Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Vrijesak biljka kao prirodni lijek

Vrijesak je mala drvenasta, grmolika višegodišnja biljka. To je grm koji raste u divljini na suhim krečnjačkim zemljištima.

Vrijesak se često uzgaja i kao začin, a prepoznatljiv je po jakim, sjajnim, uskim listovima i malenim bijelim cvjetovima sa roza bojom na završetcima.

Vrijesak cvjeta i u drugim bojama ali to je uzgajani vrijesak.

Za liječenje kao i za začin koristi se cvijet od vrijeska koji cvjeta rano u proljeće i bere se odmah po cvjetanju. Za liječenje, od cvijeta ove biljke možete praviti čaj i u daljoj obradi esencijalno ulje. Esencijalno ulje od vrijeska sadrži karvakrolom i timolom te druge monoterpene. Sastav materija zavisi od toga kakvo je vrijeme i koje je godišnje doba.

Vrijesak svoja blagotvorna djelovanja najviše duguje esencijalnom ulju. Vrijesak se uobičajeno koristi kao okrepljujuće sredstvo zbog svog djelotvornog utjecaja na našu probavu. Koristi se i kao sredstvo za umirivanje grčeva u stomaku, a dobro liječi i gljivične te bakterijske infekcije. S obzirom na svoja antiseptička svojstva vrijesak se koristi u vanjskoj upotrebi za manje ranice na koži, gljivične infekcije kože, te liječenju ranica u usnoj šupljini, upala u ustima i grlu.

Japanski stručnjaci su krajem dvadesetog stoljeća ustanovili da vrijesak snažno djeluje protiv HIV-a tipa 1.

Vrijesak se može uzgajati i doma u loncima, ili u vrtu. Možete posijati sjemenke vrijeska u lončić ili zemljište koje je rastresito i po mogućnosti alkalno.

Vrijesak se koristi za liječenje podrigivanja, nadimanja i proljeva, a kako točno, pročitajte u nastavku.

Napravite sebi čaj od vrijeska, odnosno cvjetova vrijeska tako što ćete 20 grama cvjetova vrijeska staviti u jednu litru vode koja kuha. Skinuti posudu sa temperature i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procijediti i piti 2-4 šalice dnevno.

Za liječenje rana na koži i usta također možete koristiti gore navedeni čaj od vrijeska. Za liječenje bronhitisa i cista koristi se esencijalno ulje od vrijeska ali obavezno uz nadgledanje stručnjaka. Za liječenje gljivičnih infekcija potopite pamučnu tkaninu u čaj od vrijeska i držite na oboljeloj koži dva puta dnevno po 30 minuta.

Važna napomena: Trudnice ne smiju koristiti lijekove od vrijeska. Također, za korištenje bilo kojih biljnih pripravaka svakako se trebate posavjetovati sa vašim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...