Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Borovica ili kleka – Malene ljekovite bobice

borovica ljekovitost
Foto: Pixabay / Kleka

Borovica je dosta poznata ljekovita biljka naših predjela. Dolazi iz porodice Cupressaccae, a u svijetu je poznata pod latinskim imenom Juniperus communis. Borovica ima iznimnu ljekovitost, zbog čega smo se odlučili malo detaljnije opisati biljku.

Pročitajte članak kako se priprema jako zdravi sirup od kleke.

Borovica ili smreka raste po svijetlim šumskim brežuljcima, krčevinama, klisurama i neplodnom, kamenitom tlu gorskih strmina.

To je zimzeleni dvodomni grm, ili manje drvo, razgranato, vrlo uskih, vječno zelenih listova (iglica), koji su po 3 u pršljenu. Žuti, muški, prašnički cvjetovi nalaze se u pazušcima listova, ženski su kratki, zeleni češeri iz kojih se razviju plodovi ili bobe veličine graška, prve godine zelene i nezrele, a tek na početku druge jeseni sazore, oboje se crno-ljubičasto i prevuku voštanom maglicom kao šljive.

Kleka je poznata biljka naših prostora, ali slabo korištena, posebno u ljekovite svrhe. Naučite neke tajne ove biljke, kada nam može pomoći i koji su ljekoviti pripravci dobri za pojedine tegobe.

Sljedeći put kada odete u prirodu, i vidite malene crne bobice, zaštićene trnovitim listovima smreke, svakako uberite šaku ili dvije tih bobica pa sebi pripremite neki ljekoviti proizvod.

Ljekovita svojstva kleke su mnoga, pa ćemo spomenuti neka od njih

Ljekovitost biljke kleke je odavno poznata, pa se kroz povijest jako često koristila kao prirodni lijek protiv zastoja mokraće. Za dezinfekciju mokraćnih organa, pomoć pri probavi, bolje iskašljavanje, protiv raznih bolesti želuca i bubrega. Osim toga, kleka se koristi i kao prirodni lijek za liječenje mnogih bolesti, kako za vanjsku, tako i za unutrašnju upotrebu.

Kleka je odličan prirodni diuretik pa se zato često koristi kao lijek protiv zastoja mokraće, vodene bolesti, protiv kašlja, nazeba, astme, za stomačne probleme i slična oboljenja.

Borovica i ljekovitost biljke

Plodovi borovice nekada su se koristili za zaštitu od kuge, kolere i drugih bolesti, pa je u narodu i danas ostalo uvjerenje da je žvakanje plodova borovice najbolja zaštita protiv svake zaraze.

Često se kleka koristi kao prirodni preparat koji uklanja žgaravicu. Plodovi sadrže eterično ulje, flavonoidne glikozide, i trjeslovine. Pronalazimo čak 30% invertnog šećera, pektin, gume, smole i razne voskove. Pripravci od borovica djeluju antiseptički i diuretički. Koriste se kod vodene bolesti, smanjenog mokrenja, reume, gihta, edema nastalih zbog loše cirkulacije, kod nadutosti i grčeva u želucu i crijevima. Dobre su kod žučnih tegoba, za pospješivanje menstruacije, kod bronhitisa i sluzi u dišnim organima, za detoksikaciju organizma.

Ne smiju se koristiti kod upalnih stanja bubrega jer djeluju iritirajuće na epitel bubrega. Kod dugotrajne uporabe mogu izazvati oštećenja praćena pojavom proteina i krvi u mokraći. Ne treba ih uzimati ni u trudnoći.

Pripravljanje čaja od kleke nije komplicirano, pa isprobajte i sami: Uzmite čajnu žlicu nagnječenih smrekinja i prelijte ih sa 2,5 dl kipuće vode, poklopite i procijedite nakon 5 minuta. Popijte 2-3 šalice čaja. Kod dišnih tegoba čaj se može sladiti medom. Trebate paziti da ne pretjerate sa čajem, i da ga ne pijete u kontinuitetu duže od deset dana. Plodovi borovice se često koriste u čajnim mješavinama koje se mogu piti i duže vrijeme.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...