Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako pomoći alkoholičaru?

kako pomoći alkoholičaru
Foto: Pixabay / Alkoholizam

Alkoholizam je jako ozbiljna bolest, odnosno ovisnost, koja zahtjeva ozbiljan put ka izlječenju. Pisali smo već o alkoholizmu kao bolesti, i načinima liječenja. Ovom prilikom ćemo se ukratko osvrnuti na tu temu i napisati kako pomoći alkoholičaru.

Alkohol je takva vrsta bolesti u kojoj ne strada samo pojedinac, alkoholičar, nego i ljudi koji ga okružuju.

Kako pomoći alkoholičaru?

To su uglavnom članovi obitelji, te drugi bliski ljudi, poput prijatelja ili poslovnih suradnika. Da bi se pristupilo liječenju alkoholičara, te ga izvelo na pravi put, ipak je potreban valjani pristup liječenju, kako psihološki, tako i način liječenja uz pomoć odgovarajućih lijekova i terapija.

Kod alkoholičara se može primijetiti njihovo agresivno ponašanje, mogu biti naporni u društvu, mijenjati raspoloženja zbog čega obitelj alkoholičara često jako pati. Ono što je najvažnije znati je da alkoholičar obično zna da ima problem i želi si pomoći samo ne zna kako da to prizna i na koji način da pomogne sebi i drugima koje je uvukao u bolesno stanje. Alkoholičar misli da ne može nastaviti živjeti bez alkohola, a zna da alkohol nije dobro rješenje. Sa druge strane obitelj obično misli da je jedino rješenje da osoba momentalno prestane piti. To su početničke greške, i alkoholičara i obitelji koja želi pomoći i njemu i sebi.

Zbog gore spomenutih grešaka, odmah na početku dolazi do problema i sukoba. Zbog toga je jako važno da se zatraži stručna pomoć psihijatra specijaliziranog za liječenje alkoholizma jer on je pomogao drugim alkoholičarima i velika je vjerojatnost da će pomoći i vašoj voljenoj osobi koju je zadesio problem alkoholizma.

Odvikavanje

Odvikavanje i terapija kod liječenja alkoholizma – Pristupi koje koriste stručne osobe za liječenje alkoholizma su provjereni godinama iskustva rada sa takvim osobama. Zbog toga je važno ukazati takvim ljudima povjerenje i pratiti njihov način u liječenju. Kod liječenja alkoholizma, najvažnije je naći uzrok pretjerane uporabe alkohola. Kako se alkoholičar osjeća dok je trijezan i što ga muči? Sve su to pitanja koja liječnik provjerava kroz svoju struku i na koja pronalazi odgovore te odabire pristup liječenju kod pojedinca.

Apstinencija od alkohola

Apstinencija od alkohola – Apstinencija je ključan korak u liječenju alkoholizma. Ukratko, to je period odvikavanja. Vrlo često apstinencija treba biti doživotna. Osoba koja nema razvijenu ovisnost o alkoholu može odlučiti popiti samo jednu pivu i na tome stati. Osoba koja ima alkoholnu prošlost vjerojatno to neće moći. Nakon jedne pive ta bi osoba lako mogla nastaviti piti. Stoga alkoholičari trebaju držati strogu apstinenciju.

Na kraju tu su i mnoge grupe i savjetovališta, koja pomažu alkoholičari i bivšem alkoholičaru. Treba biti iskren i priznati, liječeni alkoholičar lako može postati alkoholičar, opet! Grupe, odnosno klubovi liječenih alkoholičara mogu biti jako korisni jer osoba koja boluje od ovisnosti treba znati da nije sama na svijetu i da ima i drugih koji su se riješili ovisnosti te da je apstinencija moguća. Pronađite odgovarajuću grupu u gradu u kojem živite, prijavite se i pomognite i sebi i drugima oko vas.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...