Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zvukoterapija – glazba koja iscjeljuje i čisti auru

Zvukoterapija Liječenje Zvukom

Zvuk je sastavni dio našeg života, ali i nas samih. Zvukovi mogu izuzetno utjecati na naše raspoloženje i budnost, a samim time i na način koji funkcioniramo.

Tisućama godina zvukovi se koriste kao sredstva za smanjivanje stresa i opuštanje, za liječenje poremećaja spavanja i povećavanje kvalitete sna, za podizanje razine imunološkog sustava i smanjivanje boli, kao pomoć kod učenja, i još mnogo toga u raznim sferama života.

Terapeutski učinci glazbe su odavno poznati i znanstvenicima i ljudima koji se bave alternativnim liječenjem. Polje iscjeljivanja pomoću zvuka je vrlo široko i uključuje više vrsta terapija i tehnika, od kojih se dio bazira na prirodnoj akustici, a dio na tehnologiji.

Upoznajte binauralne zvukove i ritmove koji utječu na vašu auru, a samim time i na vaše tijelo te mentalno i fizičko zdravlje.

Binauralni zvukovi i kako oni nastaju

Binauralni zvukovi nastaju kada se susretnu dva tona koji imaju malu razliku u frekvenciji. Takve se različite, ali bliske frekvencije međusobno poništavaju u fizičkom svemiru kada se susretnu, ali ne i u slučaju kada ih percipira ljudski mozak.

Naime, kada nosite slušalice, ta se dva zvuka nikada neće susresti jer im na putu stoji mozak koji će ta dva zvuka bliskih frekvencija pretvoriti u treći zvuk tj. treću frekvenciju. Treća će frekvencija povezati ove dvije frekvencije (od kojih frekvencija iz lijevog uha ide u desnu polutku, a ona iz desnog u lijevu polutku mozga) jer naš mozak tako funkcionira – on povezuje dvije polutke mozga pa samim time i ove dvije frekvencije.

Terapija glazbom

Terapija glazbom je vrlo korisna i godinama se koristi za opuštanje i oslobađanje od stresa, ali i za pomicanje stanja uma. I znanstvenici su uspjeli dokazati blagotvorni utjecaj glazbe na ljudski imunološki sustav. Zbog toga se binauralni zvukovi, ritam i glazba često koriste i u liječenju.

Danas se vrlo često koristi pojam psihoakustika, a time se misli na primjenu određene vrste glazbe kao sredstvo za opuštanje, rješavanje stresa, bolju kontrolu učenja i višu produktivnost, ugodnije i kvalitetnije spavanje i kontrolu boli. Psihoakustika je od izuzetne koristi i za meditaciju, duhovni razvoj i podizanje osviještenosti na viši nivo pa se vrlo često koristi u azijskim i afričkim zemljama.

Čak se i moderna glazba i albumi komercijalnih pjevača djelomično oslanjaju na psihoakustiku i njenu važnost za slušatelja.

Većina mjesta za opuštanje, kao što su spa i wellness centri, ali i iscjeliteljski centri, koriste određenu vrstu akustike kako bi stvorili ambijent koji će maksimalno opustiti korisnika, ili ga motivirati u savladavanju nekih zadataka, kao što je učenje ili slično.

Prirodni akustični instrumenti i zvukoterapija

Svi postojeći akustični instrumenti su odlični za masažu aure jer imaju širok raspon tonova, a jedan od najmoćnijih instrumenata na planeti je ljudski glas. Jednako moćni mogu biti i zvukovi iz prirode pa se žuborenje potoka, zvuk vjetra u krošnjama ili rominjanje kiše smatraju jako važnim terapeutskim zvukovima.

Jako poznata terapija zvukom je i terapija bubnjanjem. Ona pomaže i u optimizaciji osnovnih motoričkih funkcija i u rješavanju tijela od svakodnevnog stresa. Bubnjevi su u mnogim kulturama poznati kao instrumenti koji pomažu u postizanju više razine svijesti i često se vežu uz šamane.

Što je zvukoterapija?

