Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Maleni grm tamnoplavih bobica – Borovnica

Na spomen borovnice svima nam na prvu dolazi slika malenih tamno plavih bobica. Da, to i jest borovnica, odnosno plod te jako ljekovite biljke.

Borovnica raste kao maleni grm sa čvorastim stabljikama.

Dostigne visinu tek 20 do 30 centimetara, a u zemlji krije svoj puzavi korijen. Mladi listovi borovnice jajastog su oblika, s kratkom peteljkom koji su na rubovima sitno nazubljeni. Pojedinačni cvjetovi nalaze se u pazuhu lista. Cvjetovi su okruglastog oblika koji malo nagoni na oblik zvona, a imaju svijetlo ružičastu boju. Plod borovnice je sočna crno modra, ili tamno plava boba veličine graška, koja na vrhu završava kružnom udubinom, koja podsjeća na krunu.

Stanište borovnice su bogata tla crnogoričnih i bjelogoričnih šuma.

Borovnica je jako ljekovita biljka, a o tome najbolje svjedoči i to da se danas plod borovnice ubraja u supernamirnice. Ljekoviti dio ove biljke su i njezini listovi, koji se sabiru prije sazrijevanja plodova i suše se na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodove sabiremo ljeti, nakon sazrijevanja, a sušimo ih na suncu.

Ljekovito djelovanje: Listovi borovnice upotrebljavaju se protiv stvaranja mokraćne kiseline te za liječenje kod povraćanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja i šećerne bolesti. Ove tamno plave bobe se upotrebljavaju u liječenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita. Listovi biljke predstavljaju važan narodni lijek protiv šećerne bolesti. Toliko je djelotvoran da ga neki zovu biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što sazru bobice, jer kasnije nemaju ljekovite vrijednosti. Čaj od listova borovnice ne smije se piti bez nadzora. Listove sušimo u tankim slojevima u hladu ili u pećnici na 40C.

Listovi od borovnice koje prelijemo vrelom vodom ublažavaju upalu mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

Bobice jedemo svježe ili osušene i uložene u rakiju. Sušimo ih na 45C. Od njih pravimo i ekstrakt sa rakijom, cijedimo sok ili marmeladu.

Sok je najbolji za grgljanje, a marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i grla. Najdjelotvorniji je sirovi sok borovnice. Suhe bobice zaustavljaju proljev, naročito kod male djece, dok sveže djeluju kao blagi purgativ. Na taj način pomažu kod zatvora.

Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemoroida. Sok liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod smetnji kod probave i nedostatka apetita.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...