Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Gljivične infekcije – Kako se liječe?

Atletsko stopalo, vaginalne infekcije kvasnim gljivicama, lišajevi te gljivične infekcije nožnih prstiju.

Gljivice su posvuda oko nas, pa je jako teško pronaći osobu koja je uspjela za vrijeme svog života izbjeći neku od gljivičnih infekcija.

Koristimo priliku da vas upoznamo sa nekim ljekovitim biljkama koje su dobre baš u slučaju neke gljivične infekcije.

Bijeli luk (Alium sativum). Općenito, bijeli luk smatramo jednim od najboljih antiseptika, a posebno fungicida, po učinkovitosti vrlo sličnim ulju kajeputovca. Na indijskom sveučilištu Banaras Hindu, znanstvenici koji su proučavali sastojke bijelog luka utvrdili su da je jedan od njegovih kemijskih spojeva, ajoen, gotovo isto toliko učinkovit u suzbijanju gljivica plesni kao i neki industrijski fungicidi. Nekoliko drugih provedenih studija pokazalo je slične rezultate. I klinička su istraživanja pokazala impresivne rezultate. Kod osoba koje su svakodnevno uzimale 25 mililitara, odnosno 5 do 6 žličica, ekstrakta bijelog luka, serum krvi pokazao je značajnu fungicidnu aktivnost protiv nekoliko čestih vrsta gljivica, uključujući Candidu albicans, gljivicu koja izaziva kvasnu infekciju.

Ekstrakt bijelog luka još je moćniji ako se primjenjuje izvana. Prema istraživanjima, on povećava učinkovitost farmaceutskih lijekova protiv gljivica. Jednostavno u cjediljki istisnite sok iz češnja bijelog luka i vatom ga tri puta dnevno nanesite izravno na inficirano područje.

Sladić (Glycyrrhiza glabra) je ljekovita biljka koja u sebi sadrži najmanje 25 fungicidnih sastojaka, više od bilo koje druge ljekovite biljke. Možete od njega pripraviti jaki ekstrakt, tako što ćete 5 do 7 žličica praha dobivenog iz korijena sladića dodati na šalicu uzavrele vode i kuhati oko dvadeset minuta. Procijedite i tri puta dnevno nanosite izravno na inficirano područje.

Kajeputovac (Melaleuca, različite vrste). Ulje dobiveno iz drva kajeputovca snažan je antiseptik, vrlo koristan kod gljivičnih infekcija kože, uključujući atletsko stopalo i infekcije izazvane kvasnim gljivicama. Australski kemičari utvrdili su da je C. albicans izrazito osjetljiva na ulje kajeputovca. To je istraživanje dovelo do proizvodnje sredstava za liječenje vaginitisa izazvanog kvasnim gljivicama.

Kod kožnih infekcija možete nekoliko kapi ovog ulja tri puta dnevno nanositi izravno na ugroženo područje. Možda ćete ga htjeti razrijediti s istim omjerom jestivog biljnog ulja, jer kod nekih ljudi nerazrijeđeno ulje kajeputovca može iritirati kožu. Kod vaginalnih infekcija, možete nešto razrijeđenog ulja nanijeti izravno, ili nekoliko kapi umiješati u šampon za tuširanje. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu, prekinite s upotrebom. Ovo je posebno važno ako ga koristite u ili oko vagine, jer je to područje posebno osjetljivo. Zapravo, ulje kajeputovca je tako moćan antiseptik da bih ga kod liječenja vaginalnih infekcija preporučili tek kao posljednje sredstvo, i to uvijek u razblaženom obliku. Prije toga, kušajte neki drugi, blaži biljni lijek.

Ako ipak želite kušati liječenje ovim uljem, obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. I posljednje upozorenje: ovo ulje nemojte piti. Kao i kod mnogih drugih eteričnih ulja, već male količine ulja kajeputovca, tek nekoliko žličica, mogu biti fatalne.

Crni orah (Juglans nigra). Katni Keville, kalifornijska travarka i autorica knjiga Ilustrirana enciklopedija ljekovitog bilja i Ljekovito bilje za zdravlje i liječenje, spominje jednu impresivnu studiju koja dokazuje da svježa ljuska crnog oraha razara candidae bolje od lijekova protiv gljivica koji se uobičajeno izdaju na liječnički recept. Njezina tinktura protiv candidae sadrži 30 grama tinkture od svježe ljuske crnog oraha, kojoj je dodano još nekoliko kapi ulja lavande, korijena odoljena i deset kapi ulja kajeputovca.

Kamilica (Matricaria recutita). Kamilica je fungicid posebno učinkovit u liječenju candidae. Ona isto tako djeluje i protiv bakterija, te protiv upale. Kamilica se koristi širom Europe i sastavni je dio mnogih antiseptičkih sredstava koja se mogu dobiti bez recepta. Predlažem da kamilicu u borbi protiv gljivičnih infekcija uzimate i u vanjskoj primjeni i oralno. Možete pripraviti jaki čaj od osušene biljke i piti ga nekoliko puta dnevno. Dva do četiri puta dnevno ga možete nanositi i izravno na inficirano područje, pomoću vate ili čiste gaze, ili jednostavno upotrebom iskorištene vrećice čaja kao obloga. Pored toga, možete koristiti i tinkturu koja se može nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. No, ako ste skloni peludnoj groznici, proizvode od kamilice trebate oprezno koristiti. Kamilica je član porodice glavočika i kod nekih osoba može izazvati alergijske reakcije. Kada je prvi put kušate, obratite pažnju na reakciju. Ako vam se čini da pomaže, slobodno nastavite s upotrebom. Međutim, ako otkrijete da izaziva ili pojačava kihavicu i iritaciju, prekinite s upotrebom.

Kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis) i druge ljekovite biljke koje sadrže berberin. Berberin je moćan sastojak ljekovitog bilja koji djeluje protiv gljivica i bakterija, a najviše ga ima u žutiki (Berberís vulgaris), mahoniji (Mahonia aquijblium), u kanadskom zlatnom korijenu i nekim drugim biljkama.

Hena (Laivsonia inermis). Ova u velikom broju zemalja popularna prirodna boja za kosu sadrži 5.500 do 10.000 dijelova supstancije losona na jedan milijun dijelova suhe mase. Ta supstancija aktivno djeluje protiv mnogih gljivica i bakterija. Predložili bih pripravu snažnog uvarka, tako što sedam čajnih žličica hene na jednu šalicu vode treba kuhati oko 20 minuta. Pustite da se ohladi ijednom do tri puta dnevno tekućinu vatom ili gazom nanesite na ugroženo područje.

Kvenda ili limunska trava (Cymbopogon, različite vrste). Znanstvenici su dokazali da kvenda posjeduje značajno aktivno djelovanje protiv nekoliko čestih vrsta gljivica koje su uzročnici gljivičnih infekcija. Možete uživati u jednoj do četiri šalice čaja kvende dnevno. Dodatnu korist možete izvući tako što ćete talog od pripravljenog čaja, ili čajnu vrećicu, nanijeti izravno na inficirano područje.

Kurkuma (Curcuma longa). Pakistanska istraživanja pokazuju da ulje kurkume, čak i u vrlo malim koncentracijama, uklanja mnoge probleme izazvane gljivicama. Predlažemo upotrebu kupovnog ulja kurkume, rastvorenog u vodi, jedan dio ulja na dva dijela vode, i njegovo nanošenje vatom ili gazom izravno na zaraženo mjesto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...