Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Nesanica – Ova pojava uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja

Poteškoće pri spavanju ili nesanice najčešće nastaju kao posljedica socijalno-psiholoških opterećenja. Nemogućnost da se zaspe i često buđenje iz sna može se odraziti negativno na kvalitetu sna, a samim time i obavljanju svakodnevnih obveza i normalnog funkcioniranja.

Nesanica je danas najpoznatiji poremećaj spavanja. Nesanica uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja.

Bez obzira na to je li vaš problem u tome što ne možete zaspati, često se budite tijekom noći ili se budite prerano, velika je vjerojatnost da ćete zbog nesanice cijeli dan biti nenaspavani, što uzima danak kod vaše sposobnosti funkcioniranja tijekom dana.

Koliko sna je dovoljno varira od osobe do osobe, no većini je potrebno sedam do osam sati noću.

Povremena nesanica ne mora nužno biti razlog za brigu, no u sljedećim slučajevima ona može biti problem za vaše cjelokupno zdravlje. Ukoliko često ne možete zaspati po noći, ili se često budite tijekom noći, prerano se budite, čak i kada ste kasno legli spavati to svakako može utjecati na vaše zdravlje. Također, ako se preko dana osjećate nenaspavano, nesanica izaziva razdražljivost, depresiju ili anksioznost ili vam je smanjena koncentracija i često tijekom dana osjećate umor ili nedostatak energije, svakako poduzmite nešto u vezi nesanice. Česte glavobolje mogu nastati ukoliko patite od nesanice.

Remećenje sna događa se i zbog buke, poremećaja probave, pretjerane konzumacije alkohola, astme, bolesti srca i krvotoka, bronhitisa, te reume i povećanja prostate.

Kako bi spriječili nesanicu potrebno je izbjegavati jedenje teške hrane kasno navečer, te pića kao što su kava i coca-cola. Na spavanje ne idite ako ne morate kasno navečer. Ako ste strašljivi ne gledajte horor-filmove prije spavanja jer oni itekako mogu utjecati na nesanicu. Spavajte na leđima sa rukama preko tijela.

>> Nesanica povećava rizik od Alzheimera?

Domaći lijek protiv nesanice je čaša toplog mlijeka sa medom, a možete koristiti i prirodne preparate poput Valeriana forte-Hevert, te kapi Passiflora-Komplex i Sanadormin.

Prostorija u kojoj spavate treba biti hladna i zamračena, a preko dana je dobro povremeno prozračiti je.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...