Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Muhe: Prenosioci zaraznih bolesti – Budite na oprezu

Među najveće neprijatelje čovjekova zdravlja spada muha. Muha godišnje u svijetu ubije na tisuće novorođenčadi. Izaziva bolest i smrt kod tisuće odraslih ljudi. Slabi i ubija milijune životinja. Razlog je posve jednostavan: muha je najprikladnija za raznašanje uzročnika zaraznih bolesti.

Opasnosti od kućne muhe su realne, pa se upoznajte sa tim problemom.

Muhe prenose klice dizenterije, proljeva, kao i mnoge druge bolesti. Mnogo tisuća novorođenčadi umire godišnje u svijetu od dizenterije.

Jedna jedina muha na sebi može nositi nekoliko milijuna bacila — uzročnika raznih bolesti. Na primjer afrička ‘Ce-Ce’ muha najsmrtonosniji je insekt na svijetu.

Ona prenosi jednostaničnog nametnika: ‘tripanozom’ koji izaziva strašnu bolest spavanja.

Samo u Nigeriji otkriveno je mnogo slučajeva bolesti spavanja. Jedna druga vrst tripanozoma koja također prenosi muha ‘Ce-Ce’ ubija stoku u tolikoj mjeri, da je na ogromnim kompleksima Afrike skoro istrijebljena sva stoka.

Domaća muha je dobro poznata kozmopolitska vrsta koju nalazimo po kućama i na farmama. Iako se često veže uz životinjski i ljudski izmet, hrani se bilo kakvom vrstom organskog otpada, pa ju najčešće nalazimo u blizini ljudi. U velikom broju nalazimo ju na svinjskim i kravljim farmama, kokošinjcima, te na rančevima konja, jer najviše vole boraviti kraj smeća i stajskog gnoja.

Muhe nisu samo napasne i dosadne, nego mogu biti prenosioci i raznih opasnih organizama, te time i bolesti, te je kontrola razvoja muhe važna za opće zdravlje i udobnost u mnogim dijelovima svijeta.

Najveće štete su povezane s običnom muhom su dosađivanje i indirektne štete koje mogu biti prouzročene prenošenjem patogenih organizama (virusa, gljiva, bakterija, protozoa i nematoda) koje dolaze u asocijacijama sa muhom.

Muhe pokupe patogene organizme u smeću, kanalizaciji i drugim izvorima nečistoća, i onda ih prenose u ustima te ih preko izbljuvka, izmeta i zaraženih vanjskih dijelova tijela prenose na ljudsku i životinjsku hranu. Najveći problem je migracija muhe s ljudskog i životinjskog izmeta na hranu koja se jede sirova. U slučajevima nedostatka kanalizacije, posebno u slučajevima otvorenih septičkih jama, može doći do razvoja ozbiljnih zaraznih oboljenja , naročito ako su u blizini bolnice, tržnice i klaonice.

Muhe su dio naše svakodnevnice, no uvijek trebate biti na oprezu

Veliki broj muha preko zime ugine, ali je dovoljno samo nekoliko muha da stvore novu brojnu generaciju. Zna se da se od jedne jedine muhe u jednoj jedinoj sezoni mogu razmnožiti mnoge, mnoge milijarde novih muha. Ženka izleže oko 120-130 jajašca u bilo kakvoj vlažnoj prljavštini: smeću, đubru, truleži od povrća i voća. Za 2 dana iz jajašca se razviju male ličinke koje sebi probiju put u slobodu (što po prilici traje 8 dana). Zatim se zavuku u zemlju gdje im koža postane gruba i tamno smeđa. Toj kukuljici bez nogu potrebno je samo 8 dana da se razvije u potpunu muhu, koja već nakon 3-4 dana leže jaja.

Važno je da nabavite kantu za smeće koju držite suhu i poklopljenu — nepristupačnu muhama! U protivnom sami uzgajate muhe koje vam dosađuju i ugrožavaju vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...