Zvukoterapija je alternativna metoda liječenja koja se primjenjuje diljem svijeta, a koja osobito dobre rezultate ima u području pedagogije, kroz liječenje autistične djece ili djece s poremećajima pozornosti.

Terapija zvukom nije nikakva novost za istočnjačku medicinu, a to se najbolje može vidjeti kroz tibetanske zvučne zdjele, gong, zvončiće i razne šuškalice. Za zvukoterapiju se koristi i vlastiti glas koji se pokazao vrlo moćnim iscjeliteljskim oruđem.

Za postizanje najboljih rezultata potrebno je biti otvoren prema ovoj vrsti iscjeljivanja i dozvoliti harmoniji zvuka da stvori red iz kaosa. Na taj će se način postići rezonancija i binauralni zvukovi će učiniti da naša tijela i naši umovi vibriraju u harmoniji i na taj se način iscjeljuju.

Koje su poznate iscjeljujuće frekvencije?

Iako ima mnogo frekvencija koje nisu dostupne ljudskom uhu i čovjek ih ne poznaje niti prepoznaje, nekoliko je frekvencija poznato po svom blagotvornom utjecaju na tijelo i um.

285 Hz – frekvencija koja pomaže regeneraciji tjelesnih stanica

396 Hz – frekvencija koja iscjeljuje tijelo od negativnih emocija kao što su strah ili krivnja; odličan ton za pročišćavanje aure od zagađenja

417 Hz – frekvencija koja omogućuje pokretanje pozitivnih promjena i razrješavanje uma od stresnih situacija; funkcionira na micanju podsvjesnih blokada i loših navika

528 Hz – frekvencija koja iscjeljuje i transformira stanice; ona aktivira i iscjeljuje srčanu čakru te smiruje um; mnoge stvari u prirodi vibriraju na ovoj frekvenciji

639 Hz – frekvencija koju se smatra povezanom sa srcem i koja omogućuje buđenje ljubavi; često se koristi kao pomoć za stvaranje balansa u romantičnim vezama i može jako pomoći u poboljšavanju komunikacije i pozitivno utjecati na ponovno povezivanje

741 Hz – frekvencija koja budi intuitivnost i osigurava detoksikaciju te čisti tijelo i okoliš od toksina i otrova

852 Hz – frekvencija koja pomaže podizanju duhovnosti i smatra se frekvencijom koja se može koristiti za komunikaciju s višim bićem

Kako zvukoterapija djeluje na ljudsko tijelo?

Tijelo jako dobro reagira na vibracije i odgovara na njih jer se ono najvećim dijelom sastoji od vode, a voda je poznata kao sredstvo koje može primiti i zadržati vibraciju te odgovoriti na sve vrste zvučnih valova. Valovi zvuka stoga vrlo lako prodiru u ljudsko tijelo i utječu na njega.

Zvukoterapija djeluje na principu induciranja Alpha i Theta stanja mozga, što je stanje koje odgovara dubokoj meditaciji. Mijenjanjem stanja mozga i pod utjecajem raznih frekvencija u tijelu se događaju razne promjene: mišići se opuštaju i prestaju biti napeti, disanje usporava i postaje harmonično, rad srca se smiruje i utječe na smirivanje uma.

Kako vam zvučna masaža može pomoći?

  • Ako ste dobrog zdravlja dati će vam energiju za svakodnevne zadatke i potaknuti vašu kreativnost i produktivnost na viši nivo
  • Ako ste narušenog zdravlja pomoći će vam smanjiti bolove i tjeskobu i pomoći da se oporavite od bolesti koja vas muči

Što liječiti zvučnom masažom?

  • emotivnu bol uzrokovanu prekidom veze, gubitkom posla, strahovima ili bijesom
  • depresiju i anksioznost
  • probleme s kralježnicom, štitnjačom, probavne probleme i glavobolju
  • lošu cirkulaciju, bolne mjesečnice, neplodnost, impotenciju i frigidnost
  • mišićnu napetost bilo koje vrste
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...