Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Pijte vodu za zdravlje vašeg srca – Naše dnevne potrebe za čistom vodom iznose oko 2 litre na dan

Malo ljudi zna koliko dovoljan ili nedovoljan unos čiste vode tijekom života utječe na kardiovaskularni sistem.

Neadekvatan unos vode u organizam, tijekom dužeg perioda, dovodi do dugogodišnje i kronične dehidracije čitavog organizma, a to jako, negativno, utječe na kardiovaskularni sistem.

Naše dnevne potrebe za čistom vodom iznose oko 2 litre na dan. Pri tome trebate imati na umu činjenicu da gazirani napici, sokovi, čaj, a posebno alkohol i kava, nisu nikakva zamjena za čistu vodu, pa ne pokušavajte uz pomoć tih napitaka nadomjestiti dnevne potrebe za vodom.

Dakle, gore spomenuti napitci ni kemijski ni fiziološki nisu isto što i čista voda, pa tako je ne mogu ni da zamijene.

Ako u organizam ne unosimo količinu vode koja je našem organizmu minimalna potreba, i ako to traje godinama, treba biti svjestan da organizam polako ali sigurno dehidrira. To dovodi do fiziološkog odgovora niza mehanizama organizma za zaštitu od dehidracije i do odgovarajućih promjena u funkcioniranju organizma.

Ovom prilikom ćemo se koncentrirati na utjecaj dehidracije na krvne sudove, čije je zdravlje od suštinske važnosti za zdravlje srca, pa tako i organizma u cijelosti.

Unesite u organizam dvije litre vode dnevno – Naši krvni sudovi su elastični pa se tako, šireći i skupljajući prilagođavaju količini tečnosti koja je u njima. Šireći i skupljajući se, krvni sudovi mijenjaju svoj lumen, odnosno obujam prema potrebi. Oni moraju da se manjku tečnosti trenutno prilagode grčenjem, smanjivanjem obujma, jer bi inače došlo do izdvajanja plinova iz krvi, što bi imalo fatalne posljedice. Dakle, dehidracija, koja smanjuje i količinu krvne tečnosti, dovodi do grčenja, odnosno smanjenja obujma krvnih sudova.

Smanjenje količine tečnosti u krvotoku dovodi i do pada tlaka na njegovim krajevima, a to je kapilarna mreža koja snabdijeva tkiva i organe krvlju. Da ne dođe do oštećenja tkiva uslijed manjka krvi, kardiovaskularni sistem reagira povećanjem tlaka! Tu smo dobili paradoksalnu situaciju da manje unošenje tečnosti dovodi do povišenog tlaka. To je ona vrsta povišenog tlaka kome se zapravo ne zna uzrok i koji se, liječnički domišljato, zove ‘esencijalnom hipertenzijom’.

Ukoliko hipertenziju ove vrste liječimo diureticima, mi zapravo još više pogoršavamo stanje. Organizam ima manjak vode, a mi ga tjeramo da je još izbaci! Na taj način stvaramo zatvoreni krug koji dovodi do sve većeg pogoršavanja. On se može prekinuti jedino postepenim povećanjem unošenja čiste vode u organizam, sve dok se ne dostigne razina koja nam je minimalno potrebna, a to je dvije litre vode na dan.

Povezanost pojave kolesterola i dehidracije sa zdravljem krvnih sudova – Kada se u organizam ne unosi dovoljna količina tečnosti, krv, kao vodeni rastvor, postaje sve gušća. Po principu osmoze, krv tada počinje da crpi vodu iz stanica krvnih sudova. Svaka stanica, međutim ima primarni mehanizam koji je, da tako kažemo, ‘stariji’ i koji je štiti od dehidracije, a to je stvaranje kolesterola koje sprječavaju vodu da istječe iz stanice. I opet tako, paradoksalno, imamo situaciju da manje unošenje tečnosti dovodi do povećanja količine kolesterola na zidovima krvnih sudova, a to je poznato kao zakrečavanje koje, nažalost, dovodi do postepenog smanjenog snabdijevanja srca krvlju i progresivnog propadanja srčanog tkiva.

Poznati su slučajevi u svijetu da se kod pacijenata koji su patili od visokog tlaka i kolesterola, uz liječnički nadzor, problem rješavao povećanim unosom vode u organizam. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito, što pokazuje mnogobrojna dokumentacija, povijesti bolesti i svjedočenja samih pacijenata.

Naravno, ako hoćete da pokušate ovu metodu, morate se posavjetovati sa liječnikom, jer se mora isključiti mogućnost problema sa bubrezima i pratiti zdravstveno stanje, u slučaju da se netko već liječi klasičnim lijekovima protiv kolesterola i visokog tlaka, koje bi pod liječničkim nadzorom trebalo da smanjuje onako kako se, sa povećanim unosom vode, smanjuju i vidljivi simptomi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...