Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Konferencija: CroAgro i Sajmovi hrane i zdravog življenja 2022.

Sajam hrane i zdravog življenja
Foto: Stefan Nedeljković / Alternativa.hr

Na Zagrebačkom velesajmu u četvrtak će početi CroAgro, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, u istom terminu kao i Sajmovi hrane i zdravog življenja 2022. Danas su na press konferenciji o sajmu pričali Emil Tuk, pomoćnik pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma, Damir Pavlek, voditelj navedenih sajmova, a na kraju konferencije pridružio nam se i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

U narednim danima kao medijski pokrovitelj predstavit ćemo detaljnije oba sajma, a u današnjem informiranju bavit ćemo se najavom koju su nam organizatori pripremili. Informativno, sajam se održava od 01.12. do 04.12. u šest paviljona Zagrebačkog velesajma (7, 7a, 8, 8a, 9 i 11a), prisutno će biti 292 izlagača iz 21 države. Svečano otvorenje sajma je planirano 01. prosinca u 11 sati. Radno vrijeme sajmova je od 10:00-19:00, osim zadnjeg dana, kada će CroAgro zatvoriti sat vremena ranije. Cijena ulaznice je 20 kn, dok kupnjom paketa ulaznica za sva četiri dana ostvarujete popust, a cijena paketa iznosi 60 kn.

„Cilj je popularizirati poljoprivredu“

CroAgro i Sajmovi hrane i zdravog življenja važna su platforma u predstavljanju svih tema iz područja poljoprivrede, hrane i održivog življenja, a što je prepoznato od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Grada Zagreba koji su pokrovitelji sajmova. Partneri sajma su Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Agronomski fakultet iz Zagreba i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.“ – rekla je u uvodu Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Cilj ovog sajma je popularizacija zanimanja u poljoprivredi, gdje očekujemo značajan rast potražnje na tržištu rada. Izlagači će u ova četiri dana poljoprivrednicima, ali onima koji to tek namjeravaju postati, ponuditi sve što im je potrebno za uspjeh u poljoprivrednoj proizvodnji. Posjetitelje uz bogat izlagački segment očekuju i popratne manifestacije promotivnog, prodajnog i kongresnog karaktera.“ – dodala je i prepustila riječ voditelju sajmova.

Emir Tuk, Renata Suša, Damir Pavlek
Renata Suša, Emir Tuk, Damir Pavlek / Foto: Stefan Nedelković (alternativa.hr)

CroAgro promovira zanimanja u poljoprivredi

Veliki, bogati, stručni program od kojeg mogu izdvojiti okrugle stolove Agronomskog fakulteta iz Zagreba s temama Kvaliteta hrane, Urbana poljoprivreda, Obnovljivi izvori energije i Emisijske kvote stakleničkih plinova, kao i aktualne teme Proizvodnje hrane u RH – umire li uzgoj svinja?, Zeleni plan i održiva poljoprivreda, te Digitalna poljoprivreda u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji su nam i partneri. Također, održat će se i seminar AgriFood-Tech@CroAgro – Inovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju: prilike i izazovi u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu.“ – započeo je Damir Pavlek.

Također, tu je seminar gospodina Emila Tuha, Zagreb za potrošače i Zagreb za proizvođače. Bit će još bogatog sadržaja, ali bi izdvojio Hektor robotski sustav za prskanje i skidanje mladica u vinogradu, panel Agrobiznis 21. stoljeća, i ono za mlade, Mladi i poduzetništvo – Pokretanje agrobiznisa u Hrvatskoj, kojom želimo promovirati ova zanimanja. Zagrebački velesajam, uz ove sajmove, jedini promovira zanimanja u tim sektorima.“ – dodao je.

