Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koža nam je čuvar i ‘odijelo’ za preživljavanje – Saznajte zanimljive činjenice u vezi kože

Koža je naš najveći organ, “odijelo za preživljavanje” i čuvar od svih mikroorganizama koji pokušavaju napasti organizam i zato je treba održavati zdravom, u svim godinama, i u svim godišnjim dobima, a osobito ljeti.

Koža je jako važan organ ljudskog tijela, a zanimljivo je da je ujedno i naš najveći organ.

Na koži ćemo najprije uočiti znakove starenja, iako je koža organ čije se stanice stalno regeneriraju.

Svjesni smo činjenice da ozonski omotač nije više neranjiv i da nažalost uslijed njegove ranjivosti nama stižu u većim količinama i štetne zrake sunca.

Osim kozmetike u toj nam regeneraciji i pripremi kože za prve toplije dane može pomoći i pravilan odabir namirnica na našim jelovnicima. Prehrana koja osigurava ljepotu i zdravlje kože zapravo se sastoji u uvođenju više raznolikih namirnica, koje su bogate beta-karotenom, pretečom vitaminom A, vitaminom C, B i E, te mono i višestruko nezasićenim masnim kiselinama i cinkom.

Uvođenjem sezonske lisnate salate u svakodnevne obroke barem jednom dnevno, osiguravamo svom organizmu čitav niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam “čiste” od toksičnih tvari. S pravom su u medicini nekadašnji liječnici te namirnice smatrali hranom koja zbog svog jedinstvenog sastava ujedno i liječi.

U nastavku pročitajte koja je uloga kože i kako ona utječe na naše zdravlje

Suha koža – Suha je koža često povezana s akumulacijom mrtvih kožnih stanica na površini. Prirodni proces njihova odstranjivanja je eksfolijacija, u kojoj nove stanice “guraju” i “pomiču” stare na površinu kože. Do 14. godine proces se odvija svakih 14 dana, a s godinama se usporava. Poslije 25. godine odvija se svakih 28 dana ili duže. I muška koža je jednako podložna promjenama i treba jednaku zaštitu kao i ženska.

Sunce povećava pore i akne – Pore i akne otvaraju put remećenju prirodnog stanja ravnoteže kože jer kroz njih prodiru nečistoće. Veličina naših pora određena je genetski, a može ih povećati izlaganje suncu i posljedična oštećenja. Suha koža može se normalizirati njegom, ali može biti povezana s tegobama kao što su dermatitis, ekcemi, psorijaza.

Promjene boje – Zbog diskoloracija kože koje su u većini slučajeva bezazlene ipak treba potražiti mišljenje dermatologa. S godinama koža postaje tanja, a promjene u pigmentaciji su sve češće i sve vidljivije.

Najveći neprijatelji kože su: Brze dijete, pušenje, fast-food, izravno izlaganje suncu, solarij i kozmetika sa štetnim sastojcima.

Hidratizacija – Ispijanje vode svakih sat do dva pospješuje odvođenje otrova iz tijela i čišćenje kože od štetnih tragova metala, bakterija te pomaže nužnom hidratiziranju i boljim imunološkim sposobnostima kože. Vježbanje pak poboljšava cirkulaciju i potiče razvoj novih stanica.

Ljetno isušivanje – Kožu uvijek treba posebno zaštititi od sunca, a osjetljiva je i na samu toplinu, pa ljeti često pljuskajte lice vodom. Za češće tuširanje ljeti upotrebljavajte manju količinu sredstva za pranje i tuširanje jer ona jako isušuju kožu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...