Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Upala debelog crijeva (ulcerozni kolitis) – simptomi i liječenje

upala debelog crijeva simptomi
Foto: Pixabay / Bolovi u trbuhu

Svake godine u našoj zemlji, i zemljama regije, raste broj pacijenata koji pate od upalnih bolesti crijeva, točnije od Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ove dvije bolesti mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak nešto češće pojave kod adolescenata i osoba mlađih od 35 godina. Upala debelog crijeva nije rijetka bolest, zato je važno da se simptomi prepoznaju na vrijeme.

Radi se o kroničnim bolestima kod kojih se smjenjuju faze kada pacijent ima tegobe i kada ne osjeća nikakve simptome.

Unatoč velikim naporima, i istraživanju ovih bolesti, znanstvenici još uvijek nisu 100% sigurni što uzrokuje ulcerozni kolitis i kako spriječiti pojavu bolesti. Istraživanja su dala neke rezultate, koji nam govore da upale uključuje složeno međudjelovanje većeg niza čimbenika (naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolne čimbenike).

Ulcerozni kolitis definiramo kao upalni proces – bolest crijeva – koji  najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva (kolona) i rektum. Ni danas ne znamo pravi uzrok ove bolesti. Ulcerozni kolitis uzrokuje pojavu čireva na sluznici rektuma i debelog crijeva. To dalje rezultira bolovima u trbuhu, i proljevom, koji je često pomiješanim s krvlju i gubitkom težine.

Simptomi: Ulcerozni kolitis

Kada se radi o upali debelog crijeva, simptomi se ponekad mogu pojaviti u blažem obliku, kada se ponavljaju i nakon jednog duljeg perioda. Te iste se tegobe mogu odmah pojaviti, u znatno jačem obliku i u kraćem periodu.

Više je vrsta kolitisa – upala na debelom crijevu – a razlikujemo ih po uzroku upale. Danas se najčešće postavlja dijagnoza ulceroznog kolitisa, odnosno kronične upale crijeva. Ova se upala pojavi kada naš imunološki sustav burno reagira na bakterije u debelom crijevu, (ali pravi razlog za takvu reakciju još nije poznat). Drugi najčešći oblik jeste Chronova bolest.

Ulcerozni kolitis se može manifestirati kao blagi, umjereni i teški oblik bolesti:

  • Upala debelog crijeva u blažem obliku zahvata samo rektum. Tada se pojave simptomi poput povremenih krvarenja i sluzavih stolica. Rjeđe se manifestira kroz jake bolove i grčeve, a moguća je i pojava povremenog zatvora stolice.
  • Kada se tijekom dana pojave krvave stolice (i do 10 puta dnevno), koje su praćene jakim bolovima, kažemo da je riječ o srednjem obliku kolitisa. Nerijetko dolazi do blagog oblika anemije, grčeva u stomaku ili groznice koja je praćena povišenom temperaturom. Moguće je da dođe i do osjetnog pada tjelesne težine i gubitka apetita. Bolest zahvata veći dio debelog crijeva.
  • Simptomi ulceroznog kolitisa u najtežem obliku mogu biti izuzetno opasni. Riječ je o učestalim krvavim stolicama (preko 10 dnevno), i visokoj tjelesnoj temperaturi (i do 40C), što može biti jako opasno po zdravlje osobe. Najveći problem je teški oblik anemije, a nerijetko se pojavi potreba za transfuzijom. Oboljela osoba naglo gubi na tjelesnoj težini, nema apetit i životno je ugrožena.

Baš zbog ozbiljnosti ulceroznog kolitisa, pogrešna dijagnoza – zamjena za iritabilni sindrom crijeva – može zakomplicirati stanje već oboljele osobe.

Upala debelog crijeva: Simptomi

Upala debelog crijeva i simptomi ove bolesti lako se mogu zamijeniti. Kako se radi o bolesti koja može imati razdoblja bez prepoznatljivih simptoma, lako ju je zamijeniti za neko drugo (manje ozbiljno) bolesno stanje.

Simptomi ulceroznog kolitisa

Simptomi ulceroznog kolitisa obično se pojavljuju postepeno, no nekada im prethodi krvarenje iz debelog crijeva, koje se može pojaviti tjednima ili mjesecima ranije. Manje od desetine oboljelih će se odmah javiti liječniku s teškim oblikom bolesti. Kada se pacijenti prvi put obrati svom liječniku, vanjskim pregledom tijela se neće uočiti nikakvi poremećaji. Moguće je uočiti bljedilo, gubitak tjelesne težine, a trbuh je bolan na dodir.

