Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako napraviti uskrsne pisanice

Kako napraviti uskrsne pisanice

Uskrsne pisanice, omiljene među djecom i odraslima, najveseliji su i najtopliji simbol Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana. Bojanje jaja, kićenje grana, motivi uskršnjeg zeca i malenih pilića su simboli buđenja proljeća i ponovnog rođenja svijeta, boljeg i ljepšeg, prepunog vjere i nade.

Ako želite imati još veseliji i šareniji Uskrs upustite se s nama u pustolovinu bojanja pisanica i donesite boje u svoj dom. Za bojanje pisanica ne treba puno pribora već dobra volja, maštovitost i malo vremena. Pročitajte u nastavku koje su najbolje ideje za izradu uskrsnih pisanica.

1. BOJENJE SVILOM

Za bojanje jaja svilom potrebno je samo par stvari: svileni odjevni predmet (stara marama, kravata ili slično), gaza i ocat. Ova se jaja ne smiju jesti zbog kemikalija koje će se ispustiti putem tekstila.

Uzeti komad svilene tkanine te škarama izrezati na nekoliko komada veličine 15×15 centimetara. Njima omotati jaja, a nakon toga i jaja i tkaninu na njima treba omotati gazom i svezati kako bi se sve čvrsto držalo skupa. Položiti jaja u zdjelu, napuniti je vodom da prekrije jaja, dodati par velikih žlica octa da fiksiraju boju te ih onda kuhati 15 minuta.

Nakon što su kuhana, odstraniti tkaninu s njih, pustiti da se ohlade do kraja te ih premazati masnoćom kako bi prekrasni motivi sa svilene tkanine došli do izražaja.

Jedan komad svilene tkanine može se iskoristiti za više bojenja.

2. PRIRODNO BOJENJE PISANICA S LUKOM

Jedan od najomiljenijih i najraširenijih načina bojenja pisanica je pomoću ljuski luka. Ovaj potpuno prirodni način bojenja omogućuje stvaranje pisanica koje su potpuno sigurne za jelo, iako uvijek treba uzeti u obzir da za njih nije dobro da dugo stoje na sobnoj temperaturi pa da se onda jedu.

Možete upotrijebiti i smeđe i ljubičaste ljuske luka, a uz to ćete još trebati najlonke, lišće ili cvjetove i masnoću za premazivanje.

Postavite listove ili cvjetiće na sirova jaja tako da su licem okrenuti prema jajetu, a zatim čitavo jaje pažljivo stavite u najlonku, pazeći da se ništa ne pomakne s mjesta. Zavežite čvorove s obje strane (ili samo s jedne ako koristite dio najlonke sa stopalom), i stavite u zdjelu koju ste napunili ljuskama luka i vodom. Skuhajte jaja u toj vodi, pustite da se ohlade u njoj, a zatim ih izvadite iz posude, oslobodite od najlonki i premažite masnoćom. Prekrasni uzorci listova i cvijeća divan u ukras na blagdanskom stolu.

Bojanje jaja lukom prirodna boja

3. PRUGASTA JAJA

Prugasta se jaja ukrašuju vrlo jednostavno, uz pomoć kuhinjskih gumica i paketića s bojom.

Jaja je potrebno prvo skuhati i ostaviti da se ohlade, a zatim je potrebno sredinu svakog jajeta povezati s kuhinjskim gumicama. Gumice na jaja možete postavljati pravilno, s malim razmakom, ili po želji. Potom ih je potrebno potopiti na neko vrijeme u posudu u kojoj ste rastopili boju u vodi i dodali par žlica octa. Izvadite pomoću žlice, pustite da se boja osuši pa skinite gumice. Dobit ćete krasna prugasta jaja koja još samo morate učiniti sjajnima pomoću ulja, slanine ili slično.

