Prije nego krenemo sa ljekovitim svojstvima trnine, ukratko ćemo predstaviti ovu biljku. Trnina je poznata još i kao crni trn, trnula, trnjina ili trnavka. Pored ljekovitih svojstava, biljka je dobra za izraditi liker od trnjina. Pročitajte više na temu.
Latinski naziv za ovu biljku je Prunus spinosa, a riječ je o vrsti iz roda Prunus (Maloideae, Rosaceae). Trnina pretežno raste po pašnjacima ili po rubovima šuma, ponekad kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima. Rasprostranjena je po gotovo cijelom području Europe, ali je pronalazimo i po dijelovima sjeverne Afrike. Stablo trnine ima vijek do nekih 40 godina, a može narasti u visinu između 1, pa sve do 5 metara. Trnina ima malene listove, veličine između 2 i 4 centimetra. Grmoliku biljku u travnju i svibnju ukrašavaju sitni bijeli cvjetovi.
Trnina ima tamnu koru, koja se prirodno cijepa u poodmakloj dobi i tako tvori uske trake po granama. Kore po granama su crvenkasto-smeđe boje.
Plodovi trnine dozrijevaju u kolovozu. Kada dozriju, plodovi su koštunica plavkasto-crne boje okruglog oblika, promjera između 1 i 1,5 centimetra. Plodove zovemo i divlje šljive. Opisujemo ih kao plodove jako kiselog i gorkog okusa, sve dok ih ne „obradi“ prvi mraz. Nakon mraza koštice postaju ukusnije, a najbolji okus postižu u prosincu.
Smatramo da je trnina predak današnje šljive. Riječ je o izrazito ljekovitoj biljci koja se stoljećima koristi u medicinske svrhe.
Zbog čega je trnjina ljekovita?
Gotovo svaki dio biljke se može koristiti u pripremi ljekovitih preparata. Ljekovitost biljke proizlazi od njenog bogatog i raznolikog sastava. U kori i plodu biljke pronalazimo znatne količine tanina i gorkih tvari. U sjemenkama trnina ima cijanogenetske heterozide, koji im daju gorki okus, te benzaldehide. U stabljikama i listovima biljke pronalazimo kalcij, kalij i flavonske heterozide. Plod trnine je bogat pektinima, jabučnom i cijanovodičnom kiselinom te vitaminom C.
Kada se koriste, cvjetovi trnine se sakupljaju u doba cvatnje, od ožujka do kraja travnja. Plodove sakupljamo u jesen kad ga mraz ofuri, a korijen u proljeće i jesen.
Ljekovita svojstva trnine mnogima su poznata, pa ne čudi da se biljka tako često koristi u narodnoj medicini. U ljekovite svrhe najčešće koristimo plod, ali mnogi znaju iskoristiti i cvijet, list, koru i korijen.
Prirodni lijekovi od trnine
Prirodnih lijekova poznajemo mnogo, ali ovu priliku koristimo da spomenemo neke poznatije, ili one koje bi i vi mogli sami sebi napraviti. U nastavku ćemo spomenuti neke prirodne lijekove od trnine.
Ljekoviti čaj od trnine
Čaj od trnine je dobar jer jača i čisti krv. Posebno je dobar kod kožnih bolesti, bolesti pluća i kod problema s dišnim organima.
Čaj se priprema jednostavno: Uzmite 1 veliku žlicu osušenog ili 7 velikih žlica svježih cvjetova, pa to prelijte sa 2,5 dl ključale vode, pa pustite da kuha 1 minutu. Nakon toga pustite da čaj stoji poklopljen 10 minuta, pa ga procijedite i lagano pijte po gutljaj svaki sat vremena. Čaj se pije 3-4 dana po 1 šalicu na dan, i to samo po gutljaj svaki sat vremena.
Čaj od cvjetova trnine pospješuje izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva probavnog sustava i općenito dobro djeluje na probavni sustav.
Ukoliko ovaj procijeđeni čaj ponovno prokuhate sa žlicom domaćeg meda, dobili ste prirodni lijek koji liječi od upale pluća i bronhija. Ovaj čaj će omekšati sluz i na taj način olakšati iskašljavanje. Potrebno je popiti 2-3 šalice čaja dnevno, svakih pola sata po 1 veliku žlica.
Ovaj čaj se može dati i djeci, jer je dobar protiv osipa. Djeci se daje po 1 šalica čaja dnevno, raspoređena u 4 obroka. Nakon 4 dana korištenja čaja potrebno je prestati.
Čaj protiv debljanja
Trnina je glavni sastojak čaja protiv debljanja. Ako imate problema sa prekomjernom težinom svakako isprobajte ovaj čaj. Priprema se na način da se 1 velika žlica meda zakuha sa 2,5 dl vode, pa se u to doda mješavina od po 5 grama cvijeta trnine, ružmarina (Rosmarinus officinalis), krkavine (Rhamnus frangula), kadulje (Salvia officinalis) i 2 grama pelina (Artemisia absinthium). Ostavite sve da stoji poklopljeno 20-25 minuta, pa nakon toga procijedite.
