Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako uzgojiti đumbir

Želite sami uzgojiti đumbir? Mnogo je povoda za to, od toga da znate kako imate pravi prirodni korijen đumbira, koji nije prskan i tretiran kemikalijama, pa sve do činjenice da je riječ o skupocjenom korijenu koji nije uvijek svima pristupačan.

Đumbir je po prirodi biljka dalekog jugoistoka Azije.

Raste na području od Kine, Japana preko Malezije do Australije. U tom dijelu Azije, đumbir je poznat i upotrebljavan već više od tri tisuće godina.

Da se vratimo na sadnju đumbira. Ako želite kući, u vrtu ili baš u domu posaditi đumbir pratite ove jednostavne korake. Uzgajanje đumbira nije komplicirano, niti previše zahtjevno.

Dakle, svaki dio rizoma trebate odlomiti, ili još bolje odrezati. Korijen đumbira se sadi u proljeće. Đumbir je široko razgranat grm koji naraste više od jednog metra u visinu, a ima uske sabljaste listove. U vrijeme uzgoja traži prilično vlage i dobro drenirano tlo. Rizome sadite na dubinu od nekih 5 cm, i to kad prođe opasnost od smrzavanja i mraza. Redovno ga treba zalijevati.

Postoji više vrsta đumbira, ali je razlika između njih, za nas neznatna. Prikupljanje korijena, odnosno berbu đumbira treba obaviti oko sedam mjeseci nakon cvatnje, a za sušenje čak i do 10 mjeseci poslije sadnje.

Zašto se kod nas ne nalazi u širokom uzgoju, osim ponegdje kao lončanica, premda ne baš atraktivna? Vrijeme uzgoja počinje mu zadirati u hladniji dio godine, te kod nas ne bi stigao kvalitetno izrasti i sazreti za jelo. Ali ga zato možemo povremeno naći na našim tržnicama. Đumbir se od pamtivijeka koristi u kineskoj narodnoj medicini i pripisuju mu se u različitim zemljama razne moći. Ipak se najviše koristi kao delicija u jelima, kao začin ili prilog. Prije upotrebe rizome trebamo oljuštiti kao krumpir i odstraniti im kožu. Plodove đumbira možemo skladištiti kraće vrijeme u hladnjaku ili ih zamrznuti. Najbolje je đumbir na proljeće zasaditi ili prije proljeća na toplo mjesto u lonce. Tijekom ljeta mogu vam, ali više kao atrakcija, koristiti kao ukopana lončanica u vrtu.

Đumbir ima mnoga priznata ljekovita djelovanja, što je samo još jedan dodatni razlog da ga sami sebi posadite i da uvijek pri ruci imate korijen đumbira.

Ako želite pročitati i o sadnji đumbira u domu u lončanici, slijedite link.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...