Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kaki jabuka ili još poznatija kao japanska jabuka

Upoznajte ovaj ukusni i jako sočni plod koji će uspiješno da izliječi mnoge probleme koji vas možda muče.

Dakle, biljka Kaki ili japanska jabuka, je jestivo voće iz porodice Diospyros. Blagotvorno djeluje na naše zdravlje, a sazrijeva baš u ovom periodu. Ako imate mogućnosti, preporučujemo vam da oprobate kaki jabuku.

Najzastupljenija kod nas vrsta je Diospyros kaki, koja potječe iz Kine. Boja ploda kaki jabuke, zavisi od vrste, a može biti od žućkasta, narančasta ili crvenkasta u nijansama od boje naranče do jake crvene boje paradajza. Plodovi kaki jabuke su po veličini slični našim domaćim jabukama, a po obliku plodovi mogu biti okrugli, ovalni ili kruškasti.

Poznato je da ova voćka u sebi sadrži jako mnogo tanina, zbog čega ima opor ukus, no taj okus se gubi kako plod sazrijeva. Plod kaki jabuke se uglavnom bere kada je nezreo, pa treba sačekati da se zrenje dovrši naknadno, prije konzumiranja.

Plodovi japanske jabuke u sebi sadrže značajne količine biljnih vlakana, više vrsta antioksidanasa, proteina, šećera, nešto masnoća, kao i značajne količine vitamina C, B2, B9 i drugih vitamina iz grupe B, vitamin E, K, beta karotin, a od minerala tu su kalcij, kalij, organski vezano željezo, mangan, bakar i fosfor.

Kao prirodni lijek kaki je jako cijenjena biljka. Svjež plod ili sok kaki jabuke uzimamo za liječenje zatvora i upale crijeva, hemoroida, bolesti želuca, a može pomoći i protiv visokog krvnog tlaka.

Tehnikalije u vezi kako jabuke: Kaki (Diospyros kaki L.) pripada porodici draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik. Druga imena za ovu biljku su japanska jabuka, kakijevac i kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, njemački Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki. Naziv kaki u Mandžuriji u Kini u prijevodu znači hrana bogova. Domovina kaki jabuke je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan odakle se proširio po cijelom svijetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. stoljeću u Europu je kaki donio poznati moreplovac Marko Polo.

Jedna zanimljiva činjenica u vezi kaki jabuke je i ova. Naime, sjemenke kaki jabuke preživjele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Ljekovito djelovanje kaki jabuke na naš organizam

List kaki jabuke koristimo kao dobar adstrigent, što znači da list biljke dobro zateže tkivo u našem organizmu. Plod kakija ima veliku nutritivnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svjež plod ili sok kakija uzimamo za liječenje bolesti crijeva kao što su kronična konstipacija, upalna stanja i infekcija crijeva. Također kaki je dobar prirodni lijek kod poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime.

Bolesti želuca također liječimo uz pomoć kaki jabuke. Kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave želuca te loše probave inače, pomoći će nam kaki jabuka. Kaki jabuka je dobra i za liječenje hemoroida, bolesti jetre i žuči te za liječenje proljeva.

Osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suhog kašlja. U tom slučaju uzimamo prašak od suhog kakija. Mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik, svježe istisnuti sok kakija dobar je kod liječenja visokog tlaka, a cvjetne čaške su dobre za liječenje štucavice. Pomoću kakija liječiti možemo i bolesti živaca, a dobar je i za jačanje imuniteta.

Kaki možete iskoristiti kao prirodni lijek i na ovaj način

Ogulite kaki te ga ostavite da odstoji na suncu i preko noći. On će poprimiti izvana bijelu boju, a takvog ga valja koristiti u terapiji za liječenje raznih parazita u crijevima (antihelmetik), za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik), za liječenje kašlja (antitusik) te za liječenje visoke tjelesne temperature tijela ili navale vrućine u glavu ili tijelo (valunzi).

Kaki se dugo koristi u tradicionalnoj medicini, a novija istraživanja samo potvrđuju ljekovito djelovanje biljke. Naime, uz pomoć naučnih istraživanja došlo se do saznanja o njegovom djelovanju u ogledima na životinjama kao antimutagenik i metabolik. To znači da kaki djeluje na metabolizam masnoća, kao što su kolesterol i trigliceridi, te da ima i antitumorsko djelovanje. Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kaki jabuke je dakako i rakija koja ima poseban aromatičan okus. Ipak, kako je alkohol sam po sebi jako štetan po ljudsko zdravlje, preporučujemo konzumiranje ovog lijeka samo uz strogo pridržavanje pravila o konzumiranju alkoholnih pića.

Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima. Kaki jabuke imaju visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke kaki jabuke su dobar surogat za kavu ako ih prepržimo i sameljemo u prah. Koža, odnosno kora ploda kaki jabuke može se sušiti te mljeti u prah, pa se kao takva koristiti kao prirodno sladilo.

Pupoljak kaki jabuke je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svjež plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ. Ako plod kaki jabuke kuhate, tada ste dobili jako efikasan prirodni antidijaroik. Suh plod kojeg usitnimo u prah dobar je antitusik. Taj prah pomiješajte s medom ili stavimo u čaj. Svjež sok ili sok iz ploda kaki jabuke dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka.

Kaki jabuka je pronašla svoju primjenu i u kozmetici, pa evo jednog primjera. Dakle, unutrašnje meso kaki jabuke dobro je kozmetičko sredstvo za čišćenje kože lica te za osvježavanje tena. Ovo sredstvo se priprema u obliku maske za lice.

Ljekovit sadržaj kaki jabuke

Kaki u sebi ima vode oko 78,6 g, 77 kal, bjelančevina 0,7 g te masnoća 0,4 g. U kaki jabucki, odnosno plodu biljke pronalazimo ugljikohidrata 19,6 g, kalcija 6 mg, fosfora 26 mg, željeza 0,3 mg, kalija 6 mg, natrija 174 mg, magnezija 8 mg, karotina 2. 710 I.U., tiamina 0,03 mg, riboflafina, askorbinske kiseline 11 mg, tanina itd.

Kako se kaki jabuka može iskoristiti u kulinarstvu? Raznovrsna uporaba kaki jabuke odlikuje se dobrom osobinom okusa kojeg možemo miješati sa drugim voćem. Tako imamo slučaj da se plod kaki jabuke najčešće priprema oguljen i pomiješan sa sokom limuna ili naranče s malo šećera ili meda. Od kaki jabuke možemo pripremiti razne kreme, kolače, torte, marmelade. Također, od kaki jabuke pripremamo žele, puding, sladoled, sirup, voćne salate ili ga pomiješamo s jogurtom.

Dobar je i jako ljekovit čaj od kaki jabuke Uzmite 1 jušnu žlicu suhih usitnjenih listova kaki jabuke i prelijte ih sa 2 decilitre vrele vode. Poklopite napitak i pustite d odstoji pola sata. Nakon toga procijedite čaj i popijte ga. Možete popiti dvije do tri šalice čaja na dan.

Kaki jabuka je dobra jer uravnotežuje energiju U tradicionalnoj kineskoj medicini, vjeruje se da kaki regulira energiju. Preporučuje se kao energetski bogata hrana kod slabosti organizma.

Svježa kaki jabuka pomaže u liječenju zatvora, a dobra je i protiv hemoroida te zaustavljanje krvarenja. Ova ljekovita djelovanja kaki jabuke smo već spomenuli, ali nije zgorega ponoviti još i to da kuhani kaki pomaže u liječenju proljeva i dizenterije. Ne treba pretjerivati u konzumiranju ovog voća jer može izazvati proljev.

Kaki je odličan za malokrvne osobe

Kaki se preporučuje za malokrvne osobe, oboljele od čira, kod više oboljenja želuca i crijeva, bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti jetre poput masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, kod snižavanja povišene tjelesne temperature i valunga, itd.

Sok iz ploda kakija pomaže u liječenju skorbuta, odnosno nedostatka vitamina C, a upotrebom svježih plodova kakija iskorijenjena je endemska gušavost u nekim dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza. Također, valja još jednom napomenuti da i list kaki jabuke ima ljekovito djelovanje. Naime, list biljke je dobar kao jako efikasan adstringent.

Važno je da plod kaki jabuke prije konzumiranja ogulite, ili da dok jedete kaki jabuku pazite da ne jedete koru. Naime, neoljušteni plod kaki jabuke, zbog sadržaja tanina, sa ostalim sadržajem u organima za probavu može dovesti do formiranja biljnih kamenaca u probavnom sustavu, koji se kasnije moraju izvaditi operativnim putem u preko 90% slučajeva.

Ovi poremećaji se pojavljuju u obliku epidemija u područjima u kojima kaki prirodno uspijeva. Također, kaki ne treba jesti na prazan stomak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...