Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako se liječe virusne infekcije?

Virusi su vrlo čudni. Nevjerojatno su mali, tako sićušni da, dok pomoću običnog mikroskopa možete vidjeti tjelesne stanice i bakterije koje ih možda mogu napasti, za promatranje virusnih čestica morate imati mnogo moćniji elektronski mikroskop.

Dobre su vijesti da je za nekoliko ljekovitih biljaka koje se tradicionalno koriste u biljnoj medicini znanstveno dokazano djelovanje protiv virusa. Upravo njih koristim kad imam prehladu, gripu ili neku drugu virusnu infekciju.

Rudbekija (Echinacea, različite vrste). Rudbekija je daleko najpopularnija protuvirusna ljekovita biljka, i iz vrlo dobrog razloga. Rudbekija se protiv virusa bori na dva načina. Ona sadrži tri sastojka sa specifičnim protuvirusnim djelovanjem, a to su kofeinska kiselina, cikorijska kiselina i ehinacin. Pokazalo se i da ekstrakti korijena rudbekije djeluju poput interferona, protuvirusnog sastojka što ga proizvodi samo tijelo. Pored toga, rudbekija jača imunološki sustav, čime pomaže organizmu da se sam učinkovitije brani od virusnih infekcija. Travari bez oklijevanja veličaju rudbekiju kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava, ali znanstvenici zapravo još uvijek u potpunosti ne shvaćaju na koji način ona potiče to jačanje imunološkog sustava. Neki smatraju da ona u organizmu povećava razinu sastojka poznatog pod nazivom properdin, koji aktivira određeni dio imunološkog sustava, koji se stručno naziva komplementarna staza, a odgovoran je za slanje bijelih krvnih zrnaca kojima se organizam bori protiv bolesti u zaražena područja, kako bi se ondje sukobila s virusima i bakterijama. Drugi znanstvenici drže da drugi sastojci biljke, lipofilični amidi i polarni derivati kofeinske kiseline, predstavljaju samu osnovu njezine aktivnosti u poticanju jačanja imunološkog sustava. Jedan njezin sastojak, cikorijska kiselina, ograničava djelovanje integrasa, enzima važnog za razmnožavanje virusa. Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade za medicinsku primjenu ljekovitog bilja, odobrila je upotrebu rudbekije u liječenju simptoma sličnih gripi. To predstavlja značajno znanstveno priznanje ove ljekovite biljke, koja potječe iz Amerike.

Kineski kozlinac (Astragalus, različite vrste). Ova kineska ljekovita trava jača imunološki sustav, a poznata je i pod izvornim imenom huang qi. U jednoj maloj kineskoj studiji, deset ljudi čiji su srčani mišići bili zaraženi virusom Coxsackie B, koji izaziva upalu srčanog mišića ili miokarditis, primalo je injekcije ekstrakta kineskog kozlinca tijekom tri do četiri mjeseca. Aktivnost njihovih prirodnih antitijela, dijela imunološkog sustava, porasla je za 11 do 45 posto. Utvrđen im je i porast razine alfa i gama-interferona, protuvirusnih supstancija koje proizvodi sam organizam. Stoga ne čudi da su se simptomi bolesti ublažili. Europske studije navode na zaključak da su, kao i kod rudbekije, mnogi sastojci kozlinca koji jačaju imunološki sustav aktivni i kad ih se uzima oralno.

Zmajeva krv (Croton lechleri). Ova je biljka poznata i pod nazivima sangregrado ili sangre de drago. Postoji dobar razlog zašto se slika zmajeve krvi nalazi na stražnjoj strani korica Amazonskog etnobotaničkog rječnika. Nekoliko njezinih sastojaka, među kojima i dimetilcedruzin i taspin, imaju protuvirusno djelovanje i pospješuju zacjeljenje rana, što može biti posebno korisno protiv rana koje izaziva virus herpesa. Prirodna mješavina sva tri sastojka liječi rane tri puta brže nego svaki od njih pojedinačno.

Bijeli luk (Alliutn sativum). Pored njegova dobro poznatog protubakterijskog djelovanja, bijeli luk djeluje i protiv virusa. Prema dr. Heinrichu P. Kochu, nekoliko sumpornih spojeva u bijelom luku djeluje na virus gripe. Neki liječnici koji koriste ljekovite biljke preporučuju uzimanje dvije kapsule bijelog luka dnevno za liječenje prehlade, gripe i drugih virusnih infekcija. Naturopat dr. Jane Guiltinan preporučuje uzimanje do desetak češanja bijelog luka dnevno. Druga namirnica dobra za istu svrhu je crveni luk, bliski srodnik bijelog luka, koji ima slično protuvirusno djelovanje.

Kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis). Poput rudbeki je, zlatni korijenje sredstvo za jačanje imunološkog sustava, zahvaljujući berberinu kojeg sadrži.

Borovica (Juniperus, različite vrste). Čak niti među travarima nije dovoljno poznato da borovica sadrži jedan moćni protuvirusni sastojak, dezoksipodofilotoksin. Čini se da ekstrakti borovnice ograničavaju djelovanje velikog broja različitih virusa, uključujući one koji izazivaju gripu i herpes. Pripravite čaj od borovice.

Matičnjak (Melissa officinalis). Ova ljekovita biljka vrlo je preporučljiva kao sredstvo protiv virusa, posebno protiv virusa herpesa.

Sladić (Glycyrrhiza glabra). Pored mnogih drugih ljekovitih svojstava, sladić aktivno djeluje i na mnoge vrste virusnih infekcija. Jedan od njegovih osam aktivnih protuvirusnih sastojaka, glicirizin sprječava razvoj velikog broja procesa koji sudjeluju u reprodukciji virusa, među ostalim i prodor u stanice organizma i reprodukciju genetskog materijala virusa. Možete kušati njegov čaj, koji ćete pripraviti tako što ćete nekoliko žličica isjeckanog osušenog korijena sladića dodati na jednu šalicu uzavrele vode, pustite da počine oko deset minuta.

Šitake (Lentinus edodes). Prema jednom izvještaju objavljenom u uglednom časopisu Lawrence Review od Natural Products, ova ukusna azijska gljiva, koja se sve više uzgaja i izvan svoje postojbine, sadrži sastojak lentinan, koji djeluje protiv virusa i jača imunološki sustav. Njezino je protuvirusno djelovanje dokazano u eksperimentima na laboratorijskim životinjama. Ekstrakt šitakea zaštitio je miševe od virusa encefalitisa. Mogu se nabaviti i kapsule pripravljene od šitakea, ali ju možete i jesti u nekom jelu koje pripremite.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus). Nekoliko sastojaka eukaliptusa, hiperozid, kvercetin i taninska kiselina, posjeduju protuvirusne vrijednosti, prema mišljenju farmakognostičara (farmakologa prirodnih proizvoda) dr. Alberta Leunga.

Forzitija (Forsythia suspensa) i japanska kozja krv (Lonicera japonica). Poput matičnjaka, japanska kozja krv i forzitija sadrže sastojke koji dokazano uništavaju viruse. Ovu kombinaciju japanske kozje krvi, forzitije i matičnjaka možete piti vruću, prije odlaska na počinak.

Đumbir (Zingiber officinale). Dobar stari đumbir nije dobar samo za morsku bolest i želučane smetnje. Prema mišljenjima mnogih, on sadrži deset protuvirusnih sastojaka. Stoga, ako imate neku virusnu bolest, možete kušati piti čaj od đumbira ili ga obilato dodati jelima koja pripravljate. Mnogi protuvirusni sastojci koji se nalaze u đumbiru, mogu se pronaći i u kurkumi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...