Što uzrokuje ulcerozni kolitis?

Već smo spomenuli da nam nije poznat točan uzrok pojave ove bolesti. Znamo koji faktori uzrokuju takvu reakciju našeg organizma, ali pravi uzrok upale nije nam poznat.

Istraživanja su pokazala da upala nastaje kao složeno međudjelovanje niza faktora, među kojima možemo spomenuti naslijeđene gene, reakciju imunološkog sustava, mikroorganizme i faktore iz okoline.

Strana tijela, odnosno antigeni, koji iz okoliša dospiju u naš organizam najvjerojatnije su okidač za pojavu upale u organizmu, u ovom slučaju u debelom crijevu. Antigeni mogu stimulirati obranu tijela na upalni odgovor, koji se nekontrolirano razbukta. Vjerujemo da ljudski imunološki sustav – kada se jednom aktivira (kod oboljelih od ulceroznog kolitisa) – nema sposobnost da se deaktivira.

Koja je točno razlika između dvije slične bolesti – Ulcerozni kolitis ili Chronova bolest

Kada pričamo o razlikama, svakako trebamo spomenuti da Chronovu bolest izaziva upala u bilo kojem dijelu gastointestinalnog trakta, dok je ulcerozni kolitis lokalno prepoznat samo u debelom crijevu.

Ipak, i Chronova bolest se često zna dogoditi u području debelog crijeva, kada nam stvara sumnju i otežava dijagnozu bolesti.

Kronični oblik upale debelog crijeva

Simptomi kroničnog oblika upale debelog crijeva uključuju proljev koji može, ali i ne mora biti krvav, te grčeve u trbuhu, groznicu i gubitak apetita, pa shodno s time i gubitak tjelesne težine. Pаcijenti sа upalom debelog crijeva proživljavaju i periode kada su simptomi mnogo jačeg intenziteta. Takvi simptomi mogu biti relativno blagi, ali isto tako i jako opasni – čak opasni po život. Kada se pojačaju, simptomi mogu izazvati jaku bol u trbuhu, dehidraciju i anemiju. Moguće je da se pojavi i značajna količina krvi, što se dalje odražava kao anemija.

Kako smo već spomenuli, ulcerozni kolitis se razlikuje od sličnih upalnih oboljenja (Chronove bolesti), po tome što Chronova bolest može pogoditi bilo koji dio probavnog sustava, dok će ulcerozni kolitis nastupiti samo na debelom crijevu. Sa druge strane, na debelom crijevu se može pojaviti Chronova bolest, pa je jako važno da pacijent posjeti liječnika, koji će po potrebi uraditi sve preglede da bi ustanovio koja bolest je u pitanju i uspostavio valjanu dijagnozu. Dalje s time, liječnik će propisati odtgovarajuću terapiju, i uputiti pacijenta na daljnje postzupanje.

Chronova bolest ima odliku da ne zahvaća sluznicu, što znači da su bolesna područja izmiješana sa zdravima. Ulcerozni kolitis sa druge strane ima tendenciju da zahvati samo unutarnji sloj crijevnog zida (sluznicu). To znači da je očigledan razlika ove dvije bolesti – Chronova bolest pogađa cijelu debljinu stjenke, dok će u slučaju ulceroznog kolitisa stradati samo unutarnji sloj crijeva.

Obje bolesti imaju i zajedničku stranu – I Ulcerozni kolitis i Chronova bolest su zapravo poremećaj imunološkog sustava.

Kako se liječi ulcerozni kolitis?

Ulcerozni kolitis se liječi kao autoimuna bolest. To znači da se terapija provodi protuupalnim lijekovima, imunosupresijom i biološkom terapijom. Terapija ciljano djeluje na dijelove imunološkog sustava koji je reagirao po tom pitanju. Opet da napomenemo, ulcerozni kolitis nije bolest koja se može efikasno liječiti – riječ je o bolesti čije simptome pokušavamo održati pod kontrolom, i spriječiti njihovo napredovanje.

