Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koliko je rajčica zdrava? pročitajte neke zanimljive detalje u vezi paradajza

Mnogi će se sada iznenaditi, kada im obznanimo da rajčica nije povrće, nego voće! U ovoj smo zabludi zato što se ona uvijek priprema i poslužuje s ostalim povrćem. Dakle, rajčica kao voće ima svoje prednosti, kao i svako drugo. Da bi saznali neke od njih nastavite sa čitanjem.

Osim što su ukusne i osvježavajuće, zbog čega ih najviše i jedemo, rajčice su iznimno kvalitetne i zdrave za naš organizam.

Kada je sezona rajčica, svakako ih jedite kada god vam se pruži prilika. Ove malene crvene bombice prepune su raznih vrijednih elemenata za kojima naš organizam doslovno vapi.

Pročitajte kako i kada vam rajčica može pomoći, te koji su to problemi koje ona može da ukloni.

Rajčica je najviše poznata po antioksidansima koji pomažu u prevenciji i borbi protiv raka prostate. Istraživanja doktora Johna Cooka Bennetta iz Instituta u Aberdeenu su pokazala da žuti gel koji se nalazi oko sjemenke rajčice može spriječiti zgrušavanje krvi, a isto tako sprječava moždani udar i bolesti srca. Hranjive tvari kao što su niacin i folna kiselina uvelike smanjenju srčane probleme.

Ostale zdravstvene prednosti rajčice: Rajčica pomaže protiv impotencije i u povećavanju broja spermija, snažan je čistač krvi i čistač u slučaju infekcije urinarnog trakta. Također, kako smo već spomenuli rajčica ima antioksidativna svojstva, bogata je vitaminima C i A, zbog čega poboljšava i vid. Osoba koja pije 2 dcl soka od rajčice dnevno, može spriječiti upalne bolesti poput osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Rajčica je dobra za poroznost kože i široko se koristi u proizvodnji proizvoda za njegu kože i kozmetičkih proizvoda.

Iako ne postoje preporučene dnevne količine rajčice, liječnici vjeruju da kao sastojak hamburgera ili neke druge fast food hrane – čuva zdravlje. Jedan liječnik čak sugerira da to može biti jedan od razloga što mnogi konzumenti junk fooda ne obolijevaju od srčanih bolesti. Dakle, čak i ako je samo dio hamburgera, kriška rajčice dnevno sigurno će vam omogućiti više zdravlja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...