Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koji su dobri prirodni lijekovi za dijabetes?

Dijabetes ili šećerna bolest jedna je od najraširenijih na svijetu. Očituje se u niskoj razini inzulina, hormona kojeg luči gušterača. Nedostatak inzulina u tijelu dovodi do prekomjernog nakupljanja šećera i škroba. Ako se razina inzulina ne provjerava može doći do grčeva pa i težih stanja.

Zbog čega se i kako pojavi dijabetes tipa 1 ili dijabetes tipa 2?

U normalnim fiziološkim uvjetima razinu glukoze u krvi određuje djelovanja inzulina, glukagona (oba predstavljaju hormone gušterače) i hormona rasta (kojeg luči hipofiza – žlijezda smještena u centralnom dijelu mozga).

Koncentracija glukoze u krvi ovisi o međusobnim koncentracijskim odnosima tih hormona u organizmu.

Glukoza koja se natašte nalazi u krvi nastaje procesom sinteze glukoze (glikogeneza) u jetri. Nakon obroka koncentracija glukoze u krvi poraste i tako povećana koncentracija aktivira lučenje inzulina. Taj hormon potiče ulazak glukoze u stanicu i njeno iskorištavanje. Na stanice jetre i mišića inzulin djeluje tako da u tim stanicama potiče nastanak glikogena (rezervnog šećera) iz glukoze.

Ipak, nekada dolazi do poremećaja tih žlijezda, što dovede do niza zdravstvenih komplikacija.

Dijabetes tipa 1 ili maloljetnički dijabetes nastaje zbog autoimune akcije u tijelu što dovodi do uništavanja stanica koje proizvode inzulin u gušterači. Simptomi tog tipa dijabetesa su često mokrenje, povećana žeđ i glad, umor te gubitak težine.

Dijabetes tipa 2 poznatiji kao dijabetes odraslih očituje se u hiperglikemiji ili povećanoj razini glukoze u krvi. Taj oblik je blaži, ali rizik od kardiovaskularnih bolesti je povećan. Glavnim uzrokom ovom tipa smatra se pretilost, a simptomi su slični kod oba tipa.

Najčešće se kao terapija koriste inzulinske injekcije i lijekovi. No, postoje i prirodni tretmani za šećernu bolest. Mnoge studije pokazale su da biljna terapija može pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Sve više ljudi odlučuje se na takve, biljne lijekove kako bi kontrolirali svoj dijabetes. Donosimo vam nekoliko najboljih prirodnih lijekova.

Aloe Vera – nadaleko je poznata po ljekovitim svojstvima, pomaže u reguliranju razine šećera. Također, štiti od komplikacija koje mogu nastati dijabetesom.

Cimet – povećava osjetljivost na inzulin, malo količine cimeta mogu ne samo pomoći u kontroli dijabetesa, nego i u unapređenju zdravstvenog stanja.

Zeleni čaj – osim sagorijevanja masti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Bamija – superhrana za dijabetičare. Pomaže u regulaciji glukoze. Pržene sjemenke se odavno koriste kao lijek za dijabetes u nekim zemljama.

Šećerna bolest može postati opasna ako se ne liječi i poduzima potrebne mjere opreza. Biljke mogu izliječiti sve simptome dijabetesa u odnosu na lijekove koji su zaduženi isključivo za reguliranje razine glukoze. Isto tako, prirodni lijekovi nemaju nuspojava, mogu se dodati prehrani, a za razliku od tableta, ne štete jetri.

U svakom slučaju potrebno je najprije se konzultirati s liječnikom prije upotrebe biljaka kao terapije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...