Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Pomoću origana prevenirajte rak prostate

Origano je jako poznati začin, naročito na pizzi, ali malo tko poznaje činjenicu da je riječ o začinu koji pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti, srčanih bolesti i ateroskleroze.

Također, origano može zaustaviti rast mnogih vrsta bakterija ili alergijsku astmu, a najnovije istraživanje pokazalo je da origano može muškarce zaštititi i od raka prostate.

Ova ljekovita svojstva origana pripisuju se karotenoidu karvakrolu koji ima protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze stanica raka, odnosno programirane stanične smrti. Prema istraživačima Sveučilišta Long Island, ovaj sastojak može izazvati ‘samoubojstvo stanice’ raka, u ovom slučaju konkretnih stanica raka prostate, no još uvijek ne znaju točno na koji način.

‘Znamo da origano posjeduje antibakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani’, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island, koja je i radila na ovim istraživanjima.

Iako je njeno istraživanje tek u početnoj fazi, ona smatra kako inicijalni rezultati imaju veliki potencijal što se tiče uporabe karvakrola u borbi protiv raka.

Ova ukusna biljka, koja je neizostavna kada pripremate pizzu, sadrži brojne tvari u sebi kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, niacin i beta-karoten, kao i mnoge druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica.

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija, a stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.

Koristite ga u obliku svježih listova, kao usitnjeni i mljeveni začin ili kao čaj. Ako ga ukuhavate u jela, ubacite ga pred sam kraj kuhanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...