Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Evo za što su sve dobre sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže jako puno pozitivnih elemenata, pa su jako često preporučene kao dodatak prehrani sve u cilju održavanja zdravlja i ljepote.

Pročitajte zanimljive detalje u vezi sjemenki lana.

Jako su zdrave i korisne za našu probavu. Prva su namirnica koja se preporuča u slučaju zatvora ili otežanog pražnjenja crijeva, ali to je samo mali dio iskoristivosti ove namirnice. U nastavku pročitajte kada se sve mogu iskoristiti sjemenke lana.

Sjemenke lana se koriste od davnina, sve tamo od drevnih civilizacija i kultura. Arheološki dokazi daju nam vjerovati da su se sjemenke lana koristile još od vremena vladanja kraljice Nefertiti u Egiptu. Zbog čega su sjemenke lana tako korisne, odnosno ljekovite?

U nastavku pogledajte nekoliko prednosti konzumiranja sjemenki lana.

Sjemenke lana su jako ljekovit dodatak prehrani – To sjeme se osim u prehrambene svrhe, koristi i kao ljekoviti dodatak. Lan je poznat po tome što smanjuje razinu kolesterola. Laneno sjeme, ako konzumirate svakodnevno, zajedno sa vodom, možete osigurati potrebne količine vlakana kako bi vaša probava bolje i zdravije radila.

U lanenim sjemenkama pronalazimo znatne količine omega 3 masnih kiselina – Najbolja stvar koju vam nekoliko žlica lanenog sjemena može dati jesu omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline su općenito prisutne u ribljem ulju, no ako vam riba nije često na jelovniku, lanene sjemenke su odlična zamjena.

U lanenim sjemenkama pronalazimo i linoleinsku kiselinu – Laneno sjeme sadrži i linoleinsku kiselinu. Za ovu kiselinu se zna da pomaže u smanjenju upala koje uzrokuju kronične bolesti srca, artritis, dijabetes, astmu i druge.

Snižava kolesterol – Velika količina vlakana u lanenim sjemenkama je odgovorna za snižavanje kolesterola. Visoke količine vlakana će vam pomoći da se osjećate puni, tako da ćete manje jesti, a vaš šećer u krvi će se stabilizirati.

Laneno sjeme je pravi biljni estrogen – Lanene sjemenke sadrže lignane, to su biljni estrogeni, koji promiču plodnost, smanjuju rizik od raka dojke i smanjuju simptome menopauze.

Naveli smo samo neke beneficije od konzumiranja sjemenki lana. Svakako vam preporučujemo da ih uvrstite u vašu prehranu, recimo kao dodatak kuhanim jelima. Jednostavno prije nego poslužite jelo, u njega ubacite svježe mljeveno laneno sjeme.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...