Brokula je jedna od najzdravijih namirnica zato što sadrži vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, minerale kalij, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, željezo, cink i krom, kao i obilje flavonoida i enzima. Da bi se sve ove dragocjene materije što bolje iskoristile, ovo povrće treba jesti svježe ili kuhano na pari. Zdravi recepti, u kojima je brokula glavna namirnica, slijede u nastavku našeg teksta.
Osim što je bogata vrijednim sastojcima, za brokulu je karakteristično da je namirnica koja ima negativne kalorije. Stoga, ako ste na dijeti, jedite brokulu.
Što je više jedete, bolje su vam šanse da smršavite.
Zahvaljujući visokom postotku fitokemikalija koje antioksidativno djeluju, brokula odlično prevenira maligna oboljenja, naročito rak pluća, dojke i debelog crijeva.
Brokula: zdravi recepti slijede u nastavku
S obzirom na to da obiluje vitaminom C, brokula jača imunitet, štiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma.
Nutricionisti ovo povrće naročito preporučuju ženama u menopauzi jer vitamin K, kalcij, magnezij, cink i fosfor iz brokule povoljno djeluju na kosti i sprečavaju osteoporozu.
Također, u što većoj količini treba da ga jedu trudnice jer obiluje folnom kiselinom koja sprečava neurološka oštećenja fetusa.
Pored toga, brokula je bogata vlaknima, pa podstiče probavu i sprečava zatvor.
Krem čorba od brokule
Sastojci za krem čorbu od brokule: 450 g brokule, očišćene i iskidane na cvjetiće, 1 srednja glavica crnog luka, sitno isjeckanog, 2 stabljike celera, isjeckane, 2 žlice maslinovog ulja, 4 češnja sitno isjeckanog bijelog luka, 200g tofua, 5 dl vode, 1 srednji krumpir, isjeckan na kockice, 1 žličica mješavine začina sol, biber i kajenski biber po ukusu.
Priprema: Prodinstati na zagrijanom maslinovom ulju crni luk, celer i prstohvat soli, a zatim dodati bijeli luk i dinstati još jednu minutu. Dodati brokulu, krumpir, mješavinu začina i vodu, pa kuhati na srednjoj temperaturi oko pola sata. Skloniti sa šporeta, ostaviti da se malo prohladna zatim sve ubaciti u blender zajedno s tofuom. Opet sve izručiti u šerpu, posoliti, popapriti i pustiti da proključa. Jelo poslužiti toplo.
Špagete s brokulom
Sastojci za špagete s brokulom: 1 pakovanje špageta, 450 g očišćene i sitno nasjeckane brokule, 6 češnja sitno isjeckanog bijelog luka, 1 crvena paprika isječena na trake, 3 žlice maslinovog ulja, 2 žlice soka od limuna, 100 g parmezana, 0,5 dl vode, sol i biber po ukusu.
Priprema: Prodinstati bijeli luk na zagrijanom maslinovom ulju, a zatim dodati brokulu, papriku i vodu. Posoliti i dinstati dok sva tečnost ne ispari. Pobiberiti i dodati sok od limuna. Preliti kuhane špagete i posuti ih parmezanom. Služiti toplo.
Brokula s krumpirom
Sastojci za brokulu s krumpirom: 1 veća brokula, 2 veća krumpira, 6 češnja češnjaka, isjeckanog na listiće, 5 žlica maslinovog ulja, 1 žličica soli i bibera po ukusu.
Priprema: Kuhati neoljuštene, ali dobro oprane krumpire dok ne omekšaju, a potom ih izvaditi i ostaviti da se ohlade. Odstraniti listove brokule i dobro je oprati, zatim stabljiku isjeći na manje komadiće a glavicu iskidati na cvjetiće, pa sve kuhati oko pet minuta u ključaloj vodi u kojoj se kuhao krumpir (po potrebi se može dodati još malo vode). Nakon toga procijediti i ostaviti po strani. Oljuštiti krumpir i isjeći ga na kockice. Na zagrijanom maslinovom ulju kratko propržiti bijeli luk, a zatim ga presuti u veću ciniju. Potom prepržiti krumpir, pa i njega presuti u ciniju s lukom, a na kraju dodati brokulu. Posoliti, pobiberiti i služiti toplo.
Ako želite još recepata za ukusna i zdrava jela posjetite link Jela od ljekovitog bilja – Zdrava hrana