Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Vrijesak biljka kao prirodni lijek

vrijesak kao lijek
Foto: Pixabay / Vrijesak

Vrijesak je mala drvenasta, grmolika višegodišnja biljka. To je grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima. Vrijesak se koristi kao prirodni lijek za mnoge probleme, najčešće za liječenje rana na koži, gljivičnih infekcija i sličnih problema.

Vrijesak se često uzgaja i kao začin, a prepoznatljiv je po jakim, sjajnim, uskim listovima i malenim bijelim cvjetovima sa roza bojom na završetcima.

Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.

Vrijesak kao prirodni lijek

Za liječenje kao i za začin koristi se cvijet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odmah po cvjetanju. Za liječenje, od cvijeta ove biljke možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje. Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom te druge monoterpene. Sastav materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.

Vrijesak svoja blagotvorna djelovanja najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se uobičajeno koristi kao okrepljujuće sredstvo zbog svog djelotvornog utjecaja na našu probavu. Koristi se i kao sredstvo za umirivanje grčeva u stomaku, a dobro liječi i gljivične te bakterijske infekcije. S obzirom na svoja antiseptička svojstva vrijesak se koristi u vanjskoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, te liječenju ranica u usnoj šupljini, upala u ustima i grlu.

Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog stoljeća ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1.

Vrijesak se može uzgajati i doma u loncima, ili u vrtu. Možete posijati sjemenke vrijeska u lončić ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno.

Vrijesak se koristi za liječenje podrigivanja, nadimanja i proljeva, a kako točno, pročitajte u nastavku.

Ljekoviti čaj od biljke vrijesak

Napravite sebi čaj od vrijeska, odnosno cvjetova vrijeska tako što ćete 20 grama cvjetova vrijeska staviti u jednu litru vode koja kuha. Skinuti posudu sa temperature i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti i piti 2-4 šalice dnevno.

Za liječenje rana na koži i usta također možete koristiti gore navedeni čaj od vrijeska. Za liječenje bronhitisa i cista koristi se esencijalno ulje od vrijeska ali obavezno uz nadgledanje stručnjaka. Za liječenje gljivičnih infekcija potopite pamučnu tkaninu u čaj od vrijeska i držite na oboljeloj koži dva puta dnevno po 30 minuta.

Važna napomena: Trudnice ne smiju koristiti lijekove od vrijeska. Također, za korištenje bilo kojih biljnih pripravaka svakako se trebate posavjetovati sa vašim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...