Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Sve što trebate znati o maslinovom ulju

Među supernamirnice ubraja se i maslinovo ulje. Dosta je razloga za to, pa da vam pokušamo navesti zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo i korisno za naš organizam?

Zbog prisutnosti gorkih tvari i fitosterola maslinovo ulje povoljno djeluje na rad jetara i žuči, te ima antioksidacijska svojstva, koja su dobra jer čiste naš organizam.

Maslinovo ulje lako je probavljivo, što nije slučaj sa drugim dostupnim nisko kvalitetnim uljima. Poželjna dnevna doza maslinovog ulja je 100 mg po kilogramu tjelesne mase pojedinca. Maslinovo ulje je dobro jer ono sprječava bolesti srca i krvnih žila, poboljšava izgled kože, pomaže kod gripe, te je dobar regulator krvnog tlaka i šećera u krvi.

Sama maslina kao biljka je jako zdrava. Riječ je o plodovima zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području, odnosno u Dalmaciji i Primorju. Povijesni spisi pokazuju da su prva stabla maslina kultivirana još prije 4000 godina prije Nove ere, na području srednje Azije. Maslinova stabla zasađena su i na istočnome Mediteranu, gdje je proizvodnja maslinova ulja počela 2000 godina prije Krista.

Kako se dobije kvalitetno maslinovo ulje?

Maslinovo ulje dobije se postupkom mljevenja, odnosno gnječenja i prešanja zrelih plodova masline. Kvalitetno ulje je tamnozelene boje, prozirno i bez trpka okusa. Ulje se može aromatizirati raznim začinima, grančicama začinskog bilja i agrumima, kao što su na primjer anis, češnjak, ružmarin, menta, borovica, kopar i limun.

Sastav u maslini koji čuva naše zdravlje

Maslinovo ulje jelima daje jedinstven okus te istovremeno, zahvaljujući uravnoteženom sastavu, čuva naše zdravlje. Ovo jako kvalitetno ulje sprječava prijevremeno starenje krvnih žila, štiti želudac i jetra, potiče rast tijekom djetinjstva i produljuje životni vijek. Nije ni čudo onda da se maslinovo ulje preporučuje kao namirnica za svaki dan. Posebno se preporučuje u slučaju ateroskleroze, crijevnih, žučnih i želučanih bolesti te za zarastanje unutarnjih i vanjskih rana. Maslinovo ulje uspješno sprječava i kronične upalne bolesti jer sadrži jedinstvene protuupalne tvari u sebi, a to su biofenoli. Najnovija istraživanja pokazuju da su biofenoli najozbiljniji kandidati za kreiranje brojnih lijekova u idućem desetljeću. Upravo su biofenoli, uz vitamine E i A, zaslužni za snažan antioksidacijski učinak maslinovog ulja. Najkvalitetnije maslinovo ulje je ekstra djevičansko jer se dobiva hladnim prešanjem plodova masline pa u njemu ima najviše biofenola. Njihova koncentracija ovisi, između ostaloga, o klimi i stupnju zrelosti ploda, a srednja vrijednost je oko 500 mg na litru djevičanskog ulja. Među ovim se tvarima posebno ističu hidroksitirosol i oleokantal, jer su laboratorijski testovi otkrili da imaju veću antioksidacijsku moć od poznatih antioksidansa što se koriste kao standardi, poput hidroksitoluena.

Od čega nas sve štiti maslinovo ulje?

Dokazano da se kod žena, koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke za čak 45%. Žličica maslinovog ulja prije doručka terapeutski će djelovati na čir probavnih organa i pomoći u sprječavanju nastajanja žučnih kamenaca, a odavno je poznato i njegovo laksativno djelovanje.

Kako smo već spomenuli, maslinovo ulje sprečava bolesti srca i krvnih žila. Ono poboljšava rad želuca i gušterače, smanjuje rizik od raka, poboljšava izgled kože i kose, pomaže kod probavnih tegoba, regulira krvni tlak i šećer, te pomaže kod gripe i prehlade.

Maslinovo ulje je zaslužilo svoje mjesto u svakom domaćinstvu, u kuhinji. Svakako se potrudite da što češće koristite kvalitetno maslinovo ulje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...