Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Prirodni lijek za giht

Spominjali smo giht, odnosno bolest zglobova koja se očituje simptomima kao što su crvenilo, osjetljivost, nagli napadi jake boli, toplina i oticanje pojedinih zglobova.

Kod gihta je najčešće pogođen samo jedan zglob, posebno zglob palca na nozi, no to nije pravilo.

Iako rijetko, u slučaju gihta mogu biti pogođeni i cijela noga, koljeno, cijela ruka, zglob ruke ili lakat. Naslage mokraćne kiseline mogu se pojaviti kao kvrge pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Dakle, giht nastaje zbog taloženja kristala iz mokraćne kiseline.

Giht, također poznat kao urični artritis ili kristalno-induciran artritis, jedna je od najstarijih poznatih bolesti.

Još u 17. stoljeću, širenje gihta u Velikoj Britaniji poprimilo je skoro epidemijske razmjere. Bolest je gotovo isključivo napadala bogati sloj društva i plemstvo, pa se stoga nazivala i bolest kraljeva. Giht je dobar primjer bolesti povezane s nepravilnom prehranom i pretjeranim konzumiranjem alkohola. Nekada je giht bio vrlo bolan, ali danas se jednostavno kontrolira pravilnim liječenjem i prehranom.

Zbog čega se javlja giht? U normalnom stanju organizma, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi te se izbacuje preko urina. Ako tijelo povećava proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne mogu da eliminiraju dovoljno mokraćne kiseline iz tijela, njena koncentracija u krvi se povećava. To stanje zove se hiperuricemija. Kada se stvore kristali mokraćne kiseline kao rezultat hiperuricemije, može se razviti giht. Osim nepravilne prehrane i pretjerane konzumacije alkohola, giht mogu uzrokovati i drugi faktori poput oštećenja bubrega koja mogu spriječiti normalno uklanjanje mokraćne kiseline, lijekovi protiv srčanog udara i visokog krvnog tlaka, bolesti krvnih stanica i krvotvornih organa, psorijaza i određene vrste karcinoma te genetski defekti u metabolizmu koji uzrokuju hiperprodukciju i zadržavanje mokraćne kiseline.

Kako prepoznati giht? Simptomi gihta su crvenilo, osjetljivost, nagli napadi jake boli, toplina i oticanje pojedinih zglobova. Najčešće je pogođen samo jedan zglob, posebno zglob palca na nozi. Kristali mokraćne kiseline također se mogu skupljati u bubrezima i stvarati bubrežne kamence. Bolni napadi se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, a pojava gihta 20 puta češća je u muškaraca nego kod žena. Prvi napad često se dogodi muškarcima u dobi između četrdesete i pedesete godine života. Kod žena je rjeđe prisutan jer su one zaštićene djelovanjem estrogena koji potiče izbacivanje mokraćne kiseline iz bubrega. Međutim, broj oboljelih žena povećava se u doba menopauze.

Terapija ljekovitim biljem – Naučite koje su biljke dobre za liječenje gihta

Pravilan izbor prirodnih proizvoda od velike je pomoći u liječenju gihta, pa da spomenemo koji su to.

Ovom prilikom ćemo navesti biljke koje povoljno djeluju na pravilno funkcioniranje bubrega, sprječavaju bubrežne infekcije, normaliziraju metabolizam i potiču izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela.

Čičak (Arctium lappa) – Čičak se od davnina koristi u očuvanju zdravlja mokraćnog sustava. Nedavna su istraživanja pokazala da učinkovito djeluje protiv bakterije Proteus mirabilis. Ova bakterija uzrokuje infekcije rana i upalu pluća, a veže se uz pojavu bubrežnih kamenca. Korijen čička sadrži velike količine inulina, fenolskih spojeva, masnih kiselina, fosforne kiseline, taninske kiseline, te drugih organskih kiselina. Pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv. Od davnina se koristi kao narodno sredstvo protiv gihta.

