Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Sve o ukusnom i zdravom paradajzu

Paradajz je prava riznica zdravih sastojaka, pa ćemo ga predstaviti za sezonu koja dolazi.

Mnogi pogrešno misle da je paradajz povrće. Zapravo, ova biljka spada pod voće, a krase ju mnoge zdravstvene dobrobiti za naš organizam.

Plodovi paradajza bogati su raznovrsnim nutrijentima, a najbolje stvar je što se plod može pripremati na mnogo načina, jesti sirov, ili u obliku raznih salata sa zdravim dodacima poput maslinovog ulja, sira i slično.

Zbog gore spomenutih činjenica, paradajz treba biti i jeste neizostavan dio zdrave prehrane. Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena. To je antioksidans neophodan za zdravlje našeg tijela, a pokazao se i kao jako važan element u borbi protiv stanica raka.

Paradajz danas glasi kao odličan borac protiv karcinoma i mnogih drugih bolesti – Likopen, koji smo već spomenuli, pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja. Paradajz je pun ovog elementa, te zbog njega i ima svoju prepoznatljivu jaku crvenu boju.  Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom. Mnogo drugo voće i povrće sadrže likopen, ali se ni jedno od njih ne može mjeriti sa visokim postotkom udjela likopena kao što ga ima paradajz.

Mnoge današnja znanstvene studije provode testiranja na temu paradajza i njegovog utjecaja na zdravlje čovjeka. Pozitivni rezultata ima, a znanstvenici se nadaju još mnogim pronalascima. Do tada, sve što možemo jeste savjetovati vas da konzumirate ovu zdravu namirnicu kada god vam se pruži prilika. Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada. Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.

Rezultati mnogih istraživanja su pokazali da uzimanjem velikih doza likopena možemo spriječiti rak prostate, grlića maternice, crijeva i mnogih drugih vrsta raka.

Istraživanja su provedena tako da se likopen ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast. Ovo je snažan dokaz izvanrednih ljekovitih svojstva paradajza. Samo 540 ml soka paradajza je dovoljno da bi organizam dobio visoku dozu likopena. To znači da dnevno jedna čaša soka od rajčice može vam pomoći da ostanete u savršenom zdravlju cijeli vaš život. Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuhanom obliku, jer kod kuhanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se. Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica sposobna zaštiti čovjeka od najgorih bolesti. Na tržištu možete pronaći toliko različitih proizvoda od paradajza da zaista nije teško osigurati dovoljan unos ove namirnice i iskusiti njezina izvanredna svojstva. Ipak, trebamo napomenuti da je važno pronaći paradajz koji nije tretiran kemikalijama. Znamo da se paradajz jede bez potrebe da se skida tanka kožica, ali je zato jako važno da on bude zdrav bez štetnih kemijskih elemenata.

Paradajz se može konzumirati i u obliku prirodnog soka koji je jako ljekovit

Paradajz najčešće koristimo za salate ili sokove. Ipak, rjeđe ga pijemo kao sok. To je velika greška, jer ovaj sok ima jako blagotvorno djelovanje na naš organizam i prava je riznica zdravlja.

Baš poput ploda, i sok paradajza sadrži obilje vitamina – Svježi sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem ovog soka spriječit ćete eventualne probleme sa vidom, poboljšat ćete imunitet, te će te podržati zdravlje zuba i kostiju.

Sok od paradajza sprječava pojavu raka – Paradajz je odličan izvor likopena koji sprečavaju pojavu nekoliko različitih vrsta raka, između ostalog rak pluća, dojke, prostate i pankreasa.

Ovaj sok će spriječiti i neke druge bolesti – Paradajz je bogat vitaminom B6. Vjeruje se da vitamin razbija homocistein, amino kiselinu koja oštećuje krvne žile i time vodi do bolesti srca.

Sok od paradajza će smanjiti razinu kolesterola u krvi – Zahvaljujući niacinu, sok od paradajza smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, a podiže razinu dobrog.

Jako je dobar za osobe koje su na dijeti – Vlakana u paradajzu daju osjećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

Sok čisti od toksina – U našem tijelu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

Sok od paradajza uništava slobodne radikale – Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno može spriječiti nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti pa čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata koji mogu da spriječe djelovanje i nastanak slobodnih radikala.

Za bolji ten pijte sok od paradajza – Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoći će vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.

Sok stimulira probavu – Ako imate problem sa probavom ovaj sok će vam sigurno pomoći. Ovaj sok će vam olakšati varenje i više nećete patiti od zatvora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...