Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

10 načina za snižavanje razine lošeg kolesterola

Snižavanje razine kolesterola može biti veliki izazov, ali to je iznimno važno jer normalizacijom razine kolesterola značajno se smanjuju rizik bolesti srca i moždanog udara. Prehrana igra najznačajniju ulogu u tome, stoga ćemo navesti 10 namirnica koje se mogu ukomponirati u prehranu kako bi smanjili kolesterol.

Pravilno odabrana prehrana direktno utječe na razinu kolesterola u krvi.

Od povišenog kolesterola, iz godine u godinu pati sve veći broj ljudi u svijetu. Loša prehrana, smanjena dnevna aktivnost i svakodnevni stres, su glavni uzročnici mnogih oboljenja pa i ovoga.

Da bi izbjegli zdravstvene tegobe, odnosno održavali razinu kolesterola u granicama normale pratite naše upute o namirnicama koje vam mogu pomoći da smanjite razinu povišenog kolesterola.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od pomoći i da će razina kolesterola pasti do granica gdje i treba da bude.

Zob – idealno je jesti ovu žitaricu za doručak, također možete u svoju dnevnu prehranu dodati porciju zobenih pahuljica. Uz malo svježeg voća to će biti izvrstan obrok pun vlakana koji čisti arterije i poboljšava cirkulaciju.

Ječam i cjelovite žitarice – kao i zob sadrže vrlo velike količine topivih vlakana koji će uz to što će sniziti kolesterol, također će poboljšati probavu.

Grah – odličan izvor vlakana. Sadrži visoki udio proteina što je izvrsno za visoko-proteinske obroke vegetarijanaca. Iako, vegetarijanci najčešće nemaju problema s kolesterolom jer ne jedu meso koje sa sobom nosi najveću štetu što se tiče kolesterola.

Orašasti plodovi – također su odlični izvori proteina za vegetarijance. Većina orašastih plodova bogata je i nezasićenim mastima koje snižavaju LDL (loš) kolesterol i pomažu povećati HDL (dobar) kolesterol koji se bori s bolestima srca.

Biljna ulja – prije svega suncokretovo. Budući da se koriste pri kuhanju na taj se način smanjuje razina zasićenih masnoća u hrani.

Voće – većina voća bogata je vlaknima, a neka imaju sposobnosti da smanje razinu kolesterola. Najbolje voće za to je grožđe, jabuka, jagoda i agrumi.

Soja – proteini soje imaju snažno anti-kolesterolno djelovanje. Već i mala količina soje na dan dovoljna je da se smanji rizik od oboljenja srca.

Masna riba – konzumiranje lososa je odlično za borbu s visokim kolesterolom. Masna riba općenito sadrži manje masti nego meso i ima veći udio dobrog kolesterola. Uz to, bogat je izbor omega-3 masnih kiselina koje snižavaju razinu triglicerida u krvi. Također štiti srce od aritmije.

Dodaci vlakana – postoje dodaci koji sadrže mnogo vlakana koja će osigurati čišćenje arterija i zaštitu od bolesti uzrokovanih visokom razinom kolesterola.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...