Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Cikla: Biljka za jaku krvnu sliku bez kolesterola

cikla
Ljekovita cikla

Cikla nam je dobro poznato povrće izražene crvene boje. Jako je zdrava, a najviše se pokazala u čišćenju krvi od masnoća, posebno kolesterola i za jačanje imuniteta. U nastavku ćemo spomenuti ljekovitu ciklu, te neke načine primjene u narodnoj medicini.

Kako smo već spomenuli u samom uvodu, cikla popravlja krvnu sliku, i jača imunitet, ali to nije sve.

Ciklu već dugo koristimo u domaćinstvu, te je postala česta namirnica naših trpeza. Koristimo je u raznim jelima, najviše u varivima, i naravno kao salatu. Često ciklu kiselimo, koristeći tako zdrave sastojke cikle za vrijeme zimskih mjeseci.

U alternativnoj se medicini cikla često preporučuje i kao lijek za tumor i leukemiju.

Koristi se često za ublažavanje tegoba kod niskog tlaka, problema sa žuči, kod gripe i drugih bolesti. Cikla dobro djeluje protiv problema sa živcima, i na rad mozga. Elementi koje pronalazimo u cikli potaknut će razmjenu tvari u organizmu, mogu smanjiti kolesterol, i sačuvati zdravlje krvnih žila. Također, elementi iz cikle čuvaju zdravlje jetre.

Posebno želimo istaknuti da je cikla posebno efikasna u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece, jer sadrži visok udio željeza u sebi. Cikla u sebi sadrži znatne količine celuloze i pektina, zbog čega dobro djeluje na rad crijeva.

Cikla djeluje protiv bakterija i štiti nas od prehlade

Za vrijeme hladni mjeseci u godini cikla će nas sačuvati od prehlade i gripe. Pigment, koji oj daje prepoznatljivu crvenu boju, djeluje protiv bakterija i virusa. To znači da je cikla prirodni lijek protiv virusa prehlade i gripe, te mnogih bakterijskih oboljenja.

Pigment tamnocrvenog korijena zove se betanin, a pripada grupi antocijana. On može da suzbije viruse koji se izazivaju prehladu. Betanin deaktivira bakterije i potiče njihovo izbacivanje iz organizma. Na taj način se jača prirodna obrana organizma, koji se lakše odupire virusima i bakterijama.

Ljekovita cikla

U cikli je dobro zastupljena i proteinska komponenta betain. Spomenuta komponenata jača jetra i potiče razgradnju masnih naslaga u tijelu. Tek jedna čaša soka od cikle, uz svako jelo, može da pomogne prilikom mršavljenja. U nastavku ćemo napisati i recept za sok od cikle. Jako je dobar, prvenstveno zdrav, ali i ukusan, te osvježavajući.

Cikla je bogata bakrom, elementom koji će pojačati koncentraciju i zglobove. Tu je i željezo, koje je neophodan element u krvi.

Krom u cikli pomaže nam u borbi protiv prekomjerne težine, a mangan može da spriječi pojavu reume. Cink i selen jačaju imunitet. Redovnim konzumiranjem cikle dobro djelujemo i na zdravlje kose, kože i noktiju.

OPREZ: Osobe sa povećanim šansama da dobiju kamen u bubregu, trebaju oprezno konzumirati ciklu jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen.

Cikla zapravo nema neki širok spektar vitamina. Ipak, ovo povrće prednjači kada su u pitanju vitamin B12 i folna kiselina.

Trebate znati da cikla štiti od preuranjene arterioskleroze i od oboljenja srca i krvotoka. Možete je konzumirati sirovu, ako je mekana. Jednostavno je ogulite, naribajte i začinite sa par kapi maslinovog ulja i malo soka od limuna. Uživajte u svježoj salati koja je jako zdrava.

Kako je najbolje kuhati ciklu i jesti?

Najčešće se cikla kuha 20-40 minuta. Ako su glavice baš velike, potrebno ih je kuhati i do sat i pol. Prilikom kuhanja, nemojte probosti ciklu, nego je skuhajte u njenoj kori. Tako ćete sačuvati sve vrijedne elemente u cikli, da bi dobili što zdraviji obrok.

Nakon kuhanja cikla se oguli, pa se nareže na tanke ploške, od kojih se radi salata. Možete salatu začiniti marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i hrena. Umjesto octa, kada radite salatu od cikle, obavezno koristite sok iz limuna. Vitamin C iz limunovog soka će spriječiti da se nitrati (ako ih ima) prilikom konzumiranja pretvore u kancerogene nitrosamine. Salata je najzdravija od svježe ribane cikle. Ako želite zaštitu od prehlade, ili ste već prehlađeni i želite prirodni lijek – jedan period dnevno pijte po četvrt litre soka od cikle.

Cikla smanjuje kolesterol

Spomenuli smo da cikla smanjuje kolesterol, čisti krvotok i čuva zdravlje srca. Iako nije pretjerano bogata željezom, cikla se preporučuje slabokrvnim osobama, posebno jer štiti crvena krvna zrnca, povećava elastičnost krvnih žila, i čuva zdravlje srca.

Cikla jača imunitet, i dobro djeluje na opće zdravstveno stanje čovjeka.

Idealna je namirnica za reguliranje krvnog tlaka, a dobra je i zbog toga što smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi.

U nastavku ćemo napisati recept za sok od cikle, koji smanjuje masnoće u krvi, pa tako i kolesterol. Sok je jako zdrav, osvježavajući je i pun prirodnih energetskih sastojaka.

Oslobodite tijelo od masnoća uz pomoć cikle

Zbog visokog udjela selena koji ima u sebi, cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje osobine ponovne opskrbe organizma mineralima, i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju.

Cikla jako dobro čisti organizam, i vraća mu izgubljenu energiju.

U nastavku pročitajte recept za sok u kojem cikla ima glavnu ulogu. Jako je zdrav, i svakako vrijedi da ga isprobate.

Sastojci:

  • ½ kg cikle
  • ½ kg jabuke
  • ½ kg mrkve
  • 30 dkg kupina
  • 25 dkg meda

Priprema soka: Ciklu, jabuku i mrkvu ogulite i sitno naribajte. Sve zajedno dobro izmiješajte i dodajte med. Mješavinu ostavite 24 sata u hladnjaku kako bi se svi sastojci proželi, pa nakon toga procijedite i čuvajte u staklenim bocama. Dobili ste napitak koji izvrsno i ciljano djeluje na krvožilni sustav, poboljšava imunitet i vraća energiju. Pijte ovaj napitak ujutro na tašte, u količini od 1 decilitra.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...