Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Glavobolja se može liječiti pomoću čaja

Glavobolja zahvaća područje gornjeg dijela glave, između oka i zatiljka. Popratna je bol raznih živčanih i drugih bolesti.

Ponekad je znak bolesti živčevlja u lubanjskoj šupljini, ali je mnogo učestalija posljedica duševnog ili tjelesnog oboljenja ili poremećaja.

Uz glavobolju gdjekad se javljaju mučnina, povraćanje, vrtoglavica, smetnje vida, šum u ušima i si. Jačina boli je različita, od blage do veoma jake. Nekada se javlja kao simptom neke druge bolesti, kao što su povišeni krvni tlak, bolesti nosa, nosne šupljine i zuba. Isto tako, kratkovidnost ili dalekovidnost mogu biti uzrokom glavobolje

Javlja se kod povišene tjelesne temperature, te kod težih i lakših duševnih poremećaja. Vremenski može trajati kratko, nekoliko minuta, ali i nekoliko sati i dana.

Liječenje glavobolje prirodnim lijekovima

Sastav prvog čaja: 80 grama istucane bobe borovnice, 60 grama istucanih crvenih smrekovih boba, 40 grama listova dunje, 40 grama listova gaveza, 30 grama plućnjaka, 30 grama istucane crne smrekove bobe i 20 grama stabljike timijana.

Priprema i primjena ovog ljekovitog čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 grama mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, preliti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzeti po 1 srednju žlicu maslinova ulja.

Dnevno 2 puta, između obroka, piti po 2 dl umjereno pripremljenog čaja od žila ježevine.

Jesti što više crvenog luka, dnevno najmanje 2 glavice uz jelo. Jelima dodavati bijeli luk. Bolesnik ne smije biti gladan. Zbog toga je potrebno da jede češće, ali zato manje obroke. Hranu pripremati na biljnom ili maslinovom ulju sa što više zeleni i što manje soli. Jesti što više svježeg voća.

Za vrijeme dok se bolesnik liječi zabranjeno je uzimati alkohol, cigarete, kavu, hranu sa zaprškom. Izbjegavati nagle promjene temperature, ne izlaziti iz kuće poslije kupanja ili oznojen.

Sastav drugog ljekovitog čaja: 50 grama stabljike kunice, 50 grama stabljike majčine dušice, 40 grama stabljike preslice, 30 grama stabljike dubčaca, 30 grama glogovih cvjetova, 30 grama konjogriza, 20 grama listova i cvjetova ruže penjačice, 20 grama cvjetova i listova ljubice mirisne, 20 grama crvotočine, 10 grama stabljike ili korijena odoljena i 10 grama listova i cvjetova mažurana.

Čaj se priprema i koristi na isti način kao i prethodni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...