4. OBUČENA JAJA

Za izradu obučenih jaja potrebna vam je vuna ili deblji konac, a mogu poslužiti i ukrasne vrpce. Izbušite po jednu rupicu na svakom vrhu jajeta i ispušite mu unutrašnjost ga kako bi ga mogli koristiti za ukrašavanje vunom. Trebat će vam i ljepilo za papir u tubi, škarice, čačkalice i naravno vuna.

Nanesite ljepilo na jaje, ali samo do polovice kako bi izbjegli ljepljive prstiće. Ugurajte početak vune rupicu na užem vrhu jajeta, a ovo je najlakše napraviti pomoću čačkalice. Stavite dvije boje, a vrlo je efektno ako je jedna od tih boja bijela.

Kada ste ugurali dvije niti u jaje dovoljno čvrsto da se drže krenite omatati vunu oko stijenki jajeta tako da svaki red nove vune ide jedan za drugim i da se ne preklapaju. Kada dođete do polovice jajeta možete i na drugu polovicu nanijeti ljepilo i nastaviti s omatanjem vune.

Kada dođete do kraja odrežite višak vune, ali ostavite dovoljno da možete ugurati vrhove u rupu na drugoj strani, kako se ne bi vidjeli krajevi. Vunena jaja izgledaju odlično, a možete ih još dodatno ukrasiti cvjetićima, mašnicama i sličnim, sve uz pomoć ljepila.

5. ZLATNE USKRSNE PISANICE

Zlatne uskrsne pisanice su vrlo atraktivne, a zapravo jako jednostavne za izradu. Prvo što morate napraviti jest izbijeliti jaja da budu blještavo bijela jer će na taj način zlatna boja doći najviše do izražaja. To možete vrlo lako napraviti tako da jaja kuhate 10 minuta u tekućini koju čini isti omjer vode i alkoholnog octa.

Upravo će taj alkoholni ocat izbijeliti jaje. Nakon toga ih možete ukrasiti zlatnim markerom ili zlatnim listićima koje zalijepite ljepilom na jaje. Možete ih ukrasiti u trakama, točkicama ili drugim uzorcima.

6. MRAMORNE USKRSNE PISANICE

Prekrasni mramorni efekt na pisanicama može se postići pomoću plastične vrećice, riže i prehrambenih boja. Stavite jednu trećinu šalice riže u plastičnu vrećicu pa u nju ukapajte desetak kapi prehrambene boje te dobro promiješajte. Stavite jaje unutra, zatvorite vrećicu i protresite.

U veću šalicu stavite vodu, prehrambenu boju i jednu žlicu biljnog ulja. Ubacite jaja u otopinu i polako ga okrećite kako bi se uz pomoć ulja na pisanicama pojavio mramorni efekt. Izvadite jaja i ostavite da se dobro posuše.

Farbanje jaja začinima za Uskrs

7. DECOUPAGE PISANICE

Decoupage tehnika ukrašavanja jaja pomoću salveta jako je popularna i vrlo je efektan način dekoriranja uskrsnih pisanica.

Za izradu pisanica ovom tehnikom bit će vam potrebne salvete, kist i razmućeni bjelanjak. Skuhajte jaja i pustite ih da se ohlade. Možete ih prvo u potpunosti izbijeliti ako želite da motivi sa salveta budu izražajniji na jajetu.

Bitno je da imate više motiva na salvetama kako bi bilo što više uzoraka. Izrežite motive sa salveta, a ako je riječ o višeslojnim salvetama koristite samo prvi sloj – onaj s motivom.

Razmutite bjelanjak s vilicom kako bi ga mogli lakše mazati na jaje. Premažite bjelanjkom mjesto na jajetu na koje želite staviti motiv, a nakon što ste taj motiv pažljivo prislonili na jaje i postavili na željeno mjesto ponovno prijeđite kistom preko slike kako bi ju fiksirali bolje na jaje. Kada zalijepite sve motive na jaje, ostavite ga sa strane da se dobro osuši.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...