Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koji su dobri prirodni lijekovi za dijabetes?

liječenje dijabetesa prirodnim putem
Foto: Pixabay / Razina šećera u krvi

Dijabetes ili šećerna bolest jedna je od najraširenijih na svijetu. Liječenje dijabetesa prirodnim putem je moguće, ali svakako trebate i savjet liječnika.

Očituje se u niskoj razini inzulina, hormona kojeg luči gušterača. Nedostatak inzulina u tijelu dovodi do prekomjernog nakupljanja šećera i škroba. Ako se razina inzulina ne provjerava može doći do grčeva pa i težih stanja.

Zbog čega se i kako pojavi dijabetes tipa 1 ili dijabetes tipa 2?

U normalnim fiziološkim uvjetima razinu glukoze u krvi određuje djelovanja inzulina, glukagona (oba predstavljaju hormone gušterače) i hormona rasta (kojeg luči hipofiza – žlijezda smještena u centralnom dijelu mozga).

Koncentracija glukoze u krvi ovisi o međusobnim koncentracijskim odnosima tih hormona u organizmu.

Glukoza koja se natašte nalazi u krvi nastaje procesom sinteze glukoze (glikogeneza) u jetri. Nakon obroka koncentracija glukoze u krvi poraste i tako povećana koncentracija aktivira lučenje inzulina. Taj hormon potiče ulazak glukoze u stanicu i njeno iskorištavanje. Na stanice jetre i mišića inzulin djeluje tako da u tim stanicama potiče nastanak glikogena (rezervnog šećera) iz glukoze.

Ipak, nekada dolazi do poremećaja tih žlijezda, što dovede do niza zdravstvenih komplikacija.

Dijabetes tipa 1 ili maloljetnički dijabetes nastaje zbog autoimune akcije u tijelu što dovodi do uništavanja stanica koje proizvode inzulin u gušterači. Simptomi tog tipa dijabetesa su često mokrenje, povećana žeđ i glad, umor te gubitak težine.

Dijabetes tipa 2 poznatiji kao dijabetes odraslih očituje se u hiperglikemiji ili povećanoj razini glukoze u krvi. Taj oblik je blaži, ali rizik od kardiovaskularnih bolesti je povećan. Glavnim uzrokom ovom tipa smatra se pretilost, a simptomi su slični kod oba tipa.

Najčešće se kao terapija koriste inzulinske injekcije i lijekovi. No, postoje i prirodni tretmani za šećernu bolest. Mnoge studije pokazale su da biljna terapija može pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Sve više ljudi odlučuje se na takve, biljne lijekove kako bi kontrolirali svoj dijabetes. Donosimo vam nekoliko najboljih prirodnih lijekova.

Liječenje dijabetesa prirodnim putem

Aloe Vera – nadaleko je poznata po ljekovitim svojstvima, pomaže u reguliranju razine šećera. Također, štiti od komplikacija koje mogu nastati dijabetesom.

Cimet – povećava osjetljivost na inzulin, malo količine cimeta mogu ne samo pomoći u kontroli dijabetesa, nego i u unapređenju zdravstvenog stanja.

Zeleni čaj – osim sagorijevanja masti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Bamija – superhrana za dijabetičare. Pomaže u regulaciji glukoze. Pržene sjemenke se odavno koriste kao lijek za dijabetes u nekim zemljama.

Šećerna bolest može postati opasna ako se ne liječi i poduzima potrebne mjere opreza. Biljke mogu izliječiti sve simptome dijabetesa u odnosu na lijekove koji su zaduženi isključivo za reguliranje razine glukoze. Isto tako, prirodni lijekovi nemaju nuspojava, mogu se dodati prehrani, a za razliku od tableta, ne štete jetri.

U svakom slučaju potrebno je najprije se konzultirati s liječnikom prije upotrebe biljaka kao terapije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...