Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kombuča: Čajna gljiva istočnjačke kulture

kombucha gljiva
Foto: Pixabay / Kombucha napitak

Kod nas je zovemo čajna gljiva, kombucha ili kombuha, a riječ je o jako ljekovitom mikroorganizmu koji se već dugo godina koristi u istočnjačkoj medicini. Kod nas je kombuha još uvijek slabo poznata, no postoje osobe koje uspješno uzgajaju i koriste ovu čudnovatu kulturu.

Mnogi smatraju da napitak u kojem se combucha gljiva razvija ima ljekovite moći. Kažu da taj napitak vraća mladost, uklanja bore i djeluje dobro na naše zdravlje na još mnoge načine.

Napitak u kojem raste gljiva je crni čaj. Da bi se gljiva dobro razvijala čaj se treba obogatiti po posebnoj recepturi, koju ćemo napisati u nastavku. Čajnu gljivu mnogi koriste, prvenstveno jer se pokazala jako efikasnom po naše zdravlje. Osim što dobro djeluje na naš fizički izgled, kombuha čaj efikasno jača naš imunitet, a neki smatraju da prevenira neke vrste raka. Istočnjačka alternativna medicina jako cijeni ovu gljivu.

Čaj u kojem gljiva obitava i razvija se, u sebi sadrži mnoge vrijedne spjeve. Bogat je različitim mikroorganizmima, uključujući i lišaj, kvasac te neke bakterije koje će dobro doći našem organizmu. U čaju pronalazimo znatne količine i drugih elemenata, koji su svi redom potrebni za očuvanje općeg zdravstvenog stanja.

Japanska čajna gljiva, kako se još zove, koristi se stoljećima u Rusiji i Aziji. Smatra se da je eliksir dugovječnosti, i da pomlađuje osobu. Čaj u sebi sadrži koncentraciju visokokvalitetnih bjelančevina, koje organizam lako razlaže i koristi.

Čajna gljiva raste u crnom ili zelenom čaju

Kada se gljiva uzgaja najbolje je koristiti crni ili zeleni čaj. Taj čaj se obogati šećerom, i potrebnom dozom jabučnog octa. Da bi gljiva uspjela potrebno je osigurati odgovarajuću mikroklimu. Kombuča najbolje napreduje na posebno tempiranoj temperaturi, između 23C i 27 stupnjeva Celzijevih.

Kasnije ćemo detaljno objasniti kako se uzgaja kombucha. Sada ćemo nastaviti sa opisom ove gljive.

Čajnoj gljivi treba oko jedan tjedan da se reproducira. Tijekom razvoja ova gljiva proizvodi glukuronsku, mliječnu i octenu kiselinu. Sve spomenute kiseline ostaju u čaju, koji se kasnije koristi kao lijek. Osim spomenutih kiselina, gljiva kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, te enzime koji su korisni za ljudsko tijelo. Djeluje i kao prirodni antibiotik.

Kombucha gljiva kao eliksir za dugovječnost

Kažu da je ovaj čajni napitak eliksir za dugovječnost. Nije čajna gljiva na tako dobrom glasu bez razloga. Naime, kroz dugo godina korištenja ovog napitka ljudi su primijetili da osobe koje svakodnevno piju barem 2 dcl ovog napitka na dan imaju mladu i zategnutu kožu. Redovni konzumenti ovog čaja izgledaju mlađe, nemaju staračke pjege niti neke druge znakove starenja po sebi.

Mnogi su potvrdili da ovaj čaj može sniziti povišeni krvni tlak, poboljšati rad žlijezda i pojačati metabolizam. Čajna gljiva pomaže našem tijelu da potroši masnoće, zbog čega je dobar prirodni preparat za mršavljenje.

Pored svega spomenutog, čajna gljiva može da smanji povišeni šećer u krvi, povišeni kolesterol te može pomoći kod reumatskih oboljenja i različitih problema s artritisom.

Japanska čajna gljiva dobra je u slučaju lošeg rada želuca, slabih jetara i bubrega. Mnogima je pomogla kod kostobolje, arterioskleroze, i različitih kožnih oboljenja.

Uspješno obnavlja i crijevnu floru, na taj način pomažući da ne dođe do opstipacije ili pak proljeva.

Naučnici, koji proučavaju ovu gljivu, imaju neke ohrabrujuće rezultate u vezi i najgorih oboljenja. Izgleda kako bi čajna gljiva mogla pomoći u prevenciji nekih vrsta raka, a možda i liječenju različitih tumora. Kombuha može pomoći tijekom menopauze da smanji napade vrućine, takozvane valunge.

Pomaže i astmatičarima i oboljelim od bronhitisa, kao i kod kašlja. Gljiva čisti žučni mjehur, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proljev te pomaže kod nesanice.

Objasnit ćemo kako da sami uzgojite kombuhu

Ako želite sami sebi pripremiti ovaj čaj, evo i načina kako da to učinite.

Uzgoj kombuhe zahtjeva brigu i strpljenje, te poseban osjećaj da bi dobili zadovoljavajuće rezultate.

Lako se uzgaja kod kuće, no trebate biti vješti i stalno pratiti kako se gljiva razvija.

Kombuha čaj se pravi u staklenim posudama. Najbolje je uzeti staklenku širokog grla, zapremine oko 5 litara.

Na jednu litru vode treba dodati 100 grama šećera i žličicu crnog ili zelenog čaja. Zašećerenu vodu sa čajem prokuhajte i pustite da se ohladi.

