Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kako da ojačate opći imunitet organizma? Donosimo par savjeta za jači obrambeni sistem

Ako vam je imunološki sistem u redu, on uništi svaki patogen, bez obzira da li je to virus, gljivica ili mutirala stanica koja je na putu da postane kancerogena.

Jak imunitet je korak do zdravlja, naučite ga održavati na zavidnoj razini.

Sve polazi od zdravog obrambenog sustava koji ima organizam. Da bi bili zdravi, i oduprijeli se raznim bolestima, važno je imati jak i zdrav imunitet tijela. Naučite na koji način možete pomoći da imunitet ostane zdrav, pa tako i da se oduprete raznim bolestima. U nastavku ćemo spomenuti neke korake koje možete prakticirati, ali ima njih još jako puno, pa potražite na našem portalu i odaberite neki koji se vama čini najboljim.

Naš sistem za obranu to radi tako što svakog sata oslobađa deset milijuna proteina zvanih antitijela. Ovakva budnost i artiljerija zahtijevaju izdašne zalihe hranljivih materija.

Liječnici kažu da je loša ishrana najvažniji razlog slabljenja imuniteta kod zdravih osoba. Pojedine namirnice jačaju imunitet više od ostalih, pa pogledajmo koje su to.

Junetina jača vaše slabe točke u obrani. Manjak cinka je jedan od najčešćih nedostataka vitamina koji se javljaju kod odraslih, naročito kod vegetarijanaca i onih koji jedu manje junećeg mesa, najboljeg izvora ovog minerala koji jača imunitet. Čak i blagi nedostatak cinka povećava rizik od infekcije. Cink je veoma važan za razvoj bijelih krvnih zrnaca, neustrašivih stanica imuniteta koje prepoznaju i uništavaju bakterije, viruse i druge negativce. Sto grama posne junetine (dovoljno za pristojnu šniclu) osigurava oko 30 posto dnevne vrijednosti cinka. Zajedno sa cinkom u ostalim namirnicama, to će biti dovoljno da napunite rezerve cinka. Ako ne možete da smislite junetinu, jedite ostrige, cerealije, prasetinu, jogurt i mlijeko.

Narančastim ojačajte svoje granice. Možda ne mislite da je koža dio vašeg imunog sistema. Ali ovaj ključni organ, površine jedan kvadratni metar, služi kao tvrđava na prvoj borbenoj liniji protiv nepoželjnih gostiju. Da bi ostala jaka, potreban joj je vitamin A. Naime, vitamin A igra bitnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva, što je ključna komponenta kože. Jedan od najboljih načina za dobivanje ovog vitamina je iz hrane koja sadrži beta-karoten, koji tijelo pretvara u vitamin A. Mislite narančasto kad tražite hranu bogatu beta karotenom: mrkva, tikva, dinja. Stoljećima su ljudi širom svijeta gljivama jačali imunitet. Suvremeni istraživači znaju i razlog zašto je to tako. Dakle, gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih zrnaca, čine ih agresivnijima, što je super kad imate infekciju. Posebne vrste šititai i maitaki gljiva najbolje su za imunitet, ali ni domaće nisu loše.

Čaj je dobar za čišćenje organizma. Kao i svi ratovi, rat s klicama je prljav posao. Kad vaš imuni sistem tuče uljeze i popravlja nanijetu štetu, on sam stvara potencijalno opasne spojeve, slobodne radikale. Oni mogu oštetiti vašim stanicama i DNK, ubrzati starenje i postaviti dobru osnovu za bolesti kao što je rak. Antioksidansi mogu počistiti slobodne radikale prije nego što ovi krenu da razaraju. Voće i povrće je krcato antioksidansima, ali crni i zeleni čajevi su bogatiji antioksidansima od bilo kojeg voća. Tijekom spremanja čaja kesicu uronite unutra, pa je izvucite i ponovite više puta. Novija istraživanja pokazuju da ovako umakanje kesice čaja oslobode pet puta više polifenola, moćnih antioksidanasa, nego kesice samo ostavljene da odleže u vrućoj vodi.

Kefir za pojačanje imunološkog sistema. Sluzava membrana kojom je obložen digestivni trakt domaćin je milionima dobrih bakterija koje sprječavaju štetne bacile da se uvuku u organizam putem probavnog sustava. Nažalost, antibiotici mogu zbrisati ove dobre bakterije i ostaviti vas podložne neprijatnim klicama koje dovode do dijareje. Sami sebi možete osigurati pojačanje u vidu jogurta i kefira. One vrste koje sadrže i aktivne kulture bakterija mogu pomoći da se obnovi flora vaših crijeva.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...