Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite kako se izliječiti od alkohola

kako izliječiti alkoholičara
Foto: Pixabay / Alkoholičar

Prva stvar u liječenju od alkohola jeste svijest osobe i priznavanje problema koji su proizašli konzumiranjem alkohola. Dakle, da bi se liječili, trebate biti svjesni problema i zdravstvenog stanja u kojem se nalazite. U nastavku pročitajte kako izliječiti alkoholičara.

Akutno pijano stanje

Akutno pijano stanje – Liječenje akutnog pijanog stanja, koje se sastoji u pokušaju da se pijana osoba što prije otrijezni i da se spriječe komplikacije akutnog otrovanja, bit će samo ukratko spomenuto.

Mada akutno pijanstvo ne spada u alkoholizam, ipak spada u poremećaje vezane uz pijenje alkoholnih pića i izaziva velik broj poremećaja u pojedincu, njegovoj obitelji i u društvu. Svako teže akutno pijanstvo opasno je po zdravlje i život.

Kad se jedanput uzme smrtonosna doza, medicina može vrlo malo učiniti, i smrt zbog akutnog otrovanja alkoholom nije rijetka. Obično je riječ o mladim ljudima koji iz oklade, nadušak, popiju veću količinu koncentriranog alkoholnog pića.

Alkoholizam je ozbiljna bolest

Alkoholizam kao bolest – Bolest izazvana dugotrajnom, prekomjernom potrošnjom alkoholnih pića zove se alkoholizam, a kroničnog je karaktera. Oštećenja zdravlja, koja nastupaju u tijeku alkoholizma, mogu biti fizička i psihička. Kako alkoholizam izaziva zavisnost o alkoholnom piću, alkoholičar je spreman žrtvovati zdravlje, novac, svoju obitelj i ugled da bi došao do pića. Zbog toga se s vremenom u alkoholičara javljaju i promjene ličnosti, koje od ugodnog i pristojnog čovjeka učine ono što vidimo u kroničnog alkoholičara.

Za vrijeme liječenja nije dovoljno da alkoholičar prestane piti, već ga treba spriječiti da nakon kraćeg vremena počne ponovo piti. Treba ga preodgojiti i vratiti mu njegove nekadašnje ljudske kvalitete. Sve to traži dugotrajan postupak preodgajanja koji traje najmanje godinu dana, a često i godine, pa i čitav život. Kako alkoholizam zahvaća ne samo alkoholičara već i članove njegove obitelj i društvene skupine u kojoj se kreće, u liječenju će alkoholičara morati sudjelovati i članovi njegove obitelji, kao i članovi društvenih skupina, u kojima se on kreće i radi. Lakši slučajevi mogu se liječiti izvanbolnički, odnosno ambulantno.

Najčešće alkoholičara treba, bar u početku, liječiti u bolnici. Danas se organiziraju specijalni bolnički odjeli a i čitave ustanove za liječenje alkoholičara. Alkoholizam se liječi pojedinim lijekovima, različitim drugim postupcima i u klubovima liječenih alkoholičara.

Liječenje uz pomoć lijekova

Lijekovi kojima se liječi alkoholizam – Od lijekova kojima se liječe alkoholičari treba prije svega spomenuti različite vitamine. Zbog djelovanja alkohola, zbog često neredovite prehrane i zbog oštećenja probavnih organa u alkoholičara dolazi do pomanjkanja pojedinih vitamina. To se posebno odnosi na B1 vitamin. Pomanjkanje vitamina dovodi do oštećenja pojedinih organa, a prije svega do oštećenja živčanog sustava, pa to pomanjkanje treba nadoknaditi lijekovima koji sadrže vitamine.

Nadalje, preporučuje se dijeta bogata bjelančevinama. I drugi lijekovi, kojima se liječe oštećenja pojedinih organa poput jetre, srca i drugih izazvana alkoholom, mogu se primijeniti u liječenju. Posebnu važnost imaju lijekovi za koje se obično misli da djeluju direktno na alkoholizam.

Još prije drugog svjetskog rata uvedeno je liječenje posebnim sredstvima (apomorfin i emetin), koja izazivaju povraćanje. Tim se sredstvima nastoji alkoholičaru izazvati takozvani uvjetni refleks gađenja prema alkoholnom piću. Ako takvo liječenje uspije, bolesnik često već pri samoj pomisli na alkoholno piće dobiva osjećaj gađenja i mučnine, uz povraćanje.

Alkoholizam se liječi i upotrebom različitih lijekova za smirivanje. Ti su lijekovi korisni, osobito u prvim danima nakon prekida pijenja, kad je alkoholičar razdražljiv, a često i sklon depresivnim raspoloženjima. U takvom depresivnom stanju, događa se da alkoholičar počini samoubojstvo, pa mu treba obratiti specijalnu pažnju. Međutim, izlječenje alkoholizma ne može se postići samo lijekovima. Na alkoholičara treba djelovati psihičkim sredstvima i pružiti mu prijateljsku pomoć od strane društva.

Kako izliječiti alkoholičara

Drugi postupci u liječenju alkoholičara – Liječenje alkoholizma traži dugotrajan postupak u kojem je najvažnije dovesti do izmjene alkoholičareve ličnosti i potaći aktivaciju bolesnika da se sam liječi. U posljednje se vrijeme smatra da je takvo psihičko djelovanje na alkoholičara najbolje poduzeti u skupini alkoholičara, popularno poznata grupna psihoterapija.

Postupak u skupini obično vodi specijalno školovan liječnik. Ipak, u liječenju može sudjelovati, a često ga i samostalno provoditi, i psiholog, socijalni radnik i medicinska sestra.

Klubovi liječenih alkoholičara – Samo liječeni alkoholičar može u potpunosti razumjeti poteškoće kroz koje prolazi alkoholičar, a osobito one poteškoće kroz koje prolazi alkoholičar za vrijeme liječenja. To su još godine 1935. ustanovila dva alkoholičara u SAD-u. Jedan je bio liječnik a drugi bankovni činovnik, Bob i Bill. Oni su osnovali prvo udruženje alkoholičara, koje ima za cilj međusobnu pomoć i liječenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...