva koji su sastavni dio spomenutih napitaka, možete svom mozgu osigurati sve što mu je potrebno da bi što bolje funkcionirao.

Sok od nara ima u sebi ono što je potrebno. Sok od nara ima snažnu antioksidacijsku moć, snažniju čak i od crnog vina ili zelenog čaja.

Preliminarni rezultati studija na tu temu pokazali su da je antioksidacijski kapacitet soka od nara tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.

Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija polifenola, tanina i antocijana.

Prema preporukama izraelskih naučnika tek jedna čaša soka od nara dnevno može da smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, a dokazano je da popravlja i pamćenje.

Čaj je napitak koji se teško zaobilazi, prisutan je u gotovo svakoj priči o zdravlju čovjeka. Izaberite crni ili zeleni čaj, koji god da vam se više dopada. Naime, čaj je odličan način da povećate aktivnost mozga, pošto EGCG, ili epigalokatehin-3-galat, koji se nalazi u zelenom čaju , dokazano povećava proizvodnju moždanih stanica i tako čuva memoriju. Naučnici tvrde da je bogat antioksidantima koji su neophodni našem mozgu, ali i cijelom organizmu.

Kakao nije samo dodatak ukusnim slasticama. Flavonoli u kakau su ključni za smanjenje krvnog tlaka, pa njihov redovan unos znači manja oštećenja mozga vremenom.

Pored značajnog smanjivanja rizika od moždanog ili srčanog udara još jedna dobra karakteristika mnogima omiljenog napitka je to što čaša toplog kakaa dnevno pozitivno utječe na pamćenje.

Crveno vino u umjerenim količinama dakako da valja. Istraživanja su pokazala da  polifenoli u vinu, pa čak i čokoladi, povećavaju protok krvi kroz mozak. Reservatol iz vina također ima pozitivne utjecaje na funkcije mozga, ali ključ kada je alkohol u pitanju je umjerenost. Kao što je dobar u malim količinama, tako je loš ako se konzumira neumjereno.

Voda je ključ zdravlja, pa tako i u ovom slučaju. Pored činjenice da voda čini 70% našeg tijela i da nam je potrebna da bismo izbacili toksine iz tijela, učinili kožu sjajnijom i hidratiziranom, voda također pomaže da kisik dospije do mozga.

Zato kada smo dehidrirani imamo glavobolju i ne možemo da razmišljamo jasno.

Sok od jabuke, mrkve i cikle smo spominjali. Ukoliko pomiješate ove tri namirnice u blenderu ne samo da će te dobiti prelijepu kombinaciju boja već će te dobiti i napitak izuzetno bogat antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Cikla povećava razinu oksidanata u mozgu, mrkva sadrži beta karoten koji nije dobar samo za oči već pomaže i regeneraciju mozga, dok je za jabuku dokazano da pomaže u sprječavanju nastanka Alzheimerove bolesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...