Kolektomija (postupak djelomičnog ili potpunog kirurškog odstranjivanja debelog crijeva) nekada je potrebna, posebno ako je riječ o izuzetno teškom obliku ulceroznog kolitisa, a prethodno liječenje nije dalo vidljivih rezultata.

Liječenje ulceroznog kolitisa, pored uzimanja lijekova, podrazumijeva i obveznu korekciju ishrane te izbacivanje loših životnih navika. Tijekom liječenja su potrebne redovne konzultacije s nutricionistom i liječnikom koji prati bolest. Ponekad je operacija debelog crijeva jedino rješenje, posebno ako lijekovi (uz propisanu terapiju) ne daju očekivane rezultate. Nekada se upala debelog crijeva – ako nije kirurški tretirana – može doživotno tretirati terapijom uzimanja propisanih lijekova.

Što se ranije otkrije ova bolest, veće su šanse za izlječenje. Zbog toga je jako važno na vrijeme se obratiti liječniku, čim primijetite neke od gore spomenutih (simptoma) tegoba. Konkretan lijek za ulcerozni kolitis i dalje nije pronađen, ali se propisuju lijekovi koji će ublažiti postojeće simptome. Pomoću tih lijekova debelo crijevo će zacijeliti, no rezultat toga neće biti odmah vidljiv.

Terapija koju propiše liječnik

Osim uzimanja lijekova, važno je pridržavati se uputa koje je dao vaš liječnik. Tek uz strogo pridržavanje njegovih uputa, i primjenjivanje terapije bolesnik može držati bolest pod kontrolom. Najviše su efikasni kortikosteroidi, aminosalicati i imunosupresivi – posebno u akutnim fazama bolesti. Njih može propisati samo liječnik, uz prethodno obavljeni pregled bolesnika. Nakon postavljanja precizne dijagnoze u liječenje se mogu uključiti i prirodni lijekovi, najčešće melemi na bazi ljekovitog bilja. Danas je cijenjena prirodna terapija, ali se ne smije staviti u prvobitni plan. Tek uz dogovor sa liječnikom ulcerozni kolitis možete liječiti i prirodnim lijekovima.

Trebamo spomenuti da se može pojaviti i rizik od karcinoma, koji je posebno izražen nakon deset godina od prvih znakova bolesti. Naime, zbog degenerativnih procesa koji zahvaćaju sluznicu kolona (prvenstveno pseudopolipoza), moguće je da dođe do kancerogenih pojava. Čestim biopsijama liječnici rade kontrole i tako na vrijeme mogu djelovati u slučaju da se karcinom pojavi.

Životne navike koje morate primjenjivati

Kod ulceroznog kolitisa, osim uzimanja lijekova, važno je srediti i životne navike. U nastavku ćemo spomenuti koje su, i kako živjeti s ovom bolesti.

Naučite se opustiti – Znamo da stres loše djeluje na naše zdravlje općenito. Ipak, iako stres nije konkretan uzrok ulcerativnog kolitisa, on može pogoršati simptome i dovesti do napredovanja ove bolesti. Ako vas stres pogađa, a pretpostavljamo da jeste, probajte ga riješiti meditacijom, vježbama disanja, Tai Chijem ili nekom svojom opuštajućom metodom. Uživajte u šetnjama, glazbi ili nekim aktivnostima koje vas čine sretnima.

Pravilna i zdrava prehrana

Važno je pravilno se hraniti – Prvo da spomenemo da nema sigurnih dokaza kako određena hrana može pogoršati ulcerozni kolitis. Ipak, neki pacijenti su doveli u vezu neke vrste hrane s pogoršanjem svoje bolesti. Dijeta bi trebala biti kalorijski dobro balansirana, dok je preporučljivo izbjegavati hranu koja se ne podnosi dobro. Kod pacijenata koji imaju česte grčevite bolove i proljeve, potrebno je u prehrani izostaviti svježe voće i povrće, kofein i pića s dodatkom šećera i ugljik dioksida (coca cola, fanta isl.) te proizvode s dodatkom sorbitola (zamjene za šećer).

