Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Zbog čega nastaje bol u koljenu?

Mnogi su mogući uzroci za bol u koljenu, među kojima je i artritis. Ova pojava nije rijetkost, pa je u slučaju da osjećate bol u koljenu, jako važno otkriti njezin uzrok.

Dakle, jako je važno utvrditi pravu dijagnozu uzroka vaših simptoma kako bi se mogla primijeniti adekvatna terapija. Ako imate koljenu bol moguće je da imate artritis, ozljedu ligamenata, patelarni tendinitis ili neku drugu bolest koja uzrokuje bol u koljenu.

Artritis je jedan od najčešćih uzroka boli u koljenu, za čiju je rehabilitaciju dostupno mnogo različitih tretmana. Artritis je bolest koju trebate liječiti uz liječnički pregled i njegovo savjetovanje.

U slučaju da je riječ o ozljedi ligamenata, tu možemo izdvojiti još tri skupine te ozljede. Ligamentarne ozljede u pravilu nastaju tijekom sportske aktivnosti te izazivaju nelagodu i nestabilnost. Ako pričamo o ozljedi ligamenata, onda možemo izdvojiti ozljeda prednjeg križnog ligamenta, ozljeda stražnjeg križnog ligamenta i ozljeda medijalnog kolateralnog ligamenta.

Ozljede meniskusa mogu uzrokovati bolove u koljenu. Ozljede zglobne hrskavice i meniskusa podjednako su učestale kod mlađe i starije populacije te su vrlo čest uzrok boli u koljenu.

Patelarni tendinitis, odnosno upala tetiva oko zgloba u koljenu najučestalije su na velikoj tetivi prednje strane koljena.

Hondromalacija patele je pojava omekšanja zglobne hrskavice u području ispod patele. Ova pojava također izaziva bol u koljenu, a najčešća je u mlađih osoba od 15-35 godina.

Iščašenje zglobne čašice je također česta pojava koja izaziva bol u koljenu. Dislokacija patele izaziva akutne simptome za vrijeme samog iščašenja ali također može dovesti do kroničnih problema u koljenu.

Bekerova cista, odnosno otok sa stražnje strane zgloba. Bekerova cista koja je nerijetko i znak za neki od većih problema poput ozljede meniskusa.

Burzitis je bolesno stanje u koljenu koje najčešće pogađa ljude koji obavljaju poslove dok kleče, poput vrtlara, parketara, keramičara i sličnih drugih zanimanja.

Synovial plica syndrom rijedak je uzrok boli u koljenu kojeg je teško dijagnosticirati. Nastaje kada se zaštitna sinovialna ovojnica koljena iziritira, upali i zadeblja. Dijagnoza se često dobije tek za vrijeme artroskopije.

Osgood-Schlatter je stanje koje se zna razviti u adolescenata kada dolazi do iritacije zone rasta u predjelu hvatišta ligamenta patele za kost.

Osteohondritis dissecans ili OCD je još jedno stanje koje susrećemo kod adolescenata s obzirom na rast kosti oko zgloba.

Giht nije uobičajeno uzrok boli koljena. Međutim, u bolesnika koji imaju dijagnozu gihta, mora se uzeti u obzir kao uzrok za potencijalni napad boli u koljenu.

Kada je potrebno da se obratite liječniku?

Ako niste sigurni koji su uzroci vaših simptoma, ili ako ne znate specifične preporuke liječenja za vaše stanje, trebali bi potražiti liječničku pomoć. Liječenje boli koljena mora biti usmjereno na određeni uzrok vašeg problema. Neki znakovi koji bi vas trebali usmjeriti na posjetu liječniku uključuju: Nemogućnost ugodnog hodanja na ozlijeđenoj strani, ozljeda koja uzrokuje deformaciju oko zgloba, bol u koljenu koja se javlja noću ili dok se odmarate, bol u koljenu koja traje dulje od nekoliko dana, nemogućnost savijanja koljena, oticanje zgloba ili potkoljenice, simptomi infekcije koji uključuju groznicu i crvenilo te bilo koji drugi neuobičajeni simptomi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...