Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Sami uzgojite korijen đumbira – Korijen ove biljke lako je uzgojiti kod kuće, jako je ljekovit, pa svakako pokušajte

Đumbir je biljka koja dolazi iz jugoistočne Azije, gdje se kao prirodni lijek koristi već preko tri tisuće godina.

Biljka je jako poznata kao lijek, pa ćemo spomenuti kako možete sami da je uzgojite u vašem domu, te da ju koristite po potrebi.

Đumbir je biljka kojoj za rast i razvoj treba toplija klima. Ipak, ne valja biljku stavljati na mjesto koje je direktno izloženo jakom suncu. Važno je da temperatura gdje se uzgaja đumbir ne dolazi do 4C ili ispod, jer se u tom slučaju korijen neće pravilno formirati. Ako je pak temperatura odgovarajuća, korijen raste jako brzo i biljka cvjeta bez problema.

Za rast, đumbiru pogoduju rastresita i plodna zemljišta, koja u sebi sadrže dosta organske materije. Također, đumbir traži dosta vlažna tla, pa se mora često zalijevati.

Kako da sami sebi uzgojite ovaj jako ljekovit korijen?

Pokazati ćemo vam način kako da uzgojite đumbir u kućnim uvjetima. Da bi đumbir uspio rasti nabavite korijen koji ima male zelene izdanke (klice). Ako imate korijen bez izdanaka, tada vam predlažemo da ga stavite u vrećicu i pustite negdje u sobi na tamnom mjestu dok oni ne izbiju. U tamnoj vrećici će vaš korijen proklijati i biti spreman za sadnju.

Za sadnju korijena bit će vam potrebna dublja saksija sa gornjim promjerom od nekih 25 cm. U saksiju stavite zemlju koju koristite za cvijeće.

U saksiju, odnosno zemlju posadite korijen đumbira tako da iz zemlje vire vrhovi zelenih izdanaka. Ako želite posaditi đumbir na više mjesta onda možete korijen rezati tako da svaki izdanak (bude ih više) posadite zasebno. Svaki od njih će se primiti i dati ovaj prirodni lijek.

Zemlja u kojoj je posađen đumbir treba da bude vlažna, a temperatura zemlje da bude oko 25C. Stavite saksije na mjesto gdje ima dovoljno svjetla, a opet da biljka ne bude izložena direktnom, jakom sunčevom udaru.

Ako ste vodili brigu o biljci i imali sreće, trebat ćete ju presaditi u veću saksiju, barem onu promjera 35 cm. Već sljedeće jeseni, prestaje se sa zalijevanjem biljke, te kada se zemlja u saksiji dobro osuši može se vaditi korijen koji se već dobro razmnožio po zemlji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...