Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako uzgojiti đumbir

Želite sami uzgojiti đumbir? Mnogo je povoda za to, od toga da znate kako imate pravi prirodni korijen đumbira, koji nije prskan i tretiran kemikalijama, pa sve do činjenice da je riječ o skupocjenom korijenu koji nije uvijek svima pristupačan.

Đumbir je po prirodi biljka dalekog jugoistoka Azije.

Raste na području od Kine, Japana preko Malezije do Australije. U tom dijelu Azije, đumbir je poznat i upotrebljavan već više od tri tisuće godina.

Da se vratimo na sadnju đumbira. Ako želite kući, u vrtu ili baš u domu posaditi đumbir pratite ove jednostavne korake. Uzgajanje đumbira nije komplicirano, niti previše zahtjevno.

Dakle, svaki dio rizoma trebate odlomiti, ili još bolje odrezati. Korijen đumbira se sadi u proljeće. Đumbir je široko razgranat grm koji naraste više od jednog metra u visinu, a ima uske sabljaste listove. U vrijeme uzgoja traži prilično vlage i dobro drenirano tlo. Rizome sadite na dubinu od nekih 5 cm, i to kad prođe opasnost od smrzavanja i mraza. Redovno ga treba zalijevati.

Postoji više vrsta đumbira, ali je razlika između njih, za nas neznatna. Prikupljanje korijena, odnosno berbu đumbira treba obaviti oko sedam mjeseci nakon cvatnje, a za sušenje čak i do 10 mjeseci poslije sadnje.

Zašto se kod nas ne nalazi u širokom uzgoju, osim ponegdje kao lončanica, premda ne baš atraktivna? Vrijeme uzgoja počinje mu zadirati u hladniji dio godine, te kod nas ne bi stigao kvalitetno izrasti i sazreti za jelo. Ali ga zato možemo povremeno naći na našim tržnicama. Đumbir se od pamtivijeka koristi u kineskoj narodnoj medicini i pripisuju mu se u različitim zemljama razne moći. Ipak se najviše koristi kao delicija u jelima, kao začin ili prilog. Prije upotrebe rizome trebamo oljuštiti kao krumpir i odstraniti im kožu. Plodove đumbira možemo skladištiti kraće vrijeme u hladnjaku ili ih zamrznuti. Najbolje je đumbir na proljeće zasaditi ili prije proljeća na toplo mjesto u lonce. Tijekom ljeta mogu vam, ali više kao atrakcija, koristiti kao ukopana lončanica u vrtu.

Đumbir ima mnoga priznata ljekovita djelovanja, što je samo još jedan dodatni razlog da ga sami sebi posadite i da uvijek pri ruci imate korijen đumbira.

Ako želite pročitati i o sadnji đumbira u domu u lončanici, slijedite link.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...