Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Hipertireoza – Bazedovljeva bolest

Možda bismo o Bazedovljevoj bolesti trebali početi govoriti kao o Bushovoj bolesti. Naime, i bivši predsjednik Amerike, Bush stariji, i njegova supruga Barbara za vrijeme njegova mandata bolovali su od Bazedovljeve bolesti.

Poput svakog hormonalnog poremećaja, Bazedovljeva bolest je složeno stanje koje nije preporučljivo samostalno liječiti alternativnim lijekovima, a ljekovite biljke općenito spadaju u tu kategoriju.

Ipak, postoje ljudi kojima lijekovi stvaraju neugodne reakcije pa u pokušaju da im se pomogne neki su alternativci izdvojili određene ljekovite biljke za tu svrhu. Naime, otkriveno je da se među alternativama koje najviše obećavaju nalaze biljke iz porodice Lycopus, među ostalima biljka poznata po imenu vučja noga (Licopus europaeus).

Nekim ljudima je ova biljka pomogla, no to su izolirani slučajevi, a mi vam savjetujemo da ovu bolest liječite po liječničkom savjetu, a ne ljekovitim biljkama.

Još o ovoj bolesti i prirodnim metodama liječenja pročitajte u nastavku

Dakle, ako imate hipertireozu, savjetujemo vam da njezino liječenje povjerite liječniku, a ne botaničaru ili travaru, i da se ponašate po uputama liječnika.

Kod hipertireoze, u krvotoku dolazi do nenormalno visoke razine tiroidnih hormona. Te hormone izlučuje štitna žlijezda, koja se nalazi u vratu, točno ispod Adamove jabučice. Bolest je prvi dijagnosticirao njemački liječnik Karl Adolf Basedow, koji je još 1840. godine uspio opisati sve njezine glavne simptome: uvećana štitna žlijezda, izbuljene oči, ubrzano bilo, jako znojenje, umor, pojačan metabolizam koji dovodi do smanjenja tjelesne težine i neurološki simptomi, poput uznemirenosti, razdražljivosti i blagog podrhtavanja mišića. Razina tiroidnih hormona u krvotoku ovisi od više stvari: od razine minerala jodina, od razine TSH koje oslobađa hipofiza (smještena u središnjem dijelu mozga) i stanja same štitne žlijezde. Razinu TSH nadzire i hipotalamus, dio mozga u kojem se nalaze centi vegetativnog živčanog sustava. Kod zdrave osobe, stvar funkcionira vrlo jednostavno: kako se povećava razina TSH, povećava se razina tiroidnog hormona, dok se ne uspostavi ravnoteža. Ukoliko štitna žlijezda ne radi kako treba, njezini pokušaji u reguliranju razine hormona još će više cijeli sustav izbaciti iz ravnoteže. Postoje dvije vrste poremećaja hormona štitne žlijezde: hipertireoza (hyper znači “previše”) i hipotireoza (hypo znači “premalo”). Žene su četiri puta sklonije Bazedovljevoj bolesti od muškaraca. Postoji više vrsta hipertireoze, ali Bazedovljeva bolest je daleko najučestalija. Radi se o posebnom autoimunološkom stanju, u kojem imunološki sustav sam napada organizam, a koje se javlja kod oko milijun Amerikanaca.

Liječnici Bazedovljevu bolest liječe tako što pokušavaju smanjiti izlučivanje hormona štitne žlijezde. U tu se svrhu propisuje više vrsta lijekova, a ponekad, posebno kod starijih i na lijekove osjetljivijih osoba, zna se u istu svrhu koristiti i zračenje.

Zelena ljekarna za hipertireoza

Ako imate simptome Bazedovljeve bolesti, posjetite liječnika i uzimajte propisane lijekove. Nemojte se pokušavati sami liječiti, unatoč tome što postoje pojedini slučajevi izlječenja. Postupajući po uputama svojeg liječnika i uz njegovu dozvolu, možete kušati i sljedeće ljekovite biljke.