Sajmovi hrane i zdravog življenja 2022

Sajmovi hrane i zdravog življenja održavaju se jedanaesti put ove godine, također sadrži veliki i bogati stručni program. Tu će se predstaviti domaći i strani proizvođači hrane, dodatka prehrani, biljnih pripravaka, proizvoda od čajeva, meda i mednih preparata i različitih proizvoda od industrijske konoplje. Svakodnevno će se održavati radionice Zdrave kuhinje, kao i pripreme zdravih sokova u sokovnicima nove generacije, uz mogućnost degustacije. Indijsko veleposlanstvo organizirat će svakodnevne yoga satove, a predstavit će se i Hotel Kornjak s otoka Iža, to je jedini vegetarijanski hotel u Hrvatskoj, s ciljem da spoji duhovni i fizički odmor.

Na sajmu nas očekuje i najveće nutricionističko savjetovanje u ovom dijelu Europe. Na sajmu će sudjelovati i velik broj praktičara različitih metoda i tehnika komplementarne medicine, koji će na svojim izlagačkim prostorima posjetiteljima po promotivnim cijenama ili čak besplatno prezentirati svoje usluge.

Izdvajamo i predavanje Krešimira Mišaka na temu transhumanizma, kao i Udruge Konoplja na temu zdravstvenih učinka proizvoda od industrijske konoplje. Dr. sc. Gordana Hegić održat će predavanje na temu „Istine i zablude o medu“. Neizostavni dio Sajma hrane i zdravog življenja je i Međunarodni kongres na temu „Znanstveni dokazi u nekonvencionalnoj medicini“, u organizaciji HUPED-a. Sudjelovat će znanstvenici i stručnjaci iz cijelog svijeta, od kojih bi izdvojio SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Ukrajinu, Sloveniju, Austriju i Njemačku.“ – rekao je Pavlek.

Grad Zagreb pomaže OPG-ovcima

Skupiti 280 izlagača iz 21 zemlje zaista je veliki uspjeh, pa bih čestitao cijelog organizaciji koja je vrijedno radila na pripremi ovog sajma, koji je postao nezaobilazan događaj ovakve vrste u regiji i šire. Grad Zagreb ove godine također sudjeluje s programom u sklopu Sajmova hrane i zdravog življenja. Predstavit ćemo 33 proizvođača s prostora Grada Zagreba, naši vrijedni OPG-ovci, čime ćemo ih dodatno promovirati.“ – rekao je Emil Tuk, pomoćnik pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

U stručnom dijelu programa predstavit ćemo ono što Grad Zagreb radi za potrošače, ali isto tako i ono što grad radi za proizvođače. Grad Zagreb je potrošačko središte, stoga je na neki način zadatak grada da, osim proizvođača koji djeluju na području Grada Zagreba, pomogne i proizvođačima iz ostatka Hrvatske. Tržištem, naravno. U tom pogledu pokrenuta je politika Urbane prehrane, o čemu ćete detaljnije čuti na stručnim predavanjima.

 Najveći sajam poljoprivrede u Hrvatskoj

Ministarstvo poljoprivrede podupire ovu manifestaciju, kao i prvi puta, prije korone, kada je ova manifestacija otvorila vrata. Metropola zaslužuje da bude nositelj ovoga sajma. Zagrebački velesajam je idealno mjesto za prezentaciju svih postignuća u poljoprivredi, a Ministarstvo će pokazati privrženost ovom sajmu. Osim ovog sajma u Hrvatskoj se organiziraju i regionalni sajmovi, ali Zagreb ipak u tome prednjači gdje bilježimo sve veći i veći broj izlagača i posjetitelja.“ – rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je došao na sami kraj konferencije, stoga njegove izjave imamo u zasebnom videu.

Portal Alternativa donosi vam cijelu press konferenciju. Više informacija o sajmovima očekujte u narednim danima na našem portalu, kao i video-izvještaje sa sajmova od četvrtka do nedjelje.

Plakat - Sajmovi hrane i zdravo življenja
Plakat / Foto: Stefan Nedeljković (alternativa.hr)
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...