Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Kako koristiti sjemenke lana za mršavljenje

Sjemenke lana su jako dobre za mršavljenje, a riječ je o potpuno prirodnom sredstvu koje će vam pomoći da s lakoćom skinete suvišne kilograme.

Sjemenke lana se koriste širom svijeta.

One pomažu regulaciju razine kolesterola u organizmu, pa tako i tjelesnu masu, probleme sa zatvorom stolice i još neke druge zdravstvene boljke. Iako u ovim malenim sjemenkama pronalazimo znatnu količinu kalorija, one sadrže i mnogo vlakana i omega 3 masne kiseline, pa vam pomažu da tijekom dana unesete manje kalorija i time postignete efikasno mršavljenje.

Osim što pozitivno djeluju na reguliranje tjelesne mase, sjemenke lana imaju pozitivan učinak na vaše zdravlje i mogu vam pomoći da riješite mnoge zdravstvene tegobe. Laneno sjeme kao lijek može poslužiti ako imate problema sa kardiovaskularnim sustavom, te naslagama u krvnim žilama, gubitkom imuniteta, bolnim zglobovima, depresijom, suhim noktima i kožom, gubitkom vida, i još mnogim drugim. Lanene sjemenke su zaista zdrave, a njihova se primjena sve češće uvodi u svakodnevnu ishranu u razvijenim državama svijeta, jer su sve poznatija ljekovita svojstva ovih sjemenki.

Sjemenke lana se koriste kao prirodni lijek protiv kolesterola – Sjemenke lana se koriste kao lijek za mnogo bolesti, pa ćemo spomenuti par primjera: Istraživanja pokazuju da redovnom upotrebom mljevenih sjemenki lana, lanenih kolača i lanenog kruha dolazi do smanjenja takozvanog lošeg kolesterola u organizmu. Lanene sjemenke ne utječu značajno na razinu dobrog kolesterola, ali dovode obje vrste kolesterola u optimalan balans.

Sjemenke lana će ojačati kosti i tako djelovati preventivno protiv osteoporoze – Uzimanjem tek 40 grama mljevenih sjemenki lana dnevno u trajanju jedne godine, prema istraživanjima, možete povećati gustoću koštanog tkiva, posebno kod žena. Ova jednostavna terapija, može preventivno djelovati protiv pojave osteoporoze.

Laneno sjeme pokazalo se odlično kod uvećane prostate – Neka ranija istraživanja pokazala su da redovnom upotrebom sjemenki lana tijekom 4 mjeseca smanjuje simptome uvećanja prostate. Također, doći će i do poboljšanja kvalitete života kod oboljelih osoba. Ovo oboljenje je veoma često kod nas, posebno kod muškaraca starijih od 60 godina.

Prevencija raka dojke – Preliminarna istraživanja daju rezultate da kod žena kojima je nedavno dijagnosticiran tumor dojke, ako svakog dana pojedu kolač koji sadrži 25 grama sjemenki lana, za oko 40 dana dolazi do smanjenja rasta tumorskih stanica. Još uvijek nije dokazano da li lan može ljekovito djelovati na sveukupnu pojavu raka dojke.

Laneno sjeme za probavu  protiv opstipacije – Sjemenke lana su odličan prirodni izvor dragocjenih vlakana. Uvođenjem u ishranu kolača od lanenog sjemena povećava se pražnjenje crijeva kod mladih, a laneno sjeme sa jogurtom pomaže kod pražnjenja crijeva kod odraslih. Osim kod zatvora, veoma je djelotvorno i kod čestih dijareja, jer će povećati zapreminu stolice i ublažit će neprijatne nadražaje intestinalnog sustava.

Ako stavite malo sjemenki lana u pola čaše vode, možete primijetiti da će nakon određenog vremena, one da nabujaju. Veoma slično će se ponašati i u crijevima, jer će povećati volumen stolice. Ovo je veoma korisno za osobe koje boluju od hemoroida, jer ako u svakodnevnu ishranu uvrste lan, značajno će ublažiti svoje svakodnevne tegobe sa pražnjenjem crijeva.

Sjemenke lana mogu da smanje visok krvni tlak – Istraživanja pokazuju da uzimanjem sjemenki lana tri puta dnevno kroz period od šest mjeseci može da smanji visok krvni tlak kod muškaraca. Ovo je ponajviše zasluga omega 3 masnoća, koje sprječavaju rizike od hipertenzije i svih ostalih pratećih kardiovaskularnih bolesti.

Sjemenke lana kao prevencija raka – Istraživanja pokazuju da ljudi koji unose fitoestrogene, poput onih koji se nalaze u lanenom sjemenu, imaju manji rizik od razvijanja raka pluća, prostate, dojke i drugih oblika raka. Omega 3 sprečava brzi rast tumora i naglo napredovanje ove teške  bolesti.

Ublažavaju nelagodne simptome PMS-a – Svakodnevnim konzumiranjem kolača sa 25 grama mljevenog lanenog sjemena, tijekom tri mjeseca, smanjit će te bol dojki koji se javlja početkom menstrualnog ciklusa. Žene koje pate od bolnih menstruacija i drugih pratećih simptoma PMS-a, svakako trebaju da ubace laneno sjeme sa kefirom ili jogurtom u svoj jelovnik. Ukoliko vas prate neizdrživi i nepredvidivi valunzi u menopauzi, obavezno ga koristite.

Sjemenke lana – kalorije i ljekovita svojstva

Spomenuli smo mnoge dobre stvari lanenog sjemena, no to nije sve. Nastavite čitati, pa istražite kako vam ove malene sjemenke mogu pomoći u mršavljenju.

Neka novija istraživanja pokazuju da unošenjem vlakana iz lana prije obroka možete postići smanjivanje apetita i potrebe za hranom. Samim time smanjuje se unos hrane i nepotrebnog viška kalorija, što je jako važno ako planirate da izgubite suvišne kilograme, prirodnim putem, na zdrav način. Jedna jušna žlica mljevenih sjemenki lana sadrži ukupno 37 kalorija, ali ona u sebi ima 2 grama dijetetskih vlakana, koja će svakako pozitivno utjecati na gubitak kilograma.

Osim toga, dok jedete lanene sjemenke, neće se sve kalorije razgraditi u organizmu. Čak 25% lana su zapravo proteini sa kompletnim profilom aminokiselina. B vitamini, kalij, magnezij i cink koje sadrže lanene sjemenke su esencijalni za pravilnu dijetu i gubitak težine bez narušavanja vašeg zdravlja.

OPREZ: Laneno sjeme u trudnoći nije preporučljivo koristiti. Naime može doći do neželjenih alergijskih reakcija kod majke, pa je bolje izbjegavati upotrebu. Ako imate problema sa zatvorom ipak je bolje potražiti savjet vašeg liječnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...