Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zbog čega su vam stalno hladne ruke i noge?

Imate stalno hladne ruke i noge, a ne znate zbog čega? Pročitajte članak na tu temu.

Svakome se dogodi da mu ponekad ruke i stopala budu hladni kao led.

No, u slučaju da vam se to događa prečesto, možda je riječ o nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu. Na što vas mogu upozoriti znakovi, kao što je česta pojava hladnih šaka i stopala?

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena, i dio su normalnog procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. No, ukoliko se to događa često, trebali bi se obratiti liječniku da on ustanovi dali je možda u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Anemija može uzrokovati pojavu hladnoće u šakama i stopalima – Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite željezo u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. Ako zbog nekog razloga sumnjate u nedostatak željeza u krvi, svakako uradite detaljne nalaze, koje će vam očitati vaš liječnik.

Dijabetes je još jedan mogući uzrok osjećaja hladnoće u nogama i rukama – Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na živčani sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Ako ste stalno žedni, puno jedete a ne debljate se ili mršavite, obavezno uradite kontrolu razine šećera u krvi.

Štitna žlijezda i hladne ruke i noge – Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja. Kao i u gornja dva slučaja, i štitnu žlijezdu se može prekontrolirati. Svakako uradite kontrolu rada štitne žlijezde.

Stres može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, pa i ovog – Stres također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne žile, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije. Smirite se i ne dopustite da svakodnevne stresne situacije previše utječu na vas. Zdravlje je ipak najvažnije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...