Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Popijte čašu ovog napitka svako jutro i budite zdravi

Kod mnogih bolesti i stanja može da pomogne pravilna hidratacija organizma. Pola litre hladne vode na prazan želudac značajno će ubrzati metabolizam i pročistiti tijelo.

Voda ne samo da gasi žeđ, već djeluje ljekovito i čisti organizam.

Često tuširanje, naročito plivanje, ublažava posljedice stresa, opušta mišiće i živce te oslobađa od negativne energije.

Japanska tradicionalna medicina preporučuje da se voda pije odmah nakon buđenja, a naučna ispitivanja potvrđuju djelotvornost ove navike.

Voda se u mnogim kulturama primjenjuje za liječenje meningitisa, dijabetesa, gastritisa, glavobolje, astme, bronhitisa, artritisa, epilepsije, bolova u tijelu, srčanih smetnji, masnoća u krvi, oboljenja bubrega i mokraćnih putova, dijareje, povraćanja, zatvora, hemoroida, bolesti očiju, uha, grla i nosa, bolesti materice, raka i menstrualnih poremećaja.

Ovo su neki od najčešćih zdravstvenih problema koje možete da liječite čistom vodom

Nagomilani toksini – Pijenje vode na prazan stomak, odnosno ujutro kada se probudite, pročišćava debelo crijevo i olakšava mu da apsorbira korisne materije iz hrane. Ako ujutro popijete pola litra hladne vode, to će ubrzati jutarnji metabolizam za 24%. Topla, odnosno mlaka voda će pomoći proces eliminacije i čišćenja crijeva i digestivnog trakta. Voda pomaže i da se izbace toksini iz krvi, što će pomoći da vaša koža ima čist i sjajan izgled.

Visok kolesterol – Kod problema sa zadebljanjem zidova arterija, voda može da igra veoma važnu ulogu. Voda za piće može da razrijedi krv, što će na prirodan način pomoći da krv lakše cirkulira. Kada tijelo dehidrira, krv postaje kisela, što može da dovede do nagomilavanja LDL razine kolesterola, odnosno štetnog kolesterola. Ispijanjem dosta vode, krvotok će biti čist i na taj način ćete eliminirati višak kolesterola.

Hipertenzija – Voda također može da pomogne da snizite visok krvni tlak, jer se krv uglavnom sastoji od vode. Pretjerano korištenje soli može negativno da utječe na krvni tlak, ali natrij može da se ‘ispere’ iz tijela ukoliko svakodnevno pijete čistu prečišćenu vodu. Dakle, pijte adekvatnu količinu zdrave vode svakog dana da biste održavali zdravo srce. Kada je tijelo dehidrirano, protok krvi u bubrege je smanjen, što dovodi do toga da naše tijelo ‘misli’ da nema dovoljno tečnosti. Tijelo će reagirati na taj način što će dati nalog mozgu da ‘steže’ vene i arterije, što će krvni tlak učiniti još višim.

Bol u mišićima – Nakon vježbi ili fizičkog rada, obično kupke dođu kao melem na ranu. Tako je jedna studija obavljena 2007. godine dokazala da naizmjenično tuširanje bolnih mjesta toplom i hladnom vodom olakšava bolove u mišićima uzrokovane povredama. Za početak tuširajte bolna mjesta vodom čija je temperatura između 37,5 i 41C, oko tri minute, a zatim rashladite vodu na 10 do15 stupnjeva i tuširajte bolna mjesta oko 30 sekundi. Ponovite još dva puta, s tim da tuširanje završite hladnom vodom.

Glavobolja – Uzrok glavobolje u većini slučajeva je slaba prokrvljenost krvnih sudova u mozgu, a hladna voda pospješuje prokrvljenost i smanjuje bol. U nekim slučajevima glavobolju možete otkloniti tako što ćete jednostavno u posudu sa veoma hladnom vodom staviti ruke ili stopala i držati ih tako od 30 sekundi do 10 minuta. Ovaj tretman pospješit će cirkulaciju u mozgu i otpustit će pritisak. Hladni oblozi na čelu, zadnjem dijelu vrata, također, mogu da pomognu, dok za bolove u ramenima koristite obloge od tople vode.

Začepljenost sinusa – U ovom slučaju potrebno je preusmjeriti protok krvi suprotno od mjesta začepljenja. Zamotajte se u deku, a noge stavite u vodu do 40C, a hladne obloge na čelo i zadnji dio vrata. Nakon 10 do 30 minuta isperite noge u hladnoj vodi. Vrućina će cirkulaciju usmjeriti u noge, a ne u sinuse i glavu, što će olakšati začepljenje sinusa.

Artritis – Vodena fizioterapija je nešto što se već dugo vremena koristi kod bolova uzrokovanih artritisom. Ona pospješuje pokretljivost zglobova i smanjuje bol. Ukoliko nemate mogućnosti za vodenu fizioterapiju, probajte da bolove u zglobovima olakšate hladnim oblogama.

Nesanica – Topla kupka prije spavanja dokazano je od velike pomoći onima koji imaju problema sa spavanjem. Studija objavljena 2002. godine pokazala je da je ova metoda posebno djelotvorna kod starije populacije koja ima problema sa spavanjem. Temperatura vode za opuštajuću kupku treba da bude između 36 i 38C, a ako na čelo za vrijeme kupke stavite hladnu oblogu, mirna noć je gotovo zagarantirana.

Suha koža – Ako ne pijete dovoljno vode, koža će biti suha, jer ako u organizmu nema dovoljno tečnosti, neće je biti ni za pojedine dijelove organizma. Da ne biste previše isušili kožu kupanjem u vrelim kupkama, smanjite temperaturu mlaza vode na najnižu moguću, ili barem smanjite trajanje tuširanja na manje od 15 minuta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...