Estragon (Artemisia dracunculus) – Estragon se često koristi kao začin u domaćinstvu, ali je poznat i kao ljekovita biljka. Poznate su i vrlo cijenjene njegove aktivne komponente – kumarini, flavonoidi, fenoli, karboksilne kiseline i eterična ulja. U narodnoj medicini koristi se u liječenju mnogih tegoba, sve od glavobolje i prekomjernog zgrušavanja krvi do bolesti jetre i poremećaja metabolizma. Znanstveno je dokazano da ulje estragona sadrži vrlo ljekovite tvari koje sinergističkim djelovanjem sprječavaju rast bakterija E. coli i Staphylococcus aureus. Vrlo je dobar diuretik i uvelike pomaže kod nedovoljnog izlučivanja bubrega. Pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod preslabe aktivnosti mokraćnog mjehura i bubrega.

Crna bazga (Sambucus nigra) – Crna bazga je poznata još od rimskog doba. Mnogobrojne studije pokazale su njezino antioksidativno i protuupalno djelovanje. Zahvaljujući prisutnosti bioflavonoida, ekstrakt ove biljke sprječava rast bakterija, između ostalog i e.coli, koja je jedna od uzročnika infekcija mokraćnog sustava.

Vrijesak (Calluna vulgaris) – Vrijesak je sredstvo koje se od davnina koristi za čišćenje krvi, liječenje bubrežnih kamenaca i gihta. Sadrži polifenole, triterpene i ursoličnu kiselinu, koji imaju antioksidativni učinak. Zahvaljujući svojem antibakterijskom, antiseptičkom, diuretskom i protuupalnom djelovanju, primjenjuje se u liječenju tegoba urinarnoga trakta i upalnih procesa u tijelu.

Zlatnica obična (Solidago virgaurea) – Bogata je flavonoidima astragalinom, izokvercetinom, kvercetinom i rutinom. Od davnina se koristi za poticanje rada bubrega. Danas je potvrđeno da pomaže pri težem izlučivanju mokraće, bolnom mokrenju i uremiji. Eliminira bakterije iz urinarnog trakta. Zbog ovih svojstava, dodaje se mješavinama čajeva za liječenje gihta.

Crni ribiz (Ribes nigrum) – Djeluje diuretski, protuupalno, antialergijski, antivirusno i antibakterijski. Može se koristiti u obliku svježih ili sušenih bobica, ali i kao koncentrat ili čaj. Eterično ulje u listovima ribiza potiče rad bubrega i izlučivanje mokraćne kiseline. Istraživanja u Americi i Škotskoj potvrdila su da crni ribiz liječi upale, osobito mokraćnog sustava, i usporava rast bakterija.

Dvozub trodijelni (Bidens tripartita) – Sadrži flavonoide, ksantofile, sterole i tanine. Stimulira rad nadbubrežne žlijezde. Ima mnoga povoljna djelovanja: antiseptičko, antioksidativno, adstringentno, antipiretičko, diuretičko, umirujuće. U narodnoj medicini se često koristi u liječenju gihta.

Končara (Filipendula ulmaria) – Djeluje protuupalno, ima zaštitno djelovanje na jetru, normalizira metabolizam masti i sintezu jetrenih enzima te neutralizira toksične tvari. Cvjetovi ove biljke se koriste pri bolestima mokraćnog mjehura i bubrega.

Trnasti zečjak (Ononis spinosa) – Koristi se kod poremećaja metabolizma, mokraćnih kamenaca i pijeska, kod gihta, vodene bolesti i reumatizma.

Troskot (Polygonum aviculare) – Troskot je biljka koju od davnina koriste mnogi narodi svijeta u liječenju zdravstvenih tegoba. Između ostalog, povoljno djeluje na rad bubrega i koristi se u liječenju gihta. Sadrži cijeli niz aktivnih ljekovitih tvari: flavonoide (avikularin, kemferol, kvercetin i miricetin), kafeičnu, klorogeničnu, kumarinsku i galnu kiseline te vitamin C.

Za liječenje gihta jako je važno pravilno odabrati namirnice koje svakodnevno unosimo u tijelo. Više o zdravoj prehrani u slučaju gihta pročitajte u ovom članku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...