Vučja noga (Lycopus, različite vrste). Vučja noga, odnosno njoj srodne biljke, već se dosta dugo u narodu koriste za liječenje problema sa štitnom žlijezdom, a suvremena istraživanja to podržavaju. Ova ljekovita biljka ograničava metabolizam jodina i smanjuje razinu hormona koje proizvode stanice štitnjače. Ekstrakti dobiveni iz lišća snažniji su od onih dobivenih iz korijena. Za oralnu se upotrebu više preporučuje tinktura (alkoholni ekstrakt), nego čaj. U jednoj studiji provedenoj na laboratorijskim životinjama, tinktura vučje noge u velikoj je mjeri snizila razinu tiroidnih hormona. Vučja noga se široko koristi u Europi, kao biljni lijek za liječenje ranih faza Bazedovljeve bolesti, često u kombinaciji s matičnjakom. Ipak, moramo vas upozoriti da vučja noga, i drugi biljni lijekovi za Bazedovljevu bolest, ima blago djelovanje i najbolje ju je koristiti u ranoj fazi bolesti ili kao dodatak sintetičkim lijekovima.

Matičnjak (Melissa officinalis). U Europi se matičnjak, uz vučju nogu, često preporučuje za liječenje Bazedovljeve bolesti. Istraživanja pokazuju da matičnjak već nakon samo jedne injekcije izaziva smanjenje TSH u krvi i hipofizi, smanjujući na taj način izlučivanje tiroidnog hormona. Nije posve jasno ima li matičnjak isti učinak ako se uzima oralno, ali vjerujemo da za to postoje dobri izgledi. Vjerojatno se isplati kušati.

Pripremite sebi ljekoviti čaj

Za pripravu ukusnog čaja od mješavine ljekovitih trava koje su dobre u liječenju Bazedovljeve bolesti, izmiješajte dvije žličice matičnjaka s jednom žličicom vučje noge, a zatim za poboljšanje ukusa dodajte metvicu, ružmarin i sporiš (Verbena officinalis). Vjerujemo da redovito ispijanje ovog čaja može biti od pomoći.

Križalina (Prunella vulgaris). Nešto više od sto grama lišća križaline, pomiješano s gomoljem vučje noge i začinjeno bosiljkom, mravincem (Origanum vulgare), ružmarinom i klasastom metvicom (Mentha spicata), trebalo bi sadržavati dovoljno sastojaka ružmarinske kiseline za pomoć u snižavanju razine tiroidnih hormona.

Laminarija (Laminaria, različite vrste). Biljni farmakolog dr. Daniel Mowrey, naglašava daje među Japancima, koji konzumiraju velike količine laminarije, bolest štitne žlijezde praktički nepoznata. No, među Japancima koji žive na Zapadu i jedu malo ili nimalo laminarije, bolesti štitne žlijezde su u porastu. Prah laminarije možete nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane i koristiti ga kao začin za svakodnevnu hranu.

Sporiš (Verbena, različite vrste). Čini se da sporiš ima vrlo slične osobine kao križalina. Pokazalo se da njegovi ekstrakti snižavaju proizvodnju tiroidnih hormona, svojim utjecajem na razinu TSH u organizmu.

Talijanska brokula (Brassica oleracea italica). Bushova odbojnost prema brokulama uskraćivala mu je nešto što mu je moglo pomoći u liječenju bolesti. Brokule sadrže prirodne supstancije znanstvenog naziva izotiocijanati, koje pomažu ograničavanje lučenja hormona štitnjače. Kad je kod Busha dijagnosticirana ova bolest, nekoliko priznatih stručnjaka za alternativnu medicinu i travara pokušali su ga uvjeriti da jede brokule.

Povrtnica ili crna rotkva (Raphanus sativus). Prema zdravstvenom antropologu dr. Johnu Heinermanu, autoru Heinermanove enciklopedije voća, povrća i ljekovitog bilja, sve povrće iz porodice krstašica blago i na prirodan način smanjuje proizvodnju hormona štitne žlijezde, ali povrtnica to čini najbolje. U povrće iz porodice krstašica spadaju: brokula, glavati kupus, cvjetača, kelj, prokulice, lišće crne gorušice, rotkve i različite vrste repe. Rotkve se u Rusiji koriste upravo u ovu svrhu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...