Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekoviti sok od smreke (bobica smreke) – Ovaj zdravi i osvježavajući napitak se pravi tako što se bobice smreke ukisele

Smreka ili kleka je zimzelen grm visine od 0,5 do 7 m. Ima vrlo uske, zašiljene, bodljikave listiće, odnosno iglice, pa je vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat.

Zeleni plodovi su joj jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamno-crni ili ljubičasti, imaju smolast i aromatičan miris i gorko-sladak ukus.

Čitava biljka je ljekovita, ali se najčešće koriste plodovi. Ljekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu ljekoviti, te ih ne treba koristiti. Beru se od kraja ljeta do početka zime, a suše na vjetrovitom mjestu. Iglice i mlade grane beru se od travnja do početka kolovoza, usitne i suše na isti način kao i plodovi.

Ljekovito djelovanje smreke (kleke), jednostavnog napitka je mnogostrano a uglavnom proizlazi iz eteričnog ulja koje je najvećim dijelom nalazi u bobicama. Na mjesta do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire smreka. Smreka pospješuje tvarnu izmjenu, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma, a u prvom redu djeluje na urinarni, respiratorni, digestivni i živčani sistem.

Čaj od smreke koristi se protiv kašlja, katara pluća i drugih bolesti dišnih organa. On pročišćava krv i liječi katar mjehura te izaziva znojenje, ukoliko ga pijemo u krevetu, dobro pokriveni. Čaj od smrekinih iglica pak, ako se pije redovito, otklanja proljetni umor!

Para od smrekinih grančica, zbog djelovanja terpentinskog ulja koje sadržava, pročišćava dišne organe, liječi bronhije, bronhijalni katar, upalu grla i pluća.

Naučite sami sebi pripremiti sok od smreke – Evo recepta

Ljekoviti sok od smreke

Ovaj zdravi i osvježavajući napitak se pravi tako što se bobice smreke ukisele, odnosno, njihovim vrenjem se dobije napitak koji ima zdrava svojstva plodova smreke.

Sastojci za pripremu: 1,5 dl smrekinih bobica, nekoliko kriški limuna, pola jabuke i 1 litra vode

Priprema soka: Bobice od smreke se operu, stave u čistu staklenku ili bocu. Doda se limun i jabuka isječena na kriške i natoči se voda (ne do vrha staklenke – ostavite malo prostora za vrenje).

Ovako pripremljene bobice od smreke se ostave 10-12 dana na toplom mjestu (na temperaturi od oko 25 stupnjeva). Nakon 10-ak dana je sok gotov. Procijedite ga, ohladite i po želji dodajte još limuna ili voćnog sirupa, kao na primjer sirupa od višanja, ako želite da sok bude sladak.

U staklenku sa bobicama od smreke stavite novi limun i jabuku te naspite ponovo vodu i za 10-12 dana imat ćete novi sok. Ovaj proces možete ponavljati sve dok bobice ne padnu na dno staklenke jer je to znak da se više ne mogu koristiti.

Dobar je i čaj od vršaka smreke: Iglice ili vrške smreke popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup od smreke protiv kašlja i iscrpljenosti: 1 kg mladih izdanaka smreke i 1 kg šećera.

U svibnju naberite mlade svijetlo-zelene vrške smreke, (jele ili bora, a možete i miješati).

Vrške smrekinih iglica posložiti u staklenku i to naizmjenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu staklenku pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca, staklenku možete staviti na vrlo slabo ugrijanu ploču šporeta. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procijediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po jušnu žlicu na dan, a djeca tri put dnevno po malu žličicu.

Još jedan prirodni lijek od smreke.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...