Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Hranjive tvari koje trudnice moraju unositi

Zdravo jesti je značajan faktor zdravlja ljudskog organizma, i to smo uvijek napominjali. To je posebno važno za trudnice, jer se one brinu ne samo za svoje zdravlje, već i za zdravlje svog nerođenog djeteta.

Prehrana uvijek mora biti prioritet, ili barem na listi prioriteta, no tijekom trudnoće ona je možda važnija nego ikad.

Budući da gradimo ljudsko biće od nule, vrlo važno što majka jede, jer će se to odraziti i na dijete. Stoga je posebno važno znati koje sve hranjive tvari su važne za trudnice, a to su kalcij, željezo, folna kiselina, vitamin D i proteini. Postoje, naravno, farmaceutski preparati za to, no puno je bolje te nutrijente unositi iz prirodnih izvora, a koji su to saznajte u nastavku.

Željezo – iznimno važna tvar za svaku trudnicu. Najbolje namirnice bogate željezom su one poput špinata, graha i zobi. Ako trudnica konzumira premalo željeza, tada će joj oslabiti cirkulacija i pasti razina energije, a to će značiti povećani rizik od preranog poroda. Željezo je važno i zbog toga što proizvodi hemoglobin za crvene krvne stanice.

Proteini – meso je najpoznatiji izvor proteina, no postoji i čitav niz drugih opcija pomoću kojih možete zadovoljiti potrebe za tim hranjivim tvarima. Sjemenke bundeve, grah, maslac od kikirikija također su dobri izvori bjelančevina. Tu su i chia sjemenke, koje su doduše dosta skupe u našim krajevima.

Kalcij i vitamin D – znamo da je kalcij tvar od koje su građene kosti. A taj mineral je kritični dio prenatalne prehrane. Osim što gradi kosti i zube, kalcij je od važnosti i za krvotok, moramo ga imati barem u malim količinama u krvotoku. Ukoliko zanemarujemo namirnice bogate kalcijem, tada se izlažemo riziku od slomljenih kostiju i prijeloma. Stoga, mliječni proizvodi su itekako važni.

Folna kiselina – prosječne žene trebaju dnevno unositi 400-1000 mcg folne kiseline dnevno, trudnice i nešto više. Leća, grah i špinat odlične su namirnice za unošenje i ovog važnog nutrijenta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...