Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Jeste li čuli za negativne kalorije?

Mnogi od nas se muče sa raznim dijetama ili korekcijom nad dnevnim obrocima. Evo jedne zanimljive i zdrave metode čuvanja optimalne tjelesne mase – hrana sa negativnim kalorijama.

Ako do sada niste čuli da postoje namirnice koje imaju takozvane negativne kalorije, sada ćemo vas upoznati sa njima i objasniti taj pojam.

Umjesto da mršavite uz pomoć rigoroznih dijeta i odricanja od određenih namirnica, mi ćemo vam predstaviti novi pristup gubljenju suvišnih kilograma.

Ova metoda ima za cilj da dijetu provedete lakše, bez gladovanja, koristeći namirnice koje u sebi imaju takozvane negativne kalorije. Zanima vas što su to negativne kalorije? Ako želimo biti precizni i potpuno iskreni, sa tehničke strane gledano – ne postoje negativne kalorije, no međutim, postoje namirnice koje u sebi imaju manje kalorija nego što tijelo utroši dok probavlja tu hranu. Na taj način dobili smo efekt koji zovemo – negativne kalorije.

Ukratko, to znači da konzumiranjem ovih namirnica vi unosite manje kalorija nego je tijelu potrebno da tu hranu preradi. Na taj način, organizam mora da iskoristi i kalorije koje su u rezervi, i tako smo potaknuli proces mršavljenja. Jako jednostavno, i jako učinkovito. Ovo je odlična dijeta za one koji ne mogu da se odupru zalogajima, ali trebaju da odaberu namirnice koje imaju ovu kalorijsku vrijednost.

Koje namirnice imaju takozvane negativne kalorije?

Da spomenemo namirnice koje možete da odaberete kao svakodnevne obroke, ili međuobroke, a koje će vam pomoći u mršavljenju. Ako ćemo ih grupirati i opisati na totalno banalan način onda ćemo kazati da su to namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, a koje imaju veliki postotak vlakana u sebi.

>> Još o dijetama pročitajte na linku

Odmah nam padaju na pamet gotovo sve vrste povrća i voća, jer su to namirnice koje ubrzavaju naš metabolizam te proizvode enzime koji će trošiti nakupljene rezerve iz organizma.

Od povrća, najbolje su se pokazale namirnice poput šparoga, cikle, kelja, kupusa, mrkve, karfiola i celera. Tu su i rotkvice, krastavac, grašak, grah, poriluk, zelena salata i još neke, poput paradajza.

Od voća je najbolje konzumirati jabuke, borovnice, brusnice, limun, maline i slično bobičasto voće.

Ako ste osoba koja voli začinjenu hranu, onda vam preporučujemo da koristite sljedeće začine: cimet, karanfilić, čili papriku, korijandar, sjemenke lana, bijeli luk, đumbir, peršin i crveni luk.

Možete primijetiti da smo naveli gotovo sve namirnice za koje smo i prije spominjali da su jako dobri čistači organizma, među kojima se najviše može istaći krastavac i paradajz. Također, sjemenke lana smo spomenuli kao dobru namirnicu za probavu, kao i dijetalnu namirnicu koja se može koristiti sa dodacima poput jogurta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...