Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako liječiti hipotireoidizam?

Tiroidni hormoni reguliraju stanični metabolizam u organizmu. Stoga nedostatak ovih hormona, stanje koje se naziva hipotireoidizam, može imati velike posljedice.

Simptomi ove bolesti obuhvaćaju letargiju, depresiju, glavobolje, nisku tjelesnu temperaturu, neuobičajenu preosjetljivost na hladnoću, smanjen libido, teškoće oko mršavljenja, suhu kožu, bolne menstruacije, spore reflekse, gušavost i česte infekcije.

Hipotireoidizam varira u intenzitetu, od vrlo blagih i gotovo neprimjetnih simptoma, do teškog, po život opasnog stanja, koje se naziva miksedem. Mnoge takozvane alergijske bolesti mogu zapravo biti posljedica poremećaja rada štitne žlijezde. Štitna žlijezda nalazi se u vratu, odmah iza Adamove jabučice. Izlučivanje njezinih hormona ovisi o tri stvari: prisustvu minerala joda, zdravlju same žlijezde i količini tireostimulin hormona (TSH), koji cirkuliraju organizmom, TSH izlučuje hipofiza, koja se nalazi u središnjem dijelu mozga.

Obično s porastom razine TSH raste i razina tiroidnih hormona u organizmu, kako bi se uspostavila ravnoteža. Kad se poremeti razina tiroksina, hipofiza izlučuje veće količine TSH, u uzaludnom naporu da uravnoteži stanje. Ako vam štitna žlijezda ne radi kako treba, morate od liječnika zatražiti pravu dijagnozu i potrebne lijekove.

Ljekovito bilje ne preporučujemo kao osnovni način liječenja bolesti štitne žlijezde. Međutim, prirodni lijekovi mogu biti korisna nadopuna sintetičkim lijekovima. Uz lijek koji vam je preporučio vaš liječnik, možda ćete poželjeti razmisliti i o nekoliko prirodnih lijekova. Biljke koje u tom smislu stavljamo na prvo mjestu su vučja noga i druge srodne biljke iz porodice Lycopus, matičnjak i sporiš (Verbena). Ove iste biljke pomažu i kod Bazedovljeve bolesti, kod koje je razina tiroidnih hormona povišena, jer se čini da imaju sposobnost normalizacije razine tih hormona, bez obzira je li njihova razina previsoka ili preniska.

Sirištara (Gentiana officinalis). Biljni farmakolog dr. Daniel Mowrey, tvrdi da sirištara “sadrži gorke tvari za koje se zna da normaliziraju rad štitne žlijezde”. On sirištaru predlaže kao glavni sastojak njegove tiroidne formule, koja sadrži mješavinu sirištare, ljute paprike i mjehurastog bračića.

Mjehurasti bračić (Fucus vesiculosis). Bračić jc bogat jodom, ključnim mineralom kojim organizam mora raspolagati kako bi mogao proizvoditi tiroidne hormone. Urolog dr. James Balch i njegova supruga Phyllis, ovlašteni nutricionistički savjetnik, preporučuju ovu morsku algu.

Uključivanje bračića u svakodnevnu ishranu sigurno ne može štetiti. S njegovim prahom možete začiniti jelo. Također ga možete malo dodati u juhu, ili otići u neki japanski restoran i naručiti suši, povrće ili sirovu ribu i ružu, gdje ta jela pripremaju s bračićem.

Gorušica (Brassica nigra, Sinapis alba i druge). Pored visokog sadržaja joda, tiroidni hormoni sadrže kemikaliju tirozin. Evo još nekoliko namirnica koje sadrže tirozin, poredanih od bogatijih prema dolje: baršunasti grah, rogač, azijske mahune (Psophocarpus tetragonolobus), izdanci graha, vučji bob, soja, zob, kikiriki, špinat, potočarka, sjeme sezama, američki bijeli orah, drobnjak (Allium schoenoprasum), bob, pepeljuga (Chenopodium album), loboda (Chenopodium ambrosioides), sjemenke bundeve i kupus.

Pored joda iz bračića, tirozin iz bilo koje od ovih biljaka može pridonijeti povećanju tiroidnog hormona tiroksina.

Povrtnica ili crna rotkva (Raphanus sativus). Po riječima zdravstvenog antropologa dra. Johna Heinermana, povrtnica se u Rusiji već godinama koristi za liječenje obje vrste problema s štitnjačom. Ruski su znanstvenici otkrili da rafanin, kemikalija koja se nalazi u povrtnici, održava tiroidne hormone u ravnoteži. Dovoljne količine rafanina u krvi omogućuju normalno izlučivanje hormona štitne žlijezde.

Pljuskavica (Hypericumperforatum). Ova ljekovita biljka sprječava monoaminsku oksidazu (MAO). Depresija je uobičajeni simptom hipotireoidizma, a MAO inhibitori mogu popraviti raspoloženje. Iako ova biljka djeluje samo na uobičajene simptome hipotireoidizma, a ne na samu bolest, može pomoći ako patite od depresije. Ljudi koji redovito uzimaju MAO inhibitore ili koriste ljekovite biljke koje ih sadrže, moraju izbjegavati neke namirnice poput alkoholnih pića, dimljene i ukiseljene namirnice te neke lijekove, uključujući lijekove protiv prehlade i peludne groznice, amfetamine, narkotike, triptofan i tirozin. Pljuskavicu ne smiju uzimati trudnice, a oni koji to čine trebali bi izbjegavati previše veliko izlaganje suncu, jer ova ljekovita biljka može utjecati na povećanu osjetljivost kože na sunce.

Orah (Jiiglans, različite vrste). U turskoj narodnoj medicini orasi se koriste kao lijek za različite probleme sa žlijezdama, uključujući one sa štitnjačom. Jedna je studija pokazala da svježi sok od zelenih oraha udvostručuje razinu tiroksina. Sok od kuhanih zelenih oraha (treba ih kuhati oko 20 minuta) utjecao je na povećanje razine tiroksina za najmanje 30 postotaka. Možda ćete taj korisni učinak oraha željeti iskoristiti tako što ćete ih jednostavno jesti u velikim količinama, a možete koristiti i ulje oraha, kao aromatični dodatak preljevima za salate. Međutim, čini se da najveći učinak imaju zelene ljuske, iako one nisu previše ukusne.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...