Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kamilica – Pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema

Druga imena: titrica, maternjak, bijela rada, žabnjak, kokotnjak, raman ili zimski komoračić. Kamilicu su koristile i naše bake, a današnji dokazi samo nam govore koliko su bile upravu.

Kamilicu kao prirodni lijek koristimo u mnogim slučajevima. Primjena kamilice je široka, od brige za ljepotu pa do manje ozbiljnih, i ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Kamilica djeluje protiv grčeva, protuupalno, antialergijski, antiseptički, umirujuće, kao probavni stimulans, kao blagi analgetik, protiv menstrualnih bolova, opušta mišiće, njeguje problematičnu kožu, poboljšava funkciju jetre te jača kosu.

Kamilica je vrlo zdrava i ima široku primjenu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog protuupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.

Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana. Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Prirodno protiv proljeva

Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove. Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje. Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu, te djeluje antialergijski i protiv temperature. Inhaliranje para kamilice ubrzava liječenje kijavice i začepljenosti nosa.

Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca. Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana. Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječava opadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za osjetljivu kožu

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite. Kamilica voli laganu zemlju. Posadite je u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u junu, ujutro nakon rose, inače će brzo dobiti crnu boju i neće biti za upotrebu. Sušite kamilicu u hladu. Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.

Prije dvadeset godina još smo se uvijek smijali omiljenoj biljci naših baka. Danas se, naprotiv, ponovno cijene protuupalne tvari cvjetova kamilice (Matricaria chamomille). Najveća vrijednost se pripisuje njezinu eteričnome ulju. Ono ne samo da ponovno sužava kapilare (koje se kod upale prošire), nego i oslobađa od grčeva.

>> Ljekovita kamilica

Svi bolesnici sa želučanim poteškoćama, grčevima, kolikama i crijevnim tegobama neka iskoriste ljekovitost kamilice u naljevima, sjedećim kupkama i trljanjem.

Za menstrualne tegobe

Kamilica razvija svoju pravu snagu tek nakon kuhanja, jer se neaktivni proazulen C tek pri višim temperaturama pretvara u djelotvorni azulen. Valja izbjegavati velike količine, jer se bakterije mogu uništiti čak i kod jakog razrjeđivanja (0,005%).

Branje: Kamilicu, koja prije svega raste na njivama i uz rubove putova, valja brati samo za suha vremena i tada brzo, u tankim slojevima raširenu, sušiti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...