Kada prvi put uzgajate ovu gljivu, vama treba kultura za početak. Gljivu može se kupiti u bio dućanima, ili posuditi od nekoga tko već uzgaja od prije. Kada stavljate gljivu u novo pripremljenu tekućinu, važno je da je operete u lagano mlakoj vodi. Tako opranu je položite u novi čaj koji se ohladio na sobnu temperaturu.

Staklenku u kojoj će obitavati gljiva trebate poklopiti gazom i čuvati na svijetlom mjestu osam dana. U tom periodu gljiva napreduje, čime se obogaćuje sastav čaja. Njega nakon 8 dana odlijete i pijete.

Za nastavak uzgoja gljive pripremite novi čaj, i ponovite čitav postupak koji smo već opisali.

Ako vam kombucha gljiva ostane i dulje od 8 dana nije problem. U tom slučaju ste dobili prirodni ocat koji će poslužiti za kiseljenje, a gljiva će se vjerojatno oporaviti u novom čaju koji pripremite.

Također, ako vas duže neće biti kući, gljivu možete osušiti između dva lista filtar papira, te ju kasnije opet iskoristiti.

Što je točno kombucha gljiva?

Kombucha nije gljiva poput drugih koje poznajemo. Naime, riječ je o simbiozi različitih mikroorganizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Izgledom podsjeća na višeslojnu membranu, sive boje koja pluta na vrhu čaja. Kombuha se ne jede. Prije nego nastavite čitati – kako se uzgaja ova gljiva, pročitajte jedan zanimljiv članak u kojem je kombuha detaljno opisana.

Sada ćemo opisati detaljno – Kako se uzgaja kombucha gljiva

Ako ste početnik, najbolje bi bilo krenuti sa pripremom 2 litre čaja. Kada usavršite znanje, kasnijie možete pripremati čaj u staklenkama od 5 litara.

Postupak pripreme slijedite po detaljnim uputama. Napisat ćemo ih po koracima, da lakše pratite što sve trebate učiniti.

Pripremite čaj na uobičajeni način. Na 1 litru svježe skuhane vode dodajte 2 čajne žličice crnog ili zelenog čaja. Ako vam je lakše, slobodno koristite čaj u vrećicama. Nakon toga procijedite čajne listiće kroz cjedilo, ili izvadite vrećicu sa čajem iz vode.

U čaj koji ste pripremili dodajte između 140 i 200 grama bijelog šećera, prije nego se do kraja ohladi. Promiješajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi.

Ohladite čaj i stavite gljivu u njega. Kada se čaj ohladio na temperaturu od 20C do 25C stupnjeva, pretočite ga u posudu u kojoj namjeravate uzgajati kulturu. Najbolje je koristiti staklenke, što je i naša preporuka. Ako ovaj napitak pripremate prvi put, da bi kultura bolje napredovala, u čaj dodajte i tečnosti koje ste dobili zajedno sa gljivom. Za sve sljedeće pripreme uvijek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vašu novu pripremu.

Gornji otvor staklenke zaštitite lanenom ili pamučnom krpom. Važno je da kombuha slobodno diše, a da u isto vrijeme vaš napitak ne napadnu insekti.

Fermentacija treba da traje 8-12 dana, ovisno od temperature i drugih uvjeta na koje gljiva reagira. Što je temperatura prostorije bliža 25C, to će se brže odviti proces fermentacije. Period od8 do 12 dana je samo orijentacija.

Uvjeti potrebni za uzgoj kombuha gljive i čaja

Kombuha kultura treba toplo i tamno mjesto. Važno je da je ne pomjerate, i da temperatura ne pada ispod 20C, ili ode iznad 30C stupnjeva. Idealno bi bilo da obitava u prostoriji u kojoj nema jakog svjetla, ili u mraku, na temperaturi između 23 stupnja Celzija do 27C.

Što se događa u posudi dok se kombuha razvija?

Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgrađuje šećer i pretvara ga u plin, te razne organske kiseline i druge spojeve. Kombinacija tih procesa daje Kombuha napitku njegov prepoznatljiv okus. Napitak je ispočetka sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vrijeme počinje se razvijati kiseli okus, kao rezultat aktivnosti bakterija. Slatki okus postaje kiseo. Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli okus pustite da fermentacija traje duže.

Kada čaj postigne željeni stupanj kiselosti (pH 2,7-3,2), ovisno od osobnog ukusa, sa čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom, pa je stavite u novi pripremljeni čaj. Čaj koji ste dobili pijte po potrebi, kako smo spomenuli na početku ovog dugačkog članka.

Par savjeta za kraj: Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije. Nakon što ste izdvojili napitak, i pretočili u bocu, pustite ga da stoji barem 5 dana i onda ga pijte. Aktivnost bakterija je zaustavljena u zatvorenoj boci, no kvas će raditi još neko vrijeme. Ako su staklenke čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne može izaći. Na taj način se dobiva pjenušavi napitak. U tu svrhu obično su dovoljni tih nekoliko dana u staklenc. Kombuha napitak ostaje dobar mjesecima. Ne brinite, u jednom trenutku kvas ce prestati da proizvodi plin. Preporučljivo je staklenke čuvati na hladnom mjestu.

Okus kombuha napitka

Napitak čajne gljive ima prijatan okus. Blago je pjenušav, pomalo kiselkast i osvježavajući.

Pijte ga po 3 čaše na dan, jednu čašu jedan do dva decilitra na prazan želudac ujutro, drugu čašu nakon ručka, a posljednju čašu nešto prije odlaska na spavanje.

NAPOMENA: Nekada kultura pliva na površini, dok nekada zna potonuti. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...