Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Biznis

Talijanske tvrtke varale s maslinovim uljem

Maslinovo ulje talijanske tvrtke

Prijevara ovog puta dolazi iz Italije. Naime, poznate talijanske tvrtke koje proizvode i prodaju ekstra djevičansko maslinovo ulje, iznimno skupo i kvalitetno ulje, uhvaćene su u tome da su umjesto najkvalitetnijeg ulja pod tim nazivom prodavale ulje puno lošije kvaliteti – sve kako bi još više zaradile. Na žalost, ovakve prijevare nisu rijetke.

Već i prije su na vidjelo izlazi afere u kojima su tvrtke pod ekstra djevičansko maslinovo ulje podvaljivale repičino ili neko drugo ulje, prije svega u SAD-u.

Tvrtke koje su u Italiji to radile su sada pod istragom, a kupci su bijesni na njih jer su bili uvjereni da kupuju ono što piše na proizvodu, no to nije bilo tako. Mnogi kupci koji konzumiraju to ulje pate od neke bolesti, stoga im je takva prehrana iznimno potrebna.

Talijanska udruga proizvođača ulja predložila je svakome tko je kupio takav prevarantski proizvod da traži od tvrtke odštete u visini 5.000 eura. – Ako će ti prekršaji biti dokazani, onda je jasno da je cijena za potrošače bila ogromna – ne samo da su tvrtke izdale njihovo povjerenje, nego su i načinili štetu ljudima koji su platili puno za proizvod koji zapravo vrijedi puno manje – istakao je predsjednik udruge Carlo Rienzi.

Nažalost, u nastojanju da tvrtke ostvare što veći profit događaju se ovakve prijevare. Proizvodnja hrane je ogroman biznis, u svakoj zemlji je to posao koji je vrijedan milijardi eura, a dovitljivi vlasnici tvrtki nastoje doći do profita kako god znaju i umiju – često nauštrb kupaca. Vlasti naravno donose propise da zaštite potrošače, no ponekad je teško kontrolirati sve što dolazi na tržište.

Stoga, kod kupnje prehrambenih proizvoda vodite računa o tome od koga ih kupujete. Sigurno da je hrana koja se prodaje na tržnicama onakva kakvom se predstavlja, za razliku od one u velikim trgovačkim lancima, koji reklamama mame ljude na kupnju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...