Intolerancija na laktozu

Kod velikog se broja oboljelih povezuje i intolerancija na laktozu, odnosno na mliječni šećer. Nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, osobe s intolerancijom na laktozu osjećaju nadutost, bolove u trbuhu, a mogući su i mučnina i proljev. Ako sumnjate na intoleranciju na laktozu, prestanite piti mlijeko i jesti mliječne proizvode najmanje dva tjedna. Ako konzumirate prerađenu hranu, provjerite dali neki proizvodi sadrže u sebi skrivene izvore mliječnih proizvoda. Kada ih izbacite iz svakodnevne ishrane, nakon nekog vremena provjerite dali su simptomi nestali. Ako jesu, i dalje prestanite konzumirati mlijeko i mliječne proizvode, te namirnice sa dodatkom mlijeka.

Ograničite unos alkohola, jer je on direktno povezan sa upalom debelog crijeva. Piće može pogoršati upalno stanje i čireve, pa je posebno važno izbjegavati konzumiranje piva, vina i svih žestokih pića.

Što možete konzumirati?

Što možete jesti kada imate ulcerozni kolitis – Mliječne proizvode, ali samo ako ste sigurni da nemate intoleranciju na laktozu. Dnevno možete popiti do 2 šalice mlijeka, pojesti malo sira, puding ili dvije šalice jogurta na dan.

Od žitarica birajte rafinirani bijeli kruh, tjestenine, krekere i suhe žitarice koje imaju manje od pola grama vlakana po obroku.

Za mesne obroke i nadoknadu proteina odaberite meko i kuhano meso, crvena mesa i ribu. Možete jesti jaja umjereno i maslac od kikirikija. Izbjegavajte prerađene mesne proizvode i tofu.

Jedite i voće – Možete piti voćne sokove bez celuloze, konzervirano voće i sos od jabuka (izbjegavajte ananas), sirove zrele banane, dinje, lubenicu, šljive, breskve i kajsije.

Nemojte jesti suho voće, bobice, smokve, suhe šljive i sok od šljiva.

Jedite povrće – Svakako možete uživati u sirovim salatama, krastavcima, tikvicama, luku, kuhanom špinatu, bundevi, sjemenkama žute bundeve, mrkvi, patlidžanu, krumpiru i zelenom grahu.

Izbjegavajte jesti sirovo povrće koje nismo naveli iznad.

Masti i umaci koje možete jesti – Možete konzumirati maslac, margarin, majonezu, ulja, glatke umake i preljeve (ne paradajz).

Izbjegavajte začinjene umake, preljeve i kisele krastavce.

Također, savjetujemo vam da izbjegavate:

  • orašaste plodove, sjemenke i kokice
  • prehrambene proizvode i pića koja sadržavaju kofein i kakao
  • izbjegavajte alkohol

Ako volite slastice, slobodno uživajte u desertima, tortama i kolačima.

Dnevni obroci neka budu mali, a jedite svakih 3 do 4 sata. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno da biste izbjegli dehidraciju. Potrudite se jesti hranu sa dodatkom probiotika i prebiotika.

U kratkim crtama – ulcerozni kolitis – terapija, ishrana i lijekovi

Još ni danas nemamo test koji bi olakšao postavljanje dijagnoze. Zbog toga je iznimno važno raditi laboratorijske analize i endoskopski pregled debelog crijeva (kolonoskopija), prilikom čega se uzimaju isječci sluzokože koji se upućuju na patohistološki pregled.

U liječenju ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti koristi se veći broj različitih grupa lijekova, a terapija ovisi od toga koji je dio crijeva obolio, kao i od jačine upale. Upotrebljavaju se preparati na bazi aminosalicilata, kortikosteroidi, imunomodulatori, a u posljednjih nekoliko godina biološka terapija (prirodni lijekovi). Ukoliko se bolest na vrijeme prepozna i adekvatno liječi, potreba za kirurškim liječenjem je znatno smanjena, a kvaliteta života pacijenta je bolja.

Ishrana i lijekovi kod ulceroznog kolitisa

Dobro je jesti: hranu bogatu lako probavljivim vlaknima kao što su riža, ječam, tjestenine, soja, krumpir, mrkva, bundeva i banane. Od namirnica koje sadrže vlakna koja ne možemo probaviti treba praviti pire ili ih kuhati na pari, a voće i povrće obavezno ljuštiti.

Nije dobro jesti: masnu i prženu hranu koja izaziva gasove i proljev. Naime takve se namirnice nedovoljno apsorbiraju u crijevima. Pušenje i alkohol treba izbjegavati, kao i nesteroidne protuupalne lijekove poput „brufena“ i „diklofena“.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...