Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Sezona je već počela – Kada imate priliku pojedite krastavac

Diuretičko djelovanje krastavca od velike je važnosti u pojedinim dijetama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege.

Naime, krastavac u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi prirodni lijek.

U slučaju upaljene kože, sujedica i raznih nečistoća možemo oboljela mjesta mazati sokom od krastavaca, više puta dnevno, a kad se sok osuši ta mjesta namažemo maslinovim uljem.

Isti postupak koristi se kod ujeda insekata, svraba i kožnih osipa. U slučaju ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi. Istučene sjemenke krastavca kratko vrijeme namočene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemoroida.

Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće. Zapadna pučka medicina krastavac upotrebljava za liječenje kožnih bolesti, dijabetesa, reume, protiv nametnika, za zaštitu od sunca, u kozmetici, za čišćenje kožnih nečistoća, za pojačano izlučivanje mokraće i tekućine iz tijela, bolesti urinarnog trakta i želuca.

Kod pripreme krastavaca vrlo je važno poznavati sljedeća pravila

Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo, zreli krastavac ima žućkasti dio kore, potpuno zeleni krastavac, bez tragova žuto-bijele boje, nije za jelo jer stvara težinu i izaziva nadutost. Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv. Salatu od krastavaca treba pojesti odmah. Kad se priprema s kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijelog luka, ne stavlja se jabučni ili bilo koji drugi ocat. Kod pripreme salate sok od krastavaca se ne baca. Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka. Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.

Upozorenje: Ako se za vrijeme obilnog uživanja zasoljene salate od krastavca pije bilo koje gazirano piće može doći do jakih grčeva u crijevima, pa i do uzetosti crijeva, što se može dogoditi i ako se pije voda iza salate od krastavca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...