Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako da se pripremite za trudnoću?

Da bi trudnoću proveli bez komplikacija postoje mnogi koraci na koje vi sami utječete. Potrudite se da vam trudnoća protekne bez problema, na što ste i sami mogli utjecati.

Prvo što se savjetuje svim ljudima, a posebno budućim majkama jeste da prestanu sa pušenjem.

To je naime najvažnija stvar koju buduća majka mora učiniti kako bi zaštitila bebu i sebe. Na žalost, kako je riječ o jako teškoj navici, veliki je broj trudnica koje puše. Ipak, pušenje u trudnoći je nedopustivo, i tu ne trebate tražiti nikakva opravdanja. Mnoge studije su pokazale da žene koje puše teže ostaju trudne, a pušenje se dovodi u svezu sa mnogim komplikacijama tijekom trudnoće i kasnije.

Da bi se pripremili za trudnoću važan je odabir vitamina. Unošenje folne kiseline je jako važno. Čak i prije nego ostanete u drugom stanju, ako planirate trudnoću, liječnik će vam savjetovati uzimanje folne kiseline. Folna kiselina je jako važna za bebu u trbuhu, u ključnim trenutcima razvoja. Naime, unosom optimalne količine folne kiseline može se spriječiti životno opasna anomalija koja se zove defekt neutralne cijevi, pojave kada ne dolazi do srastanja kičme. To je razlog zbog kojeg buduća mama uzima preparate sa folnom kiselinom od prilike šest mjeseci prije očekivane trudnoće.

Potrebno je u što većoj mjeri izbjegavati unošenje pesticida u organizam. Trebate se kloniti kemijski sredstava za čišćenje i isparavanja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno dali sadrži teške metale poput žive.

Ne izbjegavajte preglede. Budite svjesni svoje trudnoće i zdravlja tijekom trudnoće. Što se tiče stanja tijela, jako je važno da se izvrše izvjesni pregledi prije nego što žena začne. Neophodno je uraditi testove na spolno prenosive bolesti, koje mogu biti problem u trudnoći. Tu se u prvom redu misli na klamidiju.

Zaštita od mogućih bolesti. Važno je da buduća mama zna dali je zaštićena od bolesti kao što je rubeola. Ako nije, može da se cijepi, kao i protiv dugih virusnih infekcija, uključujući gripu. Sve to naravno uz savjetovanje sa ginekologom koji prati trudnoću.

Pazite na kilograme tijekom trudnoće. Ako buduća mama ima višak kilograma, onda je potrebno da dovede u red svoju težinu. Važno je provjeriti šećer i krvni tlak. Čak i ako postoji problem, lakše će se tretirati nego u slučaju da se otkrije za vrijeme same trudnoće. Ukoliko buduća majka koristi lijekove za bilo koju bolest, od psihičkih oboljenja pa do dijabetesa, migrene, tlaka ili kroničnih bolova, obavezno neka se posavjetuje sa liječnikom koji je to propisao, a o tome neizostavno treba da obavijesti i svog ginekologa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...