Ovaj čaj se pije po 1-2 šalice na dan, kroz 4 tjedna.
Kuhane bobe trnine u crnom vinu
Ovaj lijek dobar je protive dizenterije. Ako bobe trnine skuhate u vinu one će dobro doći protiv dizenterije. Ukoliko ih namočite u vinu ili konjaku i ostavite tako 10 dana, bobe će poslužiti kao prirodni lijek za bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Protiv dizenterije možete isprobati i odvar od 25 grama mladih grančica sa cvijetom, koje se preliju sa jednom litrom ključale vode i nakon 15 minuta se procijede. Odvar se pije 4-5 puta dnevno, svaka 4 sata po 1 šalicu.
Rakija od trnine
Neki sebi rade rakiju od trnine. Rakija ispečena od boba trnine dobro je poznati prirodni lijek za želudac i probavne organe. Rakija se pije po 1 mala čašica dnevno, natašte, kroz tjedan dana.
Prašak od cvjetova trnine
Ljekoviti prašak od suhi cvjetova trnine uklanja bolove oko srca i pritisak oko jetre. Prašak se uzima u malim dozama – koliko stane na vršak noža, ujutro i navečer, pol sata prije jela.
Pekmez od trnjina
Od plodova trnine mogu se napraviti ukusni i jako ljekoviti sok i pekmez.
Pekmez je odlično prirodno sredstvo koje će poboljšati probavu, posebno kod osoba s neurednom stolicom. Sok sa druge strane može dobro doći protiv različitih problema u usnoj šupljini – najčešće protiv upale sluznice usne šupljine i desni, te protiv upaljenog ždrijela.
Pekmez se pravi prema sljedećem receptu: Operite 2 kilograma bobica trnjine, prelijte ih vodom i ostavite preko noći da stoje. Sutradan ih ocijedite, a potom skuhajte u mješavini vina i vode. Nakon što ih iscijedite, dodajte im 50 grama šećera, a potom nastavite kuhati još 20-25 minuta. Vrući pekmez pretočite u sterilne staklenke i dobro zatvorite poklopce.
Pekmez uzimajte kao lijek po potrebi. Ako imate problema sa probavom uzimajte 2-3 puta dnevno po jednu žlicu između obroka. Ovaj pekmez će gotovo sigurno smiriti tegobe u želucu, pojačali apetit i ubrzati probavu.
Prirodni sok od trnine za zdravlje i mršavljenje
Prirodni sok od malenih bobica može biti itekako ljekovit. Osim što je ukusan, prirodni sok od trnjine je jako dobar, posebno osobama koje imaju metaboličke smetnje.
Sok će pomoći čak i ako imate usporen rad želuca, ili probleme sa upaljenim crijevima. Uspješan je u liječenju problema urinarnog trakta, zbog čega se sve više dodaje raznim čajnim napitcima. Sok dobro djeluje i na grlo, pa se često koristi protiv suhog kašlja. Naime, svojim djelovanjem ovaj sok vlaži sluznicu grla i time dovodi do produktivnog kašlja. Zbog ovoga je posebno dobar za djecu – sladak je, a opet ljekovit.
Za pripremu soka slijedite naše upute: Za početak pripremite kilogram svježih bobica koje ste oprali pod hladnom vodom. Njih stavite u lonac, dodajte 1 litru vode i kuhajte sve dok bobice ne omekšaju. nakon toga ih odvojite, pa ih pasirajte – najbolje u blenderu.
U smjesu koju ste dobili dodajte 2,5 litara vode i 250 grama šećera, pa lonac stavite na vatru. Kada proključa sačekajte par minuta, a zatim lonac sklonite sa kola. Sadržaj pretočite u prethodno pripremljene – sterilne – staklenke i umotajte ih krpama. Kada se sasvim ohladi, sok od trnjine odložite na tamno i hladno mjesto.
Recept za sok od trnjina je lako prilagodljiv, što znači da možete kombinirati mnoge druge namirnice sa njim – sve u granicama vaše mašte i spretnosti.
Sok mogu piti djeca i ljudi starije životne dobi. Sok koji ste napravili po našem receptu ne sadrži konzervans, pa ga je potrebno čuvati od prevelike toplote.
Recept za domaći liker od trnjina
Kada smo već u receptima, želimo predstaviti recept za domaći liker od trnjina.
Za liker će vam biti potrebno:
- 300 grama ploda trnjine
- 2 dl vode
- 500 g šećera
- 1 litra domaće rakije
Priprema likera: Najprije uklonite koštice iz voća pa ga ostavite par dana neka se suši. Pretočite lagano osušene bobice u sterilnu bocu, pa zalijte rakijom do vrha. Ostavite da odstoji mjesec dana.
Nakon tog perioda tečnost procijedite, plodove propasirajte i dodajte sirup od šećera i vode. Dobiveni liker od trnjina pretočite u sterilizirane staklenke i sačekajte još mjesec dana prije nego krenete sa upotrebom.