Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Vino je zdravo piti, ALI UMJERENO – Čaša vina nakon obroka može vam pomoći, dok već druga ima kontraefekt

Kao što maslinovo ulje pojačava blagotvorno djelovanje paradajza, tako i zaštitne materije iz grožđa postaju efikasnije u čaši dobrog vina.

Tajna je u sinergiji različitih sastojaka. Kada od djece zahtijevamo da što više jedu voće i povrće, šteta je što pri tom zanemarujemo činjenicu da o dragocjenim zaštitnim materijama (likopenu, astaksantinu i brojnim polifenolima) i sami malo znamo.

Najnovija saznanja o vezi bobičastog voća i alkohola potvrđuju pravilo da su intenzivne boje (žuta, crvena, plava i narančasta) najvrednije.

Zaštitni učinak likopena – Možete pojesti brdo jako crvenog paradajza, a da ne postignete gotovo nikakav zdravstveni efekt, ali ako čorbi od paradajza dodate žlicu maslinovog ulja, pa se crveni pigment paradajza otopi, možete biti sigurni da ste izazvali zaštitni učinak likopena, da se on može izmjeriti i pomoći u prevenciji raka prostate.

Slično je kod crnog vina. Sve zaštitne materije postoje u grožđu ili preciznije, u plavoj kožici bobice. Možete pojesti tonu grožđa, a da zaštitne materije ne dođu u odgovarajuću formu koju bi organizam prihvatio i tako dobio odgovarajuću zaštitu. Za vrijeme vrenja tj. stvaranja alkohola u crnom vinu, zaštitne tvari se tope u alkoholu i tako dobivamo izuzetan antioksidant. Alkohol ovdje pomaže da prirodni antioksidant značajnog potencijala pređe u djelotvoran oblik i takvu namirnicu, u pravilu, nazivamo zdravom, a mediteransku ishranu zbog vina i maslinovog ulja također.

Jedna od opasnijih naslaga masnoće – Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da su osobe s masnom jetrom imaju tri puta veće šanse da dozive moždani udar. Ovo je prvi put da se masna jetra povezuje s jednim od glavnih uzroka smrti u svijetu.

Stručnjaci u Bolnici St Michael i Centru za zdravstvene usluge u Londonu su kod osoba koje su doživjele moždani udar uočili visoku razinu enzima koji ukazuju na bolesnu jetru.

“Rizik od moždanog udara u odnosu na masnu jetru nikada nije bio proučen. Naša studija je pokazala jaku vezu između ove dvije pojave i mogućnost kako bi se u budućnosti mogli koristiti testovi enzima jetre za predviđanje rizika od moždanog udara. Ti testovi bi nam omogućili bolju kontrolu rizičnih pacijenata”, objasnio je jedan od rukovodilaca istraživanja.

Masna jetra koja nije izazvana konzumacijom alkohola čest je problem koja obično nema simptome i ne izaziva komplikacije (samo bol pod desnim rebrenim lukom zbog uvećanja jetre).

Posljedica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Izazivaju je brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti, a među glavne uzroke spada debljina, alkoholizam i šećerna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...