Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Banana je kralj voća: 10 stvari o banani koje niste znali

banana zdravlje
Foto: Pixabay / Banana

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto, no razloga je više. Banana dobro djeluje na naše zdravlje. Ovo voće sadrži mnoštvo zdravih sastojaka, uključujući vitamine i minerale, koji će tijelu brzo povratiti snagu i energiju. Uostalom, dokazano je da banane podižu raspoloženje, jer sadrže supstancu vrlo sličnu hormonu sreće.

Banane čine čuda našem zdravlju

Tu je i kalij, koji će se u kombinaciji s magnezijem (koji se također nalazi u banani) boriti protiv grčeva u mišićima. Toliko pozitivnih učinaka na zdravlje i raspoloženje jako su dobro prepoznali stručnjaci, stoga nije čudo da sportaši sve više posežu za bananama.

Kalij je općenito vrlo dobra stvar. On pomaže da smanjite krvni pritisak, što će jako pomoći u smanjenju vjerojatnosti oboljenja od srčanih bolesti. Kalij je jako dobar i za vaše bubrege,  što je jasan dokaz na koliko organa i kakvu prevenciju nam nudi ova voćka. Prema određenim istraživanjima, redovna konzumacija banane može smanjiti pojavu karcinoma na bubrezima za čak 40%.

Bananama protiv tumora, dijabetesa i čira na želucu

Ono po čemu je jako poznata banana je THF. Riječ je o engleskoj skraćenici Tumor Necrosis Factor, a riječ je o supstanci koja će se unosom u tijelo aktivno boriti protiv nezdravih stanica, protiv tumora. Što je banana zrelija, to sadrži više THF-a.

Ništa manje bitan nije škrob, koji sadrži ovo voće. Škrob vam može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa dva, barem prema tvrdnjama određenih stručnjaka. Banane sadrže i enzim koji će stimulirati naše tijelo da proizvodi više zaštitne sluzi u želucu, koji će se aktivno boriti protiv čira na želucu. Tu je i fitosterol, koji će smanjiti mogućnost oboljenja od ateroskleroze.

Koja banana je najzdravija?

 

Spomenut ćemo pet banana, koje se razlikuju po stupnju zrelosti. Broj 1 je najmanje zreo, a broj 5 je najzreliji. Zamislite da se te banane nalaze ispred vas u košari, i pitanje koje vam možemo postaviti je – koju bananu biste vi odabrali?

Odmah da raščistimo – banana je uvijek dobra za naše zdravlje. Ipak, neke sadrže više nekih supstanci prema kojem će biti lakše u budućnosti odabrati idealnu bananu za vaše zdravlje. Pa krenimo redom:

Zelena banana za šećeraše i protiv proljeva

 

Prva banana se možda čini nedovoljno zrela, no upravo ona ima najmanji glikemijski indeks, stoga su idealna za ljude koje imaju visoku razinu šećera u krvi. Također, navedena banana jako je dobra za ljude koji imaju problema s dijarejom (proljevom).

 Žuto-zelene banane za mršavljenje 

 

Ove banane dobre su za sve koji žele brzi obrok jer su vrlo zasitne, stoga se može reći kako su dobre za mršavljenje. Osim toga, prema određenim tvrdnjama ove banane pomažu razvoju pozitivnih bakterija u organizmu, što će posljedično biti dobro za naše zdravlje. I ove banane imaju nižu količinu šećera, pa su također preporučene šećerašima.

Žute banane se lako probavljaju i sadrže mnogo antioksidansa

 

Utjecaj antioksidansa na naš organizam je veliki, a prije svega tu moramo navesti smanjenje mogućnosti oboljenja od raka, štite srce i žile, smanjuju krvni tlak i usporavaju starenje. Žute banane su bogate antioksidansima. Također, ove banane su najbolje po pitanju probavljivosti, a najpopularnije su zbog svoga izgleda i teksture (nisu premekane i imaju najintenzivniji okus banane).

Banane s crnim točkicama za borbu protiv raka

 

Žute banane sadrže antioksidans, ali one koje su počele dobivati žute pjegice po sebi sadrže ga još više i upravo je zato preporučljiva konzumacija takvih banana osobama koje su oboljele od raka. Također, ove banane sadrže više THF-a čime preventivno utječu na razvoj tumora. No, ove banane su nešto bogatije šećerom, stoga nisu preporučljive osobama koje imaju problema sa šećerom.

Smeđe banane smanjuju stres i tjeskobu, dobre su za kosti i mišiće

 

Završno, banane koje su jako prekrivene tamnim točkama, vrlo su bogate šećerom (nisu preporučljive šećerašima), najslađe su i najmekše u izboru. Ove banane sadrže puno triptofana, koji će smanjiti stres i tjeskobu koju osjećate. Ove banane su također vrlo dobre za zdravlje kostiju i mišića.

Banana i zdravlje

  1. Zrela banana sadrži THF (eng. Tumor Necrosis Factor), supstance koja se aktivno bori protiv tumora
  2. Škrob u bananama pomoći će vam kod borbe s dijabetesom tip dva
  3. Štite želudac i bore se protiv čira na želucu
  4. Banane sadrže fitosterole, koji reguliraju nivo kolesterola u krvi i smanjuju mogućnost ateroskleroze
  5. Kalij u ovoj voćki pomoći će sačuvati vaše bubrege
  6. Kalij će također pomoći da snizite krvni pritisak, čime ćete znatno smanjiti mogućnost oboljenja od srčanih bolesti
  7. Kalij u kombinaciji s magnezijem, kojeg ima u bananama također, pomoći će vam da se riješite grčeva u mišićima
  8. Banana je dobra za mršavljenje, jer će spriječiti taloženje masnih naslaga u tijelu
  9. Banane će vam zbog velike količine vitamina i minerala dati snagu i energiju
  10. Zbog supstance u ovoj voćki koja je vrlo slična hormonu sreće, osjećat ćete se puno bolje (popravlja